Ten przysmak odmładza i chroni przed rakiem!

Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie to mało znany i raczej nie doceniany w naszym kraju przysmak. Jeśli uda nam się trafić na dobrej jakości produkt, to orzechy będą nam bardzo smakowały. Ale sama przyjemność ze smaku to w tym przypadku nie wszystko! Te orzechy, a raczej nasiona, są drogocenne dla naszego zdrowia. Jak się okazuje, regularne spożywanie małych ilości orzechów brazylijskich, które są szczególnie bogate w dobroczynnie wpływający na nasze zdrowie selen, może nas dosłownie odmłodzić i uchronić przed wieloma groźnymi chorobami.

Choć powszechnie uznawane za orzechy, są one w rzeczywistości nasionami z drzewa orzecha brazylijskiego, potocznie zwanego orzesznicą wyniosłą. Zapewniające wiele korzyści dla naszego zdrowia, orzechy brazylijskie są powszechnie spożywane na surowo lub blanszowane i zawierają sporo białka, błonnika, selenu, tiaminy, miedzi i magnezu. Aby nie wprawiać czytelnika w niepotrzebne zakłopotanie, w dalszej treści artykułu będziemy traktować orzechy brazylijskie jako takie, a nie jako nasiona.

Orzechy brazylijskie

Mało znane i mało doceniane w naszym kraju – choć bardzo smaczne, zdrowe i odżywcze – orzechy brazylijskie są jednym z najbogatszych znanych nam naturalnych źródeł pokarmowych cennego selenu. Głównie dzięki temu pierwiastkowi, mogą one nam zapewnić żelazne zdrowie i długowieczność. Skoro są dobre i zdrowe, to czemu w Polsce są tak mało popularne? Otóż dla wielu z nas główną przeszkodą w zajadaniu się nimi jest ich wysoka cena. Orzechy brazylijskie przybywają do nas z bardzo daleka, z kilku krajów Ameryki Południowej, a koszty transportu w takim przypadku nie są małe. Nic dziwnego więc w tym, że 100 g dobrej jakości produktu może nierzadko kosztować nawet około 30 zł! Nie przejmuj się wysoką ceną i przeczytaj dalszą część artykułu, a przekonasz się, że 100 g orzechów może okazać się bardzo dużą ilością!

Podsumowanie Przysmak powszechnie znany jako "orzechy brazylijskie", to w rzeczywistości nic innego jak nasiona drzewa zwanego orzesznicą wyniosłą. Orzechy te, a raczej nasiona, są niestety mało popularne w Polsce, jednak - ze względu na ich niespotykane właściwości prozdrowotne - powinniśmy spożywać je regularnie w małych dawkach.

Właściwości odżywcze

Orzechy brazylijskie są nieco kaloryczne, ale pomimo tego, warto je regularnie spożywać w małych ilościach. Są bardzo bogate w selen, zawierają duże ilości cennych aminokwasów białkowych oraz ważne dla naszego zdrowia witaminy i minerały.

Poniższa tabela przedstawia przeciętne wartości odżywcze orzechów brazylijskich dla 100 g produktu:

Wartość energetyczna659 kcal
Białko14.32 g
Tłuszcz67.10 g
Węglowodany11.74 g (w tym cukry proste 2.33)
Błonnik7.5 g
Selen1800 mcg
Wapń160 mg
Żelazo2.43 mg
Magnez376 mg
Fosfor725 mg
Potas659 mg
Sód3 mg
Cynk4.06
Witamina C0.7 mg
Tiamina0.617 mg
Ryboflawina0.035 mg
Niacyna0.295 mg
Witamina B60.101 mg
Witamina E5.65 mg


Bogate źródło cennego selenu

Czy wiesz, że w 100 g orzechów brazylijskich jest średnio aż 1800 mikrogramów selenu? To ponad 20-krotność dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na ten cenny pierwiastek! Niemalże żaden inny pokarm nie zawiera w sobie tyle dobroczynnego dla naszego zdrowia selenu, ile można go znaleźć w orzechach brazylijskich. Pod tym względem są one prawdziwym darem natury, w czasach, w których skażone środowisko naturalne i chroniczny stres są naszymi największymi wrogami. W takich warunkach wolne rodniki atakują nas nieustannie.

Orzechy brazylijskie to nasiona

Lekarze bardzo dobrze wiedzą jak ważną rolę odgrywa selen w codziennej diecie i w zapobieganiu groźnym chorobom cywilizacyjnym (źródło 1). Korzyści selenowe obejmują, między innymi, zdolność do zwalczania procesu starzenia się i wspomagania układu odpornościowego poprzez redukcję uszkodzeń wywoływanych przez wolne rodniki, czyli niesparowane atomy w poszukiwaniu brakujących elektronów. Gdy tylko wolny rodnik na swojej drodze spotyka odpowiedni dla siebie atom, atakuje go, by odebrać mu brakujący elektron. W ten sposób staje się posiadaczem parzystej liczby elektronów na ostatniej orbicie, lecz ograbiony z jednego elektronu atom sam staje się wolnym rodnikiem! Taka sytuacja może ostatecznie doprowadzić do mutacji w strukturze DNA i być przyczyną poważnych chorób.

Naukowcy jasno potwierdzają, że selen wykazuje działanie synergistyczne z innymi przeciwutleniaczami (antyoksydantami), takimi jak witamina E, umożliwiając organizmowi zwalczanie stresu oksydacyjnego i skuteczną obronę przed nowotworami, takimi jak rak gruczołu krokowego i okrężnicy. Selen jest zatem niezmiernie ceniony szczególnie ze względu na to, że jest on w stanie znacznie usprawnić efektywność antyoksydantów w naszym organizmie. Antyoksydanty chronią nas przed chorobami zwalczając aktywność niebezpiecznych dla naszego zdrowia wolnych rodników. Oznacza to w praktyce, że selen – który silnie wspiera antyoksydanty w walce z wolnymi rodnikami – przynosi korzyści zdrowotne poprzez potencjalną pomoc w zapobieganiu powszechnym formom raka, zwalczaniu wirusów, obronie przed chorobami serca i spowolnieniu objawów skorelowanych z innymi poważnymi chorobami, takimi jak astma.

Selen jest niezbędnym składnikiem peroksydazy glutationowej, która jest ważnym enzymem dla procesów, które chronią lipidy w błonach komórkowych. Ten pierwiastek efektywnie wspomaga zwalczanie oksydacyjnej degradacji komórkowej, chroniąc przed mutacjami i uszkodzeniami DNA, które mogą powodować poważne choroby.

Orzechy brazylijskie w łupinach

Selen jest szczególnie potrzebny mężczyznom, ponieważ udowodniono naukowo, że poprawia jakość nasienia, a także wpływa pozytywnie na sprawność i szybkość poruszania się plemników.

Wyniki licznych badań naukowych jednoznacznie potwierdzają skuteczność selenu w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Naukowcy są zdania, że 200 mg dziennie tego pierwiastka może nas skutecznie chronić przed niepożądanymi mutacjami komórkowymi, które są potencjalnymi prekursorami raka. Inne obserwacje naukowe wykazują, że w obszarach geograficznych, w których gleba jest uboga w selen, populacja zapada o wiele częściej na choroby nowotworowe niż w miejscach, w których selen naturalnie występuje w obfitych ilościach. Ponadto okazuje się, że selen nie tylko zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, ale może również skutecznie spowalniać postępowanie niektórych z nich (źródło 2).

Oprócz swoich silnych właściwości antynowotworowych, selen posiada właściwości przeciwzapalne, wspomaga pracę układu odpornościowego, tarczycy, a także zapobiega chorobom serca.

Orzechy brazylijskie bez łupin

Podsumowanie Selen jest od dawna bardzo ceniony przez naukowców, lekarzy i wszelkich specjalistów zajmujących się żywieniem, głównie ze względu na swoje właściwości wspomagające walkę organizmu ze stanami zapalnymi i z wolnymi rodnikami. Ten pierwiastek jest niemalże niezastąpiony jeśli mamy zamiar utrzymać nasze ciało w dobrej kondycji przez długie lata, a również może okazać się pomocny w zwalczaniu wielu ciężkich chorób. Orzechy brazylijskie zawierają potężne dawki tego pierwiastka. Udowodniono nie tylko to, że selen chroni nas przed nowotworami, ale także jego skuteczność w hamowaniu rozwoju raka.

Orzechy brazylijskie to niezastąpione naturalne źródło zdrowia i młodości!

Ze względu na zawarte w nich obfite ilości selenu, orzechy brazylijskie zapewniają nam ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak rak i choroby układu krążeniowego. Ale to jeszcze nie wszystko, w czym mogą być nam pomocne te niezwykłe nasiona. Orzechy brazylijskie są naturalnymi środkami przeciwzapalnymi, a to nie tylko dzięki obecności selenu. Otóż, podobnie jak większość innych orzechów, zawierają one cenny kwas elagowy, który cechuje się potężnymi właściwościami przeciwzapalnymi, a ponadto może chronić komórki mózgu przed niebezpiecznymi zmianami (źródło 3) !

Wyniki badań przeprowadzonych w 2012 roku jasno wykazały, że spożywanie zaledwie jednego orzecha brazylijskiego dziennie (!) jest w stanie efektywnie usprawnić reakcje przeciwzapalne i przeciwutleniające zachodzące w ludzkim organizmie. W badaniu z udziałem 45 ochotników, którzy – oprócz normalnych posiłków - przez 3 miesiące przyjmowali zaledwie 1 (!) orzecha brazylijskiego dziennie, naukowcy odnotowali znaczną poprawę funkcjonowania naturalnych mechanizmów przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, ale również, ewidentnie niższe poziomy złego cholesterolu.

Orzechy brazylijskie w łupinach

W związku ze skażeniem środowiska naturalnego, większość z nas kumuluje w swoich ciałach toksyczne i rakotwórcze metale ciężkie, takie jak rtęć, których powiązanie z poważnymi schorzeniami zostało wielokrotnie udowodnione. Liczne badania naukowe potwierdzają, że dzięki wysokiej zawartości selenu, orzechy brazylijskie mogą nas uchronić przed negatywnymi konsekwencjami obecności rtęci w naszych organizmach, głównie w efekcie skutecznej redukcji jej stężenia (źródło 4).

Oprócz istotnego faktu, że są one naturalnym lekarstwem na wiele chorób natury fizycznej, orzechy brazylijskie są skutecznym środkiem w walce z niektórymi formami depresji. Naukowcy udowodnili, że dieta bogata w selen jest w stanie przeciwdziałać chronicznemu uczuciu zmęczenia, niepokoju, a także depresji. Udało się im jasno wykazać, że osoby spożywające duże ilości orzechów, w tym orzechów brazylijskich, mają o wiele wyższe poziomy metabolitów serotoniny we krwi niż pozostali.

Orzechy brazylijskie, zaraz po orzechach włoskich, są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Tłuszcze wielonienasycone dzielą się na dwie grupy: omega-6 i omega-3. Szczególnie ważne w codziennej diecie są dla nas kwasy omega-3, gdyż odgrywają one bardzo istotną rolę w podtrzymywaniu prawidłowych funkcji mózgu i oczu oraz korzystnie oddziaływają na układ krążenia. Wykazano również, że te kwasy tłuszczowe skutecznie zapobiegają namnażaniu się komórek nowotworowych w organizmie.

Kolejną korzyścią wynikającą z regularnego spożywania orzechów brazylijskich, jest ochrona tarczycy. Dzięki dużej zawartości selenu, orzechy te są w stanie chronić ten gruczoł przez groźnymi chorobami, regulując produkcję reaktywnego tlenu w tarczycy i chroniąc organizm przed czynnikami, które mogą jej zaszkodzić (źródło 5).

Brazylijskie orzechy są kaloryczne i tłuste, a więc osoby dbające o sylwetkę powinny podchodzić do nich z dużą rozwagą. Dobrą wiadomością w tej złej jest jednak to, że większość zawartego w tych orzechach tłuszczu jest nienasycona, co oznacza, że wpływa on bardzo korzystnie na nasze zdrowie, głównie podnosząc poziom dobrego cholesterolu, co znacznie zmniejsza ryzyko chorób oraz incydentów sercowo-naczyniowych.

Podsumowanie Orzechy brazylijskie zapewniają nam bardzo wysoki poziom ochrony przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory i choroby serca. Ich regularnie spożywanie znacznie zmniejsza ryzyko chorób oraz incydentów sercowo-naczyniowych. Wspomagają organizm w walce ze stanami zapalnymi i z wolnymi rodnikami, obniżają stężenie zarówno niektórych metali ciężkich, jak i złego cholesterolu we krwi, a na dodatek chronią tarczycę przed chorobami. Naukowcy potwierdzają skuteczność orzechów brazylijskich w walce z depresją.

Ostrzeżenie

Choć posiadają sporo cennych dla naszego zdrowia właściwości pro-zdrowotnych, orzechy brazylijskie nie powinny być spożywane w nadmiarze. Optymalna dawka – zarówno dla radości podniebienia, jak i dla zdrowia - to 5 do 7 orzechów dziennie. Regularne spożywanie większych ilości orzechów brazylijskich, lub nawet jednorazowe nadmierne obżeranie się nimi, może skutkować przedawkowaniem selenu i objawami takimi jak: biegunka, metaliczny posmak w jamie ustnej, nudności, łamliwe paznokcie, wypadanie włosów, kaszel i wiele innych nieprzyjemnych – choć w większości przypadków niegroźnych – dolegliwości.

Bibliografia:

1 – Us National Library of Medicine – The importance of selenium to human health;
2 – Us National Library of Medicine – Selenium in cancer prevention: a review of the evidence and mechanism of action;
3 – Us National Library of Medicine – The Effects of Ellagic Acid upon Brain Cells: A Mechanistic View and Future Directions;
4 – Us National Library of Medicine – Mercury and selenium interaction: a review;
5 – Us National Library of Medicine – Selenium and the thyroid gland: more good news for clinicians.