Napoje gazowane niebezpieczne dla zdrowia

Napoje gazowane

Niebezpieczne trucizny w pięknym przebraniu. Na takie miano zasługuje niestety większa część napojów gazowanych dostępnych na rynku. Napoje gazowane to prawdziwa plaga, szczególnie dla młodych pokoleń, które absolutnie nie zdają sobie sprawy z długoterminowych konsekwencji ich regularnego i nadmiernego spożywania. Reklamy napojów gazowanych stwarzają pewne pozory, które z rzeczywistością mało mają wspólnego.


Popularne koncerny spożywcze, produkujące najsłynniejsze napoje gazowane, pragną by ich wyroby kojarzyły się ze zdrowiem i sportem. Reklama niestety robi swoje i jest dobrze odbierana przez młodzież, która chętnie sięga po popularne napoje. Niestety, długoterminowa i nadmierna konsumpcja większości dostępnych na rynku napojów gazowanych przynosi bardzo negatywne efekty zdrowotne, a jajbardziej narażona jest młodzież i małe dzieci.

Napoje gazowane kuszą kolorowymi etykietami i zachęcającym wyglądem, a także ładnym zapachem i słodkim smakiem. Reklamy napojów gazowanych stwarzają pozory, które z rzeczywistością mają jednak mało wspólnego.
W USA konsumpcja napojów gazowanych wzrosła trzykrotnie w stosunku do lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Podobna sytuacja panuje w Wielkiej Brytanii oraz Europie Zachodniej. W Wielkiej Brytanii co roku konsumuje się ponad 5 miliardów litrów napojów gazowanych.
Powszechnie sprzedawane napoje gazowane to prawdziwi niszczyciele ludzkiego zdrowia. Zawierają one cały szereg szkodliwych substancji, które drastycznie wycieńczają fizycznie i psychicznie regularnie spożywające je osoby, szczególnie wówczas, gdy napoje te spożywane są w nadmiarze. W ostatnich czasach, wraz ze wzrostem konsumpcji napojów gazowanych, diametralnie wzrosła liczba osób cierpiących na otyłość, cukrzycę, choroby układu sercowo-naczyniowego i schorzenia układu pokarmowego. Według specjalistów taka sytuacja ma miejsce głównie z powodu nadmiernej konsumpcji napojów gazowanych, nie tylko przez dzieci, ale także przez osoby dorosłe. Większość tych trunków nie zawiera żadnych substancji odżywczych, witamin, bądź minerałów, choć do niektórych produktów tego typu dodawane są syntetyczne witaminy celem poszerzenia grona ich potencjalnych nabywców. Napoje gazowane w rzeczywistości nie zaspakajają naszego pragnienia, a wręcz przeciwnie zwiększają je ze względu na dużą zawartość cukru, a ich spożywanie przyczynia się do powstania błędnego koła niezaspokojonego pragnienia, co jest właśnie wymarzonym celem ich producentów. Zawarte w napojach gazowanych substancje słodzące, substancje konserwujące, barwniki, substancje wzmacniające smak i różnego rodzaju kwasy stopniowo, ale skutecznie, wpływają na pogorszenie się stanu zdrowia wielbicieli tego typu produktów.
Woda stosowana do produkcji napojów gazowanych może zawierać różnego rodzaju zanieczyszczenia, w tym metale ciężkie, a nawet pestycydy.
Napoje gazowane mogą zawierać różnego rodzaju substancje słodzące. Mogą to być, między innymi, sacharoza czyli cukier biały, aspartam, bądź sacharyna.

Sacharoza – Jeden z podstawowych składników wielu popularnych napojów gazowanych. Jedna puszka napoju gazowanego zawiera około dziesięciu łyżeczek białego cukru! Sacharoza, powszechnie znana jako cukier biały, jest sztucznie wyodrębnionym przez człowieka – w procesach produkcyjnych - składnikiem cukru trzcinowego i cukru buraczanego. Do dziś wiele nieświadomych tego zagadnienia osób jest zdania, iż cukier nie szkodzi zdrowiu, ponieważ dostarcza on człowiekowi dużo cennej energii. Prawda jest taka, że człowiekowi jest owszem potrzebny cukier, lecz cukier naturalny, nieprzetworzony, pochodzący np. z owoców i warzyw, które dodatkowo dostarczają nam witamin, mikroelementów oraz cenny błonnik pokarmowy. Najnowsze badania naukowe stanowczo potwierdzają, iż spożywanie białego cukru, szczególnie w nadmiarze, może mieć dewastacyjne efekty na ludzkim zdrowiu. Cukier niszczy uzębienie i przyczynia się do rozwoju różnego rodzaju groźnych chorób. Najbardziej szkodliwy jest właśnie cukier rafinowany. Już 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany, czyli tak zwaną sacharozę, znaną powszechnie pod nazwą „Biały cukier” jako truciznę. Ludzka wątroba magazynuje spożywany cukier w formie glukozy. Nadmierne spożywanie cukru rafinowanego wypełnia wątrobę i powiększa ją do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu powraca do krwiobiegu w formie kwasów tłuszczowych, które generalnie powodują u człowieka otyłość, problemy z sercem, kłopoty z nerkami, nadciśnienie tętnicze, a nawet groźne zmiany w morfologii. Spożywanie tego typu cukru także powoduje nadmierne zakwaszenie tkanek, zaburzając równowagę kwasowo-zasadową ludzkiego organizmu. Do tego dochodzi ryzyko osteoporozy, ponieważ zakwaszony organizm pobiera z własnych kości substancje niezbędne do przywrócenia swojej równowagi kwasowo-zasadowej. Najnowsze badania naukowe dowodzą również, iż nadmierne spożywanie cukru może doprowadzić do uszkodzenia mózgu. Destrukcyjny wpływ cukru na mózg udowodnił trwający miesiąc eksperyment, który australijscy naukowcy przeprowadzili na szczurach.

Cukier rafinowany, jaki powszechnie dodawany jest do napojów gazowanych, natychmiast po spożyciu dostaje się do krwiobiegu, obciążając trzustkę ciężką pracą. Ciągłe spożywanie dużych ilości białego cukru zmusza trzustkę do produkowania nadmiernej ilości insuliny. Z powodu regularnego spożywania sporych ilości cukru zaobserwowano powiększenie trzustki u znacznej części populacji przemysłowo rozwiniętych rejonów świata. Niezmiernie delikatna równowaga biochemiczna trzustki zostaje w ten sposób zachwiana. W skutek nadmiernego spożywania cukru w różnych postaciach, wiele osób przestaje się kontrolować emocjonalnie, co objawia się wzrostem złości i agresji, głównie wśród dzieci i nastolatków. Obniżenie poziomu glukozy we krwi, spowodowane zwiększoną podażą cukru, przyczynia się do częstych depresji, irytacji, ogólnego stanu niepokoju i przewlekłego uczucia zmęczenia. Spożywanie cukru krótkotrwale podwyższa poziom serotoniny we krwi, co może powodować chwilowe uczucie spokoju i senność. Z tego właśnie powodu cukier uzależnia, tak samo jak alkohol! Wiele wielbicieli słodkości reaguje na różnego rodzaju stresy zwiększonym apetytem na cukier. Po jego spożyciu następuje u nich tymczasowy relaks.
Cukier, w nadmiernych ilościach, niszczy błonę śluzową jelit, zaburzając równowagę fizjologicznej flory bakteryjnej i obniżając naturalną odporność ludzkiego organizmu, która w znacznym stopniu zależy od prawidłowego stanu zdrowia jelit. Cukier, jeśli spożywany regularnie i w nadmiernych ilościach, sprzyja nadmiernemu rozmnażaniu się w ludzkim organizmie fizjologicznych bakterii, a także może być przyczyną nadmiernego rozprzestrzeniania się w ludzkich jelitach Candida Albicans, organizmu bakteryjno-drożdzowego, który jest stałym gościem człowieka od chwili jego przyjścia na świat w przypadku 40-80% populacji. Candida Albicans jest pożyteczny dla człowieka, ponieważ wspomaga procesy trawienne cukrów, lecz tylko do czasu gdy nie spowodujemy jego nadmiaru w jelitach. Nadmiar Candida Albicans w ludzkich jelitach może prowadzić do bardzo nieprzyjemnych i niebezpiecznych powikłań zdrowotnych, w tym grzybicy układu pokarmowego, a nawet do perforacji jelit i związanych z tym faktem powikłań.

Aspartam – to bardzo popularny słodzik i jeden z podstawowych składników sporej ilości popularnych, tak zwanych niskokalorycznych napojów gazowanych, w których aspartam jest stosowany jako substytut sacharozy. Niestety, głównie w skutek wprowadzających nas w błąd reklam, panuje dziś powszechne przekonanie, że napoje zawierające aspartam zamiast sacharozy, są dla nas dobre, ponieważ są niskokaloryczne. Nic bardziej błędnego! Prawda jest taka, że regularne spożywanie aspartamu może być o wiele bardziej szkodliwe niż spożywanie sacharozy. Wiele badań naukowych, przeprowadzonych w ostatniej dekadzie XX wieku, potwierdza związek aspartamu z niektórymi chorobami nowotworowymi. Do dziś aspartam jest obiektem wielkich sporów i kontrowersji w świecie naukowym. Aspartam uważany jest również za silną neuro--toksynę zaburzającą syntezę białek, a także za czynnik zakłócający pracę układu dokrewnego. Także epilepsja i padaczka to przypadłości, które prawdopodobnie mogą być powiązane z regularnym stosowaniem aspartamu.

Badania naukowe wykazały iż zażywanie aspartamu może być przyczyną wielu, niekiedy bardzo groźnych, powikłań zdrowotnych. Zaobserwowano, między innymi, następujące skutki uboczne, związane ze stosowaniem aspartamu:

ogólne rozdrażnienie i niepokój;
mimowolne skurcze mięśni;
zaburzenia sercowe;
problemy z oddychaniem;
dreszcze;
zaburzenia snu;
depresja;
migrena;
utrata pamięci;
problemy ze wzrokiem;
bóle stawów;
ogólne zmęczenie.

Zgodnie z obserwacjami dokonanymi przez lekarzy i naukowców zajmujących się niekorzystnym wpływem aspartamu na zdrowie, następujące, przykładowe, przewlekłe schorzenia mogą być wywołane, bądź pogorszone stosowaniem aspartamu:

nowotwory;
cukrzyca;
choroba Alzheimera;
choroba Parkinsona;
epilepsja;
zaburzenia emocjonalne.

Bardziej szczegółowych informacji związanych z zagrożeniami jakie niesie stosowanie aspartamu, można uzyskać w tym artykule anglojęzycznym. O skutkach ubocznych stosowania aspartamu można poczytać w tym artykule anglojęzycznym.

Niestety prawdopodobieństwo iż aspartam zostanie wycofany z obiegu jest bardzo małe, szczególnie ze względu na duże zainteresowanie koncernów spożywczych stosowaniem tego słodzika, głównie w napojach gazowanych.

Ponad 100 organizacji zajmujących się bezpieczeństwem żywności na całym świecie uważa iż aspartam jest bezpieczną substancją. Podejrzane wydają się jednak powiązania tych organizacji z koncernami spożywczymi, w których interesie leży udowodnienie bezpieczeństwa stosowania aspartamu jako produkt spożywczy. W roku 2013 roku EFSA opublikowała wstępną analizę kilkuset badań naukowych, z których wynika, iż aspartam jest bezpiecznym produktem spożywczym. Analiza ta była jednak ostro krytykowana za niejasne kryteria dotyczące wyboru badań i ich interpretację, a także za udowodnione powiązania większej ilości jej autorów z popularnymi koncernami spożywczymi.

Jak to się stało, że aspartam został uznany za bezpieczny? Słodzik zalecany cukrzykom, który jednak sam może spowodować cukrzycę? Otóż okazuje się, że bardzo prawdopodobnie, pod ciężkim wpływem wielkich koncernów spożywczych, sfałszowano wiele wyników badań naukowych. Wieloletni badacz tego zagadnienia, Erik Millstone, sporządził tysiące stron raportów, wskazujących na właśnie taki, a nie inny, stan rzeczy. Millstone udokumentował, między innymi, iż badania laboratoryjne zostały odpowiednio sfałszowane, a zagrożenia utajone. Dowiódł, iż wszelkie powstałe podczas badań nowotwory zostały usunięte zwierzętom doświadczalnym, a zwierzęta, które padły podczas eksperymentów, zostały w magiczny sposób przywrócone do życia - nastąpiła bowiem ich podmiana na żywe egzemplarze.

Skoro według ekspertów z Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności ten powszechnie stosowany słodzik może być spożywany bez jakichkolwiek obaw o zdrowie, to co w takim razie z cukrem, który też jest uważany za bezpieczny, a jednak liczne badania naukowe potwierdzają tylko tyle, iż jest on legalnie sprzedawaną trucizną! Prawdopodobnie, jak zwykle, prawda tkwi pośrodku, a efekty spożywania tego produktu są zależne od zachowanego umiaru w jego konsumpcji. Jednak w przypadku aspartamu sprawa ma się bardzo dziwnie. Otóż zaobserwowano, iż osoby, które stosują aspartam po raz pierwszy, często wykazują natychmiastowe objawy somatyczne w postaci wysypki i bóli głowy, a sporadycznie zdarza się iż nawet tracą wzrok (!), natomiast osoby stosujące substancję od dawna, nie wykazują natychmiastowych objawów somatycznych wynikających z jej spożycia, co jednak nie wyklucza w tej grupie negatywnych skutków długoterminowej konsumpcji aspartamu.

Skoro według ekspertów z Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności ten powszechnie stosowany słodzik może być spożywany bez jakichkolwiek obaw o zdrowie, to co w takim razie z cukrem, który też jest uważany za bezpieczny, a jednak liczne badania naukowe potwierdzają tylko tyle, iż jest on legalnie sprzedawaną trucizną! Prawdopodobnie, jak zwykle, prawda tkwi pośrodku, a efekty spożywania tego produktu są zależne od zachowanego umiaru w jego konsumpcji. Jednak w przypadku aspartamu sprawa ma się bardzo dziwnie. Otóż zaobserwowano, iż osoby, które stosują aspartam po raz pierwszy, często wykazują natychmiastowe objawy somatyczne w postaci wysypki i bóli głowy, a sporadycznie zdarza się iż nawet tracą wzrok (!), natomiast osoby stosujące substancję od dawna, nie wykazują natychmiastowych objawów somatycznych wynikających z jej spożycia, co jednak nie wyklucza w tej grupie negatywnych skutków długoterminowej konsumpcji aspartamu.

Sacharyna – to populary słodzik odkryty w 1879 roku przez Ira Remsena i Constantina Fahlberga z Johns Hopkins University w USA i powszechnie stosowany, między innymi, w napojach gazowanych. Bezpieczeństwo spożywania sacharyny przez ludzi było przez wiele lat obiektem sporów w świecie nauki. Badania przeprowadzone w latach '60 i '70 ubiegłego wieku wykazały, iż sacharyna może znacznie zwiększać ryzyko występowania raka pęcherza moczowego u szczurów, jednak tylko w pewnych sprzyjających temu okolicznościach. W Kanadzie, ze względu na panujące tam przepisy prawne, do dziś sacharyna nie jest dodawana do żywności, lecz jest dostępna wyłącznie w aptekach jako słodzik. Zaobserwowano iż spożywanie sacharyny może wywołać u ludzi pokrzywkę, świąd, biegunkę, bóle głowy, egzemę, mdłości.

Dodaj komentarz

Plain text

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.