Jesteśmy masowo truci i otępiani cukrem!

Wszechobecny cukier

Przemysł spożywczy od wielu dekad wykorzystuje naszą słabość do słodkiego smaku i cukrem zwabia nas do swoich wyrobów, a my nieświadomie do nich lgniemy. Czy wiesz, że przeciętny Polak spożywa o wiele więcej cukru niż jest to zalecane przez Światową Organizację Zdrowia? Prawdę od lat tuszowano, ale masowo chorujemy głównie właśnie dlatego, że nadmierna konsumpcja cukru prowadzi do poważnych zaburzeń zdrowotnych, zarówno umysłowych jak i fizycznych.

Przemysł spożywczy dobrze zna nasze słabości i wie jak bardzo cukier nas przyciąga. Dbając o własne interesy koncerny z tej branży od lat starają się tuszować i przedstawiać w błędnym świetle prawdę dotyczącą efektów dodawanego do żywności cukru na zdrowiu konsumentów. Niestety okazuje się, że prawda jest tylko jedna i bardzo smutna: dodawany do żywności cukier w nadmiernych ilościach – i to wcale nie tylko ten rafinowany – dosłownie dewastuje nasze ciała i umysły!

Cukier, a zdrowie

Czy wiesz, że przeciętny mieszkaniec wysoko uprzemysłowionych krajów spożywa dziennie równowartość ponad 20 (80g) łyżeczek rafinowanego cukru? To stanowczo za dużo, aby zachować dobry stan zdrowia! Według American Heart Association kobiety absolutnie nie powinny przekraczać dziennej dawki 6 łyżeczek (24g) białego cukru, natomiast panowie mogą bezpiecznie spożywać do 9 łyżeczek (36g). Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia, której zalecenia dotyczące bezpiecznej konsumpcji cukru są jeszcze bardziej restrykcyjne, dzieci nie powinny przekraczać dziennej dawki 3 łyżeczek (12g) cukru! Wszystko co spożywane powyżej rekomendowanych dawek cukru, może mieć dewastacyjny wpływ na zdrowie!

Podsumowanie Koncerny spożywcze wykorzystują naszą słabość do słodkiego smaku i dbając o własne interesy dodają do swoich wyrobów nadmierne ilości cukru. Większość Polaków codziennie przekracza bezpieczną dla zdrowia dawkę cukru.

Ile cukru jest w napojach słodzonych?

Najwięcej dodawanego cukru znajduje się - na co sama nazwa tej grupy produktów wskazuje - w słodzonych napojach. Zakładając, że kostka cukru waży 5g, oto zawartość cukru w jednym litrze popularnych trunków dostępnych w polskich sklepach:

Coca Cola 106g - 21,2 kostki
Tiger 108g - 21,6 kostki
Powerade 33g - 6,6 kostki
Mirinda 129g - 25,8 kostki
Lipton Ice tea 69g - 13,8 kostki
Dr Pepper 69g - 13,8 kostki
Cherry Coke 106g - 21,2 kostki
Schweppes Tonic 89g - 17,8 kostki
Pepsi 110g - 22 kostki
Mountain dew 124g - 24,8 kostki
Oranżada Hellena 91g - 18,2 kostki
Kinley tonic 94g - 18,8 kostki
Nestea 75g - 15 kostek
Tymbark wiśnia-jabłko 100g - 20 kostek
Fanta pomarańczowa 92g - 18,4 kostki
Sprite 100g - 20 kostek
Lemoniada Tymbark 15,2g - 3,04 kostki
Pepsi twist 117g - 23,4 kostki
7Up 107g - 21,4 kostki
Fanta cytrynowa 112g - 22,4 kostki
Burn 66g - 13,2 kostki
Red bull 108g - 21,6 kostki

Cukier a ludzki mózg

Naukowcom już dawno temu udało się udowodnić, że cukier działa na nasz mózg niczym narkotyk i bardzo szybko nas od siebie uzależnia. Wykazano, że cukier silniej niż kokaina stymuluje tak zwany mechanizm nagrody w mózgu! Okazuje się, że głównie z tego powodu cukier może silniej nas uzależniać niż ten nielegalny narkotyk! Skutki uboczne uzależnienia od cukru są podobne do tych, które występują u narkomanów. Najczęściej zauważane są mocne wachania nastroju, silne bóle główy, depresja, przewlekłe zmęczenie no i oczywiście stopniowe wyniszczenie całego organizmu.

Pomimo, iż glukoza (pewna odmiana cukru) jest dla ludzkiego mózgu niezbędnym do pracy paliwem, to niestety jej nadmiar może znacznie upośledzać funkcje tego narządu. Badania nad cukrzykami wykazują progresywne uszkodzenie mózgu, co prowadzi do upośledzeń w uczeniu się, pamięci, prędkości motorycznej i innych funkcji poznawczych. Ponadto okazuje się, że nawet u osób nie chorujących na cukrzycę wyższe spożycie cukru skutkuje gorszymi wynikami w testach funkcji poznawczych. Uważa się, że te efekty wynikają z połączenia hiperglikemii, nadciśnienia, insulinooporności i podwyższonego cholesterolu.

Cukier, a mózg

Obrazowe badania mózgu wykazują, że u młodych i generalnie zdrowych ludzi zdolność przetwarzania emocji jest upośledzona podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Wyniki jeszcze innych badań naukowych jednoznacznie dowiodły, że cukrzyca typu 2 zwiększa poczucie smutku i lęku w fazie ostrej hiperglikemii (podwyższony poziom cukru we krwi).

Podsumowanie Liczne badania naukowe jednoznacznie potwierdzają, że nadmiar spożywanego cukru bardzo niekorzystnie wpływa na funkcje poznawcze, upośledza pamięć i może poważnie uszkodzić mózg!

Cukier główną przyczyną chorób serca

Większość ludzi za choroby naczyniowo-sercowe niesłusznie obwinia tłustą dietę. To prawda, że tłuszcze utwardzane, tak zwane tłuszcze trans, są przyczyną wielu poważnych chorób serca, lecz - w rzeczywistości - głównym winowajcą większości schorzeń układu krążeniowego - w tym głównie serca – jest cukier! Jak to możliwe? Otóż w roku 2016 r. wykryto i ujawniono publicznie ogromny skandal związany z przemysłem cukrowniczym, z którego jasno wynika, że lobby cukrowe w pełni sfinansowało specjalnie spreparowane badania, przeprowadzone przez naukowców Harvardu w latach sześćdziesiątych ubiegłego stulecia. Okazuje się, że lobby cukrowe słono opłacało naukowców, by w poszukiwaniu przyczyn chorób serca, skupiali się bardziej na naturalnie występujących w żywności tłuszczach niż na dodawanym do niej cukrze (źródło).

Cukier, a serce

W roku 2014 niezależni naukowcy dowiedli, że to wcale nie tłuszcz, lecz cukier stanowi główną przyczynę chorób układu krążeniowego. W efekcie skrupulatnie przeprowadzonych badań, jednoznacznie udowodniono, że osoby pozyskujące od 17 do 21 procent dziennej dawki kalorycznej z dodawanego do żywności cukru, są średnio aż o 38 procent bardziej narażone na śmierć z powodu incydentów sercowo-naczyniowych, w porównaniu do populacji, której dieta zawiera do 8 procent cukru! (źródło).

Podsumowanie Lobby cukrowe zatuszowało całą prawdę o szkodliwości cukru, zwalając winę chorób serca i całego układu krążeniowego na naturalnie występujące w żywności tłuszcze!

Cukier prowadzi do stłuszczenia wątroby

Choć główną przyczyną stłuszczenia wątroby jest dziś choroba alkoholowa, zwiększone ryzyko otłuszczonej wątroby w skutek nadmiernej konsumpcji cukru to kolejny powód, aby go radykalnie ograniczyć w codziennej diecie! Otłuszczenie wątroby to schorzenie, które ma miejsce, gdy w wątrobie budowana jest tkanka tłuszczowa. Pomimo, iż dolegliwość ta początkowo może nie dawać poważnych objawów, stłuszczenie wątroby uznawane jest przez lekarzy jako pierwszy etap jej przewlekłego uszkodzenia. Jak wynika z tego dokumentu, osoby codziennie spożywające słodzone napoje, są o wiele bardziej narażone na otłuszczenie wątroby, niż te, które takich napojów nie piją.

Podsumowanie Stłuszczenie wątroby może być efektem nie tylko choroby alkoholowej, ale również nadmiernej konsumpcji cukru!

Nadmiar cukru, a nieszczelność jelit i zaburzenia metaboliczne

Nadmiar cukru może poważnie zaburzać naturalną florę bakteryjną obecną w naszych jelitach. Dlaczego? Otóż cukier jest idealnym pokarmem zarówno dla bytujących w naszych jelitach drożdży, jak i dla bakterii, także tych, które są dla nas bardzo niekorzystne. Ich nadmiar może przyczynić się do uszkodzeń ścianek jelit, co może doprowadzić do ich tak zwanej nieszczelności. Choć w medycynie zachodniej taka choroba oficjalnie nie istnieje, jest ona coraz częściej opisywana w specjalistycznej literaturze zdrowotnej. Nieszczelność jelit, czyli obecność drobnych dziurek na ich ściankach, może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, gdyż znajdująca się w jelitach treść (w tym również groźne toksyny) może bezpośrednio przedostawać się do krwiobiegu, co z kolei może skutkować otyłością i innych problemami metabolicznymi (źródło). Ponadto w roku 2014 naukowcom udało się udowodnić, że osoby regularnie spożywające słodzone napoje gazowane często cierpią na poważne zaburzenia metaboliczne, a telomery ich komórek są przeważnie krótsze niż przeciętna dla danego wieku, co jest oznaką zmniejszonej długowieczności i przyspieszonego starzenia się komórek całego ciała (źródło). O telomerach pisaliśmy niedawno tutaj.

Cukier, a otyłość

Podsumowanie Spożywanie nadmiernych ilości cukru może być przyczyną uszkodzeń ścianek jelit i ich nieszczelności, co może prowadzić do poważnych zaburzeń metabolicznych z otyłością łącznie.

Cukrzyca i nowotwory

Wyniki badań naukowych z roku 2013 wykazują, że każde 150 kalorii pozyskane dziennie z dodawanego do żywności cukru (jest to mniej więcej kaloryczność cukru zawartego w przeciętnym słodzonym napoju) zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 o około 1.1 procent (źródło).

Cukrzyca to niestety nie wszystko! Naukowcom udało się powiązać kilka typów nowotworów ze zwiększoną konsumpcją różnego rodzaju dodawanych do żywności cukrów. Na przykład cukier rafinowany zwiększa ryzyko raka przełyku, podczas gdy dodawana do żywności fruktoza zwiększa ryzyko raka jelita cienkiego (źródło). Jeszcze inne badania potwierdzają związek zachodzący pomiędzy dodawanymi do żywności cukrami, a rakiem okrężnicy, płuc i piersi.

Podsumowanie Naukowcom udało się powiązać spożywanie nadmiernych ilości niektórych cukrów prostych z konkretnymi typami nowotworów!

Wszechobecny cukier! Czego unikać?

Różne rodzaje cukru są masowo dodawane do żywności. Czytaj zawsze skład produktów, które spożywasz i nie daj się zwieść naturalnie lub egzotycznie brzmiącym nazwom. Cukier nie jedno ma imię! Świadomie wybieraj produkty o jak najniższej zawartości cukrów prostych.

Oto przykłady popularnych nazw różnego rodzaju cukrów, których generalnie warto spożywać jak najmniej:

  • cukier rafinowany;
  • bezwodna dekstroza;
  • melasa;
  • nektary (na przykład nektar brzoskwiniowy lub gruszkowy);
  • sacharoza;
  • brązowy cukier;
  • cukier puder cukierniczy;
  • syrop kukurydziany;
  • syrop jęczmienny;
  • syrop glukozowo-fruktozowy;
  • maltodekstryna
  • cukier inwertowany;
  • laktoza (to też cukier);
  • syrop słodowy;
  • maltoza;
  • glukoza;
  • fruktoza;
  • syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy.

Jeśli lubisz słodki smak, postaw na świeże owoce! Spożywając je uzyskasz satysfakcjonującą słodycz i dodatkową zaletę błonnika owocowego, przeciwutleniaczy i substancji fitochemicznych, które ograniczają wzrost cukru we krwi i blokują jej negatywne skutki.