Herbata może zrujnować Twoje zdrowie

Herbata

Herbata od dawna znana jest i ceniona niemalże na całym świecie nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny smak, lecz także dzięki swoich właściwościom prozdrowotnym. Niestety w dzisiejszych czasach chciwi szybkich i łatwych zysków producenci profanują ten dar natury, a jednocześnie niszczą zdrowie nieświadomych konsumentów. Nie tylko w samej herbacie, lecz także w zawierających ją woreczkach, znajduje się szeroki wachlarz trucizn. Aby zminimalizować ryzyko utraty zdrowia warto preferować wysokiej jakości wyroby i za wszelką cenę unikać supermarketowych herbat.

Z wielu wiarygodnych źródeł informacji, takich jak literatura naukowa, wynika, że warto regularnie pijać herbatę, gdyż posiada ona charakterystyczne dla danego gatunku właściwości prozdrowotne. Pomimo, iż jest w tym ziarno prawdy, to jednak w większości przypadków może być zupełnie odwrotnie. W świetle przeprowadzonych kontroli nad popularnymi produktami z branży herbacianej oraz faktów związanych ze sposobem ich paczkowania okazuje się, że regularne spożywanie herbat może nie tyle poprawić nasze zdrowie, co je doszczętnie i nieodwracalnie zrujnować!

Toksyczne pestycydy

Renomowani producenci herbat, tacy jak Lipton i Twinings, stosują toksyczne pestycydy chroniące uprawy przed szkodnikami, a w ich produktach końcowych znaleziono pozostałości tych substancji w ilościach znacznie przekraczających dozwolone limity! Taką sytuację niestety jednoznacznie potwierdza kontrola przeprowadzona przez Canadian Food Inspection Agency (CFIA), która wykazała, że w przypadku połowy produktów przekroczono dozwolone limity zawartości pestycydów, a 25% herbat znanych marek praktycznie nie nadaje się do spożycia ze względu na ich wysoką toksyczność, gdyż stężenie zawartych w nich pestycydów znacznie przekracza poziomy ustalone w oficjalnych normach! Aby zapewnić najwyższy stopień dokładności wyników, agencja ściśle przestrzegała metody badawczej zastosowanej przez Kanadyjską Agencję ds. Kontroli Żywności.

Szkodliwa herbata - pestycydy

Stosunkowo niezłej jakości produkt, jakim rzekomo jest bardzo popularna w Polsce herbata Twinings Earl Grey, okazał się być niebezpieczny dla zdrowia konsumentów. W szczególności chodzi o spore ilości znajdującej się w liściach herbaty substancji o nazwie acetamipryd, której nawet małe stężenia są silnie toksyczne dla człowieka. Związek ten wywołuje nudności i wymioty, osłabienie mięśni, hipotermię, drgawki i niedotlenienie. Z przeprowadzonej kontroli wynika, iż substancja ta została wielokrotnie wykryta w herbacie Twinings Earl Grey, która na dodatek zawierała inne groźne chemikalia.

Szkodliwa herbata Twinings

W jeszcze gorszym świetle, jeśli chodzi o zawartość pestycydów, wypadła zielona herbata Tetley, bowiem oprócz toksycznego acetamiprydu, znaleziono w niej także spore ilości chlorfenapyru, z którym styczność może mieć fatalne efekty. Chlorfenapyr może powodować nieodwracalne uszkodzenia mózgu nawet do dwóch tygodni po spożyciu! W herbacie Tetleya znaleziono w sumie 18 różnych pestycydów, z których 3 w niedozwolonych przez obowiązujące normy ilościach.

Największą ilością pestycydów mogła się pochwalić herbata Uncle Lee’s Legends of China. Okazała się ona zawierać aż 22 różne pestycydy, a 6 z nich w przekraczających wszelkie normy ilościach!

Torebki: rakotwórcze lecz zyskowne!

Gdyby zawarte w herbacie pestycydy przypadkiem nie wystarczyły aby doszczętnie zniszczyć nam zdrowie, z pomocą przychodzą papierowe torebki i filtry siatkowe. Torebki i nylonowe siateczki do herbaty nie są klasyfikowane jako produkty spożywcze, a więc nie wymagają jakichkolwiek atestów dotyczących tej klasy wyrobów.

W krajach, w których uprawia się herbatę na dużą skalę, takich jak Chiny czy Indie, gałązki i łodygi nie wchodzą w skład wysokiej jakości produktów końcowych, lecz są one odsprzedawane producentom gorszej jakości wyrobów. Stosowanie torebek z herbatą (w przeciwieństwie do herbaty sypanej) daje takim producentom doskonałą okazję do szybkich i łatwych zysków, gdyż mogą oni w ten sposób zastąpić wysokiej jakości liście herbaty tym, co jest w istocie zmiażdżonym "pyłem herbacianym" - lub innymi słowy produktami ubocznymi przemysłu. Im więcej podejrzanego pyłu znajduje się w torebkach, tym gorszej jakości jest herbata.

Jeśli chodzi o siateczki do herbat, wykonane z nylonu lub poliestru, to konsumenci czują się zupełnie bezpiecznie, ponieważ cechują się one w rzeczywistości dość wysoką temperaturą topnienia. Jednak punkt topnienia nie jest jedynym parametrem, na który należy w tym przypadku zwrócić uwagę. Według dr Ray Fernando, profesora polimerów i powłok, musimy także być świadomi tak zwanej temperatury witryfikacji (Tg). Jest to temperatura, przy osiągnięciu której niektóre materiały, w tym polimery, zaczynają się dosłownie rozpadać. Zarówno nylon jak i poliester zawierają toksyczny i rakotwórczy bisfenol (BPA, BPS) oraz niebezpieczne dla zdrowia sole i estry kwasu ftalowego. W efekcie kontaktu tworzywa sztucznego z gorącą wodą, do napoju uwalniają się toksyczne substancje z których składa się torebka i które zupełnie nieświadomie konsumujemy.

Szkodliwa herbata - plastikowe torebki

Należy również uważać na torebki rzekomo wykonane z czystego jedwabiu, gdyż w większości przypadków jest to tani plastik!

A co z tradycyjnymi torebkami z papieru? Otóż większość papierowych torebek do herbaty impregnuje się specjalnymi żywicami syntetycznymi rozpuszczonymi w alkoholu lub acetonie. Po namoczeniu w tych chemikaliach torebka staje się bardziej wytrzymała i w przeciwieństwie do zwykłej bibuły nie rozpada się w kontakcie z gorącą wodą.

Szkodliwa herbata - papierowe torebki

W procesie wybielania papieru, do torebek przedostają się bardzo toksyczne i niebezpieczne dla zdrowia dioksyny, które są produktem ubocznym procedury wybielania z zastosowaniem związków chloru. Ponadto papierowe torebki do herbaty zawierają toksyczną epichlorohydryne, która w kontakcie z wodą tworzy związek o nazwie 3-MCPD, a ten zaś w świetle przeprowadzonych w tym kierunku badań nad zwierzętami okazuje się być przyczyną niepłodności, upośledzonej odporności i raka.

Fluor w niedozwolonych ilościach i aflatoksyny

Popularne herbaty, szczególnie te z niższej półki, zawierają niebezpieczne dla zdrowia stężenia fluoru, a także aflatoksyny, czyli rakotwórcze substancje wytwarzane przez pleśnie.

Obecny w środowisku naturalnym fluor kumuluje się w liściach herbaty przez cały cykl ich życia. Im starsze są liście, tym więcej w nich jest fluoru. Tanie i popularne herbaty są na ogół produkowane ze starych liści, w związku z czym niektóre z nich zawierają prawie 7 części na milion (ppm) tego pierwiastka, podczas gdy dopuszczalny poziom fluoru w tego typu produktach to zaledwie 4 ppm. Jest to dość przerażające, ponieważ fluor dostaje się do twoich kości i zatruwa cały organizm.

Jaką herbatę warto wybierać

Niskiej jakości produkty herbaciane bardzo często zawierają cały szereg niebezpiecznych dla zdrowia dodatków, takich jak substancje koloryzujące, sztuczne aromaty, a niekiedy nawet barwniki!

Biała herbata sypana

Miłośnikom herbaty, którzy cenią własne zdrowie, zalecam picie dobrej jakości herbat sypanych i wyłącznie z upraw ekologicznych. Jest to dość kosztowne podejście, lecz umożliwia ono delektowanie się herbatą i czerpania z niej zdrowotnych korzyści, bez narażania się na działanie toksycznych substancji. Dobrej jakości czarna herbata będzie miała niewielką ilość piany na powierzchni płynu po zaparzeniu i zmieni kolor na jasny czerwonawo-brązowy po dodaniu cytryny. Jednak najlepszym wyborem, jeśli dodatkowo mamy zamiar uniknąć spożywania dużych ilości fluoru, jest herbata biała, ponieważ jest ona produkowana z młodych i ledwo co nasyconych tym pierwiastkiem liści.

Bibliografia:

Eluxe Magazine - Trouble brewing! Are tea bags toxic?
Daily Health Post - 9 Pesticide-filled teas You should never buy (and the kind You should!)
Alternative Daily – Is Your tea bag toxic?
Healthly Holistic Living - Warning: Shocking Toxic Chemicals Found In Teas