Przepisy kulinarne - Burgery Sojowe

Soja jest cennym źródłem wielu ważnych dla ludzkiego organizmu składników, przy czym zawiera dużo białka. Soję można spożywać na różne sposoby, ale najsmaczniejsze dania przygotowuje się samemu w domowym zaciszu, bowiem półgotowe lub całkiem gotowe dania sojowe dostępne w supermarketach na ogół nie są smaczne i mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia dodatki. Wiele osób rezygnuje z soi po przykrych doświadczeniach smakowych wywodzących się z produktów zakupionych w supermarkecie. Dania sojowe, które przygotowujemy sami z ziaren soi, smakują całkiem inaczej niż to co możemy zakupić w sklepach. Naprawdę warto spróbować!

Burgery sojowe - O Przepisie

Burgery sojowe to nieskomplikowana do przyrządzenia potrawa. Jest to danie bardzo powszechne, smaczne i złożone z niewielu prostych składników. Podstawowym składnikiem domowych burgerów sojowych to , a jak by inaczej mogło być, soja. Zalecane jest oczywiście stosowanie soi sprawdzonego pochodzenia, najlepiej z upraw ekologicznych.
Przygotowanie domowych burgerów sojowych nie wymaga posiadania obszernej wiedzy kulinarnej i ogranicza się do kilku prostych czynności. Jednak, ponieważ soję należy uprzednio moczyć przez całą noc, sporządzenie burgerów sojowych wymaga odrobinę przygotowań.
Burgery sojowe domowej roboty smakują o wiele lepiej niż potrawa o tej samej nazwie dostępna na wielu sklepowych półkach. Naprawdę warto spróbować i poczuć różnicę.

Burgery sojowe - Składniki

200 gr soi namoczonej na noc w leniej wodzie;
3 średnie cebule posiekane;
4 średnie marchewki starte na tarce o małych lub dużych oczkach;
2 stołowe łyżki koncentratu pomidorowego;
sól, pieprz;
dowolne zioła, np. oregano, bazylia, majeranek lub posiekana natka pietruszki;
1 jajko;
3 stołowe łyżki bułki tartej;
1 łyżka stołowa mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być zwykła mąka);
oliwa z oliwek;
bułka tarta do panierowania lub płatki kukurydziane zmiksowane.

Burgery sojowe - Przygotowanie

Namoczoną przez noc soję dokładnie opłukać, a następnie zalać wodą w proporcji 1:4 (
np. jedna szklanka soi na 4 szklanki wody). W międzyczasie, podczas gdy soja będzie się
gotować, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na oliwie, a następnie dodać do
niej marchewkę startą i smażyć aż marchewka zmięknie przez ok 10 min.
Soję gotować do momentu aż będzie dość miękka, czyli przez około 2 godziny, a następnie ją odcedzić
i zmiksować lub zmielić.
Do zmiksowanej soi dodać podsmażoną cebulę z posmażoną marchewka oraz koncentrat
pomidorowy. Dodać również zioła, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Należy teraz dodać jajko oraz bułkę tartą i mąkę, a potem jeszcze raz dokładnie wymieszać. Z
powstałej masy formować kotlety i obtaczać je w panierce.
Smażyć na patelni na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron.

Burgery sojowe - przygotowanie dania przedstawione wizualnie

Moczenie ziaren. Aby rozpocząć moczenie ziaren, należy je zalać letnią wodą. Soję należy moczyć przez około 12 godzin.

Marchewka. Marchewkę należy zetrzeć na tarce. Tak wygląda starta marchewka.

Tak wygląda ugotowana soja, która uprzednio była moczona w wodzie przez około 12 godzin.

Cebula. Tak wygląda podsmażona cebula.

Miksowanie lub mielenie ziaren. Tak wyglądają zmiksowane lub zmielone ziarna soi.

Tak wygląda masa sojowa, zmieszana z uprzednio podsmażoną marchewką, podsmażoną cebulą i z dodatkiem koncentratu pomidorowego.

Panierka. Po odpowiednim doprawieniu masy, należy przygotować panierkę. Może to być bułka tarta lub 'zwałkowane' płatki kukurydziane - jak na obrazku.

Tak wyglądają obtoczone w panierce kukurydzianej burgery sojowe.

Burgery sojowe przygotowane do smażenia.

Burgery smażymy na uprzednio rozgrzanej patelni, z dodatkiem oliwy z oliwek lub zwykłego oleju nadającego się do smażenia.




Tak wygląda gotowe danie. U nas z dodatkiem gotowanych na parze ziemniaków, pomidorów malinowych, ziół oraz oliwy z oliwek. Smacznego!

Dodaj komentarz

Plain text

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.