Bakterie i wirusy, które skutecznie pokona czosnek!

Czosnek pokona bakterie i wirusy

Czosnek posiada wiele udowodnionych i świetnie udokumentowanych właściwości leczniczych. W tym miejscu przedstawimy jednak jego zdolność do zwalczania groźnych bakterii i wirusów. Istnieją dowody naukowe, potwierdzające efektywność czosnku w walce z licznymi patogenami, nawet tymi najbardziej odpornymi na popularne antybiotyki. Co ciekawe, czosnek sprawia, że mniej chorujemy, a w przypadku zachorowania o wiele szybciej powracamy do zdrowia. Koniecznie dowiedz się jak spożywać czosnek, aby w pełni wykorzystać jego niesamowity potencjał leczniczy!

Czosnek jest stosowany od wieków zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Lecznicze właściwości czosnku znane są ludzkości od bardzo dawna. W rozmaitych epokach i kulturach wspomagano nim organizm w walce z chorobami.

Czosnek

Regularne spożywanie czosnku dobrze wpływa na nasze zdrowie i skutecznie wzmacnia nasz organizm. Czosnek cechuje się bowiem działaniem antynowotworowym (źródło 1), idealnie wpływa na stan naszego układu krwionośnego, odtruwa organizm i poprawia odporność (źródło 2).

Na temat czosnku można by napisać bardzo wiele. W tym artykule skupimy się jednak na skuteczności czosnku w zwalczaniu typowych infekcji bakteryjnych i wirusowych, jakie przeważnie dopadają nas jesienią i zimą, a także wczesną wiosną. Co ciekawe, oprócz swoich właściwości bakteriobójczych i antywirusowych, które za chwilę zostaną opisane, czosnek jest naturalnym środkiem wykrztuśnym, zawiera witaminę C, siarkę, selen oraz różne inne enzymy i minerały, które pomagają organizmowi zwalczać "przeziębienie".

Podsumowanie Lecznicze właściwości czosnku znane są ludzkości od wieków. Wykazuje on działanie antynowotworowe, świetnie wpływa na kondycję układu krwionośnego, odtruwa organizm, chroni przed chorobami i zwalcza patogeny.

Działanie bakteriobójcze czosnku

Jak powszechnie wiadomo, czosnek cechuje się silnym działaniem bakteriobójczym. Historycznie uważa się, że po raz pierwszy opisał je Louis Pasteur w 1858 r.

Czosnek (1)

Swoją skuteczność w walce z bakteriami czosnek zawdzięcza zawartej w nim substancji o nazwie alliina - siarkoorganiczny związek chemiczny z grupy tioaminokwasów – sulfotlenek S-alkilocysteiny. Kiedy czosnek jest miażdżony lub żuty, ten związek zamienia się w allicynę (z literką c). Allicyna zawiera siarkę, która nadaje czosnkowi charakterystyczny zapach i smak. Jest ona fitoncydem o potwierdzonym działaniu bakteriobójczym. Jednak substancja ta jest chemicznie niestabilna, więc łatwo przekształca się w inne związki zawierające siarkę, o których wiadomo, że nadają czosnkowi specyficzne właściwości lecznicze.

W ostatnim czasie naukowcom udało się dowieść, że czosnek jest jednoznacznie skuteczny przeciwko następującym bakteriom (źródło 3):

  • Salmonella – są to bakterie wywołujące salmonellozę i dur brzuszny;
  • Niektóre enterokoki – są one częścią naszej fizjologicznej flory jelitowej, ale również ważnymi czynnikami chorobotwórczymi odpowiedzialnymi za poważne infekcje;
  • Escherichia coli (pałeczka okrężnicy) – niektóre gatunki tych bakterii są w stanie wywołać infekcję przewodu pokarmowego, zakażenie układu moczowego lub też zakażenie opon mózgowo-rdzeniowych;
  • Pseudomonas – np. aeruginosa – bakteria w warunkach prawidłowych bytuje głównie w obrębie jamy nosowej. Jest częstą przyczyną zakażeń szpitalnych;
  • Proteus – bakteria może powodować zakażenia różnych miejsc ciała, jednak najczęściej infekcja dotyczy układu moczowego;
  • Staphylococcus aureus – wywołuje choroby skóry, infekcje dróg oddechowych, zapalenie płuc, opon mózgowych, mięśnia sercowego, żył, zakażenia w obrębie układu kostnego, ropnie narządowe;
  • Klebsiella – Klebsiella pneumoniae to pałeczka zapalenia płuc. Bakteria ta może również doprowadzić do stanu zapalnego układu moczowego, opon mózgowo-rdzeniowych oraz układu pokarmowego. Zdarza się, że bakteria wywołuje sepsę;
  • Micrococcus – te bakterie mogą być odpowiedzialne za rozmaite infekcje, w tym nawracającą bakteriemię, wstrząs septyczny, septyczne zapalenie stawów, zapalenie wsierdzia, zapalenie opon mózgowych i kawitacyjne zapalenie płuc u pacjentów z obniżoną odpornością;
  • Clostridium – wywołuje głównie zakażenia jelitowe;
  • Mycobacterium – powoduje trąd, gruźlicę, zakażenia płuc, węzłów chłonnych, skóry i tkanki podskórnej, zapalenia otrzewnej oraz zakażenia uogólnione;
  • Helicobacter – bakteria odpowiedzialna głównie za zakażenia układu pokarmowego.

Wyniki badań naukowych wykazały, że allicyna w czystej postaci skutecznie zwalcza szeroką gamę bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich, w tym również drobnoustrojów opornych na wiele leków – takich jak enterotoksynogenne szczepy Escherichia coli (źródło 4).

Czosnek (2)

W 2005 r. naukowcom z Uniwersytetu w Ottawie udało się potwierdzić skuteczność allicyny w walce z E. faecalis, który powoduje infekcje dróg moczowych; N. gonorrhoeae, odpowiedzialny za chorobę przenoszoną drogą płciową i S. aureus, który przyczynia się do wielu rodzajów typowo szpitalnych zakażeń (źródło 5).

Co ciekawe, okazuje się ponadto, że czosnek wzmacnia efektywność działania niektórych antybiotyków, takich jak Gentamicyna (źródło 5).

Podsumowanie Wyniki badań naukowych potwierdzają skuteczność czosnku w walce z groźnymi bakteriami, które mogą wywołać zagrażające życiu infekcje. Czosnek zwalcza szeroką gamę bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich, w tym również drobnoustroje oporne na wiele leków – takich jak enterotoksynogenne szczepy Escherichia coli.

Działanie antywirusowe czosnku

Poza udowodnionym działaniem antybakteryjnym, okazuje się, że czosnek jest również skuteczny w walce z niektórymi wirusami. Wykazano, że związki chemiczne wywodzące się z czosnku wspomagają układ odpornościowy w walce z wirusami, takimi jak te wywołujące „przeziębienie” lub grypę (źródło 6).

W badaniach in-vitro czosnek okazał się efektywnie hamować aktywność następujących wirusów (źródło 3):

  • Wirus grypy A i B;
  • Cytomegalovirus;
  • Rhinovirus;
  • HIV;
  • Herpes simplex virus;
  • Herpes simplex virus 2;
  • Wirusy wywołujące zapalenie płuc;
  • Rotavirus.

Wyniki badań naukowych potwierdzają, że spożywanie czosnku może efektywnie zapobiegać zachorowaniu na grypę i grypopodobne infekcje. W przypadku rozchorowania się, może również zmniejszyć intensywność objawów i ogólny czas trwania choroby (źródło 7).

Podsumowanie Czosnek zwalcza nie tylko bakterie, ale również groźne dla nas wirusy, w tym te, które wywołują grypę i grypopodobne infekcje. Czosnek może zapobiegać zachorowaniu, a także zmniejszać intensywność objawów i czas trwania choroby.

Jak najlepiej wykorzystać potencjał lecznicy czosnku?

Choć suplementy diety zawierające czosnek mogą cechować się dobroczynnym działaniem na nasze zdrowie, to najskuteczniejszy w tym sensie jest surowy czosnek.

Czosnek (3)

Aby czosnek mógł efektywnie zwalczać zachodzące w organizmie infekcje, lub zminimalizować ryzyko ich wystąpienia, należy spożywać go codziennie - najlepiej na surowo - z dużą regularnością. Minimalna lecznicza dzienna dawka czosnku to 1 ząbek, spożyty 2 do 3 razy w ciągu doby. Należy pamiętać przy tym, że sposób w jaki czosnek jest w kuchni przetwarzany, może mieć bardzo duży wpływ na skuteczność jego leczniczego potencjału. Enzym alliinazy, która przekształca alliinę w korzystną dla zdrowia allicynę, działa tylko w określonych warunkach i może być dezaktywowany przykładowo nawet przez ciepło. Jednakże zmiażdżenie lub pokrojenie ząbków czosnku i pozostawienie ich na 10 minut przed ewentualną obróbką termiczną może w dużym stopniu pomóc w zachowaniu jego właściwości leczniczych.

Podsumowanie Aby chronić się przed typowymi infekcjami okresu jesienno-zimowego i wczesnej wiosny, należy spożywać czosnek codziennie, najlepiej na surowo.

Nie przesadzaj!

Warto dodać, że z ilością spożywanego dziennie czosnku nie wolno przesadzać! Ogólnie jest on dobrze tolerowany przez większość osób, lecz niestety, nie wszyscy mogą cieszyć się jego dobroczynnymi właściwościami. Powinny zrezygnować z niego matki karmiące. Nie wolno go również podawać małym dzieciom, przynajmniej do I roku życia. U osób szczególnie wrażliwych czosnek może wywoływać alergie, migreny czy stany zapalne skóry. Czasami może dochodzić do interakcji czosnku z niektórymi preparatami leczniczymi. Przykładowo może on nasilić działanie leków przeciwzakrzepowych. W skrajnych przypadkach regularne spożywanie bardzo dużych ilości czosnku przyczynia się do uszkodzenia wątroby.

Bibliografia:

1 – National Cancer Institute – Garlic and Cancer Prevention;
2 – US National Library of Medicine – Allium sativum: facts and myths regarding human health;
3 – US National Library of Medicine – Garlic: a review of potential therapeutic effects;
4 – US National Library of Medicine – Antimicrobial properties of allicin from Garlic;
5 – How Stuff Works – Garlic;
6 – US National Library of Medicine – Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds;
7 – US National Library of Medicine – Supplementation with aged garlic extract improves both NK and γδ-T cell function and reduces the severity of cold and flu symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled nutrition intervention.