Włoska tarta z serkiem ricotta i dżemem

Włoska tarta z serkiem ricotta i dżemem

Włoska tarta z serkiem ricotta i dżemem to smaczne, szybkie, a zarazem bardzo łatwe do przygotowania ciasto. Oto nasza pro-zdrowotna wersja przepisu!

Dziś proponujemy przepis na łatwe i bardzo szybkie do przygotowania, a zarazem zdrowe, ciasto typu „tarta” bez dodatku masła, z ricottą i dżemem. Ciasto można bardzo szybko przygotować i w ciągu kilku minut włożyć do piekarnika.

Składniki

Składniki na ciasto:

• 2 jajka
• 50 g cukru brązowego nierafinowanego
• 80 ml oleju rzepakowego
• 320 g mąki orkiszowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na wypełnienie:

• 250 g serka ricotta
• 300-350 g Twojego ulubionego dżemu

Tarta

Przygotowanie

Do miski wrzucamy surowe jajka, dodajemy cukier, olej i proszek do pieczenia. Zaczynamy mieszać, a następnie stopniowo dodajemy mąkę. Masę należy dobrze ugniatać rękami, aż będzie gładka i jednolita.

Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, bierzemy jedną trzecią ciasta i odkładamy na bok. Resztę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i tworzymy masę o grubości 1 cm, tak aby przykryła blaszkę, w której będziemy piec. Smarujemy formę do pieczenia olejem i przekładamy do niej ciasto.

Nadmiar ciasta z formy usuwamy nożem. Teraz na ciasto nakładamy ricottę, starając się ją równo rozprowadzić, a następnie nasz ulubiony dżem. Pozostałe ciasto, które wcześniej odłożyliśmy na bok, rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm i kroimy na paseczki o szerokości około 1cm, tak aby stworzyć z nich charakterystyczną ozdobę tarty. Paski ciasta układamy w kratkę, tak jak jest to widoczne na zdjęciach.

Tarta z ricottą i dżemem jest teraz gotowa do włożenia do piekarnika! Nagrzewamy piekarnik do 180 ° C i pieczemy w niej ciasto przez około 40 minut z opcją góra-dół.

Gdy tarta jest już gotowa pozwalamy jej spokojnie ostygnąć.

Tarta

Jak widać, przepis jest bardzo prosty, a ciastko smakowite!

Życzymy udanej tarty i smacznego!