Najczęściej czytane

Lewatywa w czasach Ludwika XIV

Król Ludwik XIV znany jest również ze swojego niezmiernego zamiłowania do lewatywy. Król w ogóle nie krępował się, gdy podczas zabiegu lewatywy przyjmował ważnych gości lub brał udział w oficjalnych ceremoniałach na dworze. Jeden fakt usprawiedliwia jednak dziwny zwyczaj króla: w jego czasach stosowanie lewatywy przez osoby zamożne było bardzo powszechne i całkiem normalne, ponieważ zabieg uważany był za niesamowicie korzystny dla zdrowia. Ludzie na ogól nie wstydzili się wykonywać lewatywę w obecności innych osób, a zwyczaj taki był bardzo powszechny. Udokumentowane zostało pewne historyczne zdarzenie, w trakcie którego Księżna Borgogni, w trakcie rozmowy z samym Ludwikiem XIV, została poddana zabiegowi lewatywy przez swoją służącą.


Damy dworu bardzo często wykonywały wspólne zabiegi lewatywy i nie stanowiło to dla nich jakiegokolwiek powodu do wstydu. Za czasów panowania króla Ludwika XIV wszystkie damy dworu, a w szczególności te, które najczęściej służyły królowi, miały obowiązek wykonywania codziennej lewatywy, tak aby konieczność udawania się do toalety nie zakłócała ich obowiązków.
Francuska szlachta nie zadowalała się jednak zwykłą wodą. Większość szlachciców stosowało do zabiegów lewatywy specjalne roztwory wzbogacone naturalnymi aromatami. Roztwory były także często zabarwione na życzenie klienta.

Borelioza w Polsce

Dane statystyczne dotyczące zakażeń Boreliozą w Polsce w roku 2013, w porównaniu do danych z roku 2012. Dane pochodzą z biuletynu informacyjnego wydanego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Zakład Epidemiologii. W roku 2013 odnotowano prawie 13 tysięcy zachorowań.

Arbuz

Czy wiedzieliście o tym, że arbuz należy do tej samej rodziny roślin co dynia? Kolejną ciekawostką jest fakt, że można bez posiadania specjalistycznej wiedzy wyhodować własnego arbuza z nasion owocu zakupionego w sklepie.


Warto jednak wówczas pomyśleć o uprawie w doniczce, ponieważ większość arbuzów, które można nabyć w polskich sklepach, to owoce importowane z innych krajów, dla których polski klimat może okazać się mało przyjazny.

Niesamowity Zhou Ting-Jeu

Zhou Ting-Jue jest międzynarodowej sławy wielkim mistrzem Qi Gong, Kung Fu oraz Tai Chi Chuan. Obecnie 79-letni Zhou Ting-Jue, który rozpoczął naukę Kung Fu w wieku 7 lat, a z Qi Gong zetknął się po raz pierwszy gdy miał już 16 lat, posiada niesamowite zdolności.


Mistrz jest w stanie leczyć energią Qi praktycznie wszystko to, z czym zachodnia medycyna radzi sobie ciężko lub w ogóle sobie nie radzi. Mistrz pomógł już wielu osobom, w tym także samemu Dalaj Lamie! Pan Zhou Ting-Jue, który był niejednokrotnie obiektem badań naukowych oraz gościem w znanych transmisjach telewizyjnych, jest w stanie wygenerować ze swoich dłoni ciepło o temperaturze 202 stopni w skali Fahrenheita, a także utrzymać ciężar swojego ciała na cienkiej kartce papieru.

Strony

Witamina C - ukrywana prawda

Gorzka prawda o syntetycznej witaminie C

Naturalny, występujący w przyrodzie kwas askorbinowy, jest cenny dla naszego zdrowia i niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nieliczni, szanowani producenci pro-zdrowotnych suplementów często posiadają naturalny kwas askorbinowy w swojej ofercie produktów, przeważnie w postaci proszku, ale także często tabletek. Niestety popularne firmy farmaceutyczne nie tylko robią pacjentów w balona, sprzedając tani i sztuczny produkt z kilkuset-procentowym zyskiem i twierdząc, że to prawdziwa witamina C, ale także ukrywając inną gorzką prawdę.


Otóż popularne tabletki zawierające witaminę C, dostępne w każdej aptece i masowo konsumowane przy przeziębieniach, a w dodatku często zgodnie z zaleceniami lekarza, zawierają nic innego jak syntetyczną formę kwasu askorbinowego, która jest przeważnie produkowana z genetycznie modyfikowanych upraw kukurydzianych. W fazie ekstrahowania syntetycznego kwasu askorbinowego genetycznie modyfikowane uprawy są poddawane wielu procesom produkcyjnym, w efekcie których łańcuchy DNA są kompletnie niszczone, co zaciera ślad pochodzenia produktu końcowego.

Witamina C to chyba najbardziej popularna witamina jaką znamy i wydawałoby się, że już wszystko o niej wiemy. Tymczasem jest wiele istotnych spraw związanych z tą substancją, o których na ogól mało się mówi.

Ważną rolą witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, jest wspomaganie utrzymywania zdrowia i dobrej kondycji tkanek i narządów wewnętrznych poprzez jego znaczący udział w produkcji cennego kolagenu. Wszystkie wielokomórkowe organizmy żyjące potrzebują kwasu askorbinowego, który jest im absolutnie niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Większość ssaków, oprócz tych, które wskutek wad wynikających z mutacji genetycznych straciły tę zdolność, potrafią wytwarzać endogenną witaminę C. Co ciekawe, okazuje się, że im większe zwierze, tym większe dawki kwasu askorbinowego jest w stanie wytwarzać jego organizm. Przykładowo kot jest w stanie wytwarzać do 1 g witaminy C dziennie, pies do 5 gram, a koza nawet do 20 gram dziennie! To ogromne ilości, w porównaniu z rzekomym, ustalonym przez lekarzy, dziennym zapotrzebowaniem witaminy C człowieka. W Polsce dzienna dawka witaminy C zalecana dla ludzi to zaledwie 200 miligramów. Skoro koza potrzebuje do 20 gramów tej substancji dziennie, to w jaki sposób człowiek miałbym zachować zdrowie i dobrą kondycję dostarczając do swojego organizmu tak niską dawkę witaminy C w dodatku ze źródeł zewnętrznych? Do ssaków, które nie posiadają zdolności wytwarzania kwasu askorbinowego i muszą witaminę C dostarczać z pokarmem, należą bowiem ludzie, ssaki naczelne, świnki morskie, świnie domowe, niektóre ryby oraz pewien gatunek nietoperzy żywiących się owocami. Gatunki te, aby przeżyć i normalnie funkcjonować, muszą czerpać witaminę C z pożywienia.

Witamina C naturalna (lewoskrętna) a syntetyczna (prawoskrętna)

Witamina C to nic innego jak kwas askorbinowy, który jest naturalnie dostępny w przyrodzie. Właśnie w tej postaci, czyli naturalnej, jest on dla człowieka najcenniejszy. Naturalny kwas askorbinowy wchłania się do ludzkiego organizmu powoli, ale bardzo efektywnie, co oznacza przyswajalność tego związku w ludzkim organizmie sięgającą rzędu 90 %.

Lewoskrętna witamina C

Naturalny kwas askorbinowy to tak zwany kwas askorbinowy lewoskrętny, znany także jako lewoskrętna witamina C. Największe jego ilości są zawarte w następujących produktach:

ProduktWit. C mg/100g
Acerola1610
Róża - owoc425
Zielona papryczka Chili243
Natka pietruszki176
Czarna porzeczka174
Papryka108
Zielony koper76

Naturalna witamina C, zawarta w pokarmach, jest bardzo wrażliwa na oddziaływanie czynników zewnętrznych. Najbardziej ją niszczy gotowanie i smażenie, ale niestety jest także wrażliwa na tlen i światło. Wchłanianie naturalniej witaminy C z pokarmów znacznie ułatwia obecność flawonoidów, które powszechnie występują w owocach, warzywach, roślinach strączkowych i ziołach i które także mają naukowo potwierdzony korzystny wpływ na zdrowie. Dlatego też, tego typu źródła witaminy C są uważane za najlepsze.

Nie wszyscy jednak lubią, mogą, pamiętają jakie to jest ważne, lub mają na to czas, aby zajadać się świeżymi warzywami i owocami bogatymi w naturalną witaminę C. Na szczęście w ostatnich latach pojawiło się na rynku polskim kilka ciekawych suplementów diety, zawierających lewoskrętną odmianę witaminy C. Są to, przede wszystkim, produkty renomowanych marek Solgar i Swanson. Nie są to najtańsze produkty, ale są one jak najbardziej najwyższej jakości i w przypadku konieczności dodatkowej suplementacji witaminy C naprawdę warto z nich skorzystać.

Szkodliwa witamina C ?

Kwas askorbinowy prawoskrętny, znany także jako prawoskrętna witamina C, to nic innego jak tani i mało warty dla ludzkiego zdrowia syntetyczny produkt, którego koszt produkcji wynosi zaledwie około 2 dolarów na kilogram (!) podczas gdy koncerny farmaceutyczne wciskają go konsumentom z kilkuset-procentowym zyskiem. To jest niestety popularny produkt, który z reguły przepisują nam lekarze. Niestety, wskutek słuchania ciągłych reklam w radiu i telewizji kształtują się w ludzkich umysłach pewne, często błędne, przekonania i mało kto dziś zdaje sobie sprawę z faktu, iż najbardziej popularna forma witaminy C może człowiekowi bardziej zaszkodzić niż pomóc. Syntetyczny kwas askorbinowy jest bardzo szkodliwy dla ludzkiego zdrowia, o czym jednak głośno się nie mówi. Jego regularne stosowanie może nie tylko być przyczyną poważnych dolegliwości układu pokarmowego, kamicy nerkowej i pęcherzowej, ale może również przyczynić się do powstawania groźnej dla życia zakrzepicy. Powszechną praktyką lekarską jest zwiększanie dawek kwasu askorbinowego w trakcje infekcji wirusowych, co jednak, w przypadku popularnego prawoskrętnego produktu, może tylko zakłócić naturalne procesy walki z chorobą wydłużając jej przebieg i komplikując wszelkie sprawy zdrowotne.

Kwas askorbinowy a szkorbut

Kwas askorbinowy zawdzięcza swoją nazwę szkorbutowi. Nazwa ta pochodzi od łacińskich słów tłumaczonych jako „bez szkorbutu”. Szkorbut jest ciężką chorobą, która rozwija się wskutek niedoboru kwasu askorbinowego w organizmie. Niektóre z objawów szkorbutu to:

ogólne osłabienie;
niedokrwistość typu hemolitycznego;
samoistne krwawienia wywołane niedoborem kolagenu w ścianach naczyń krwionośnych;
bóle stawów, mięśni i kości wynikające z krwawień;
patologiczne złamania kości;
zapalny przerost dziąseł;
chwianie się i wypadanie zębów;
słabe gojenie ran;
stany depresyjne.

Aby zapobiegać tej ciężkiej chorobie, wystarczy zapewnić swojemu ciału dzienną dawkę naturalniej witaminy C.

Dziwna zalecana dzienna dawka witaminy C w Polsce

W Polsce zalecana dawka witaminy C rzędu 200 mg jest absurdalnie minimalna, a jeśli dodamy do tego fakt, iż w naszym kraju naturalne źródła tej witaminy konsumowane są rzadko, oraz to, że w przypadku konieczności dodatkowej suplementacji, wedle zaleceń lekarzy, stosuje się na ogół syntetyczny kwas askorbinowy, można śmiało stwierdzić, iż duża część Polaków cierpi na przewlekły niedobór tej cennej witaminy, a co za tym idzie, naraża swoje zdrowie na niebezpieczeństwo. Anglia już od jakiegoś czasu trzyma się z dala od zaleceń WHO i poleca swoim dorosłym mieszkańcom spożywanie od 400 do 1000 mg witaminy C dziennie. To pięciokrotna ilość dawki zalecanej przez polskich lekarzy.

Pamiętajmy jednak, że każda zalecana dawka witaminy C jest czysto orientacyjna. Optymalna dawka zależy w dużej mierze od wieku, płci, stylu życia. Inna będzie optymalna dawka tej witaminy dla pracownika biurowego, a inna dla osoby ćwiczącej wyczynowo. Wiedząc o tym, że kwasu askorbinowego nie da się przedawkować, ponieważ jest to substancja łatwo rozpuszczalna w wodzie i organizm radzi sobie świetnie z ewentualnym jej nadmiarem, można wywnioskować iż idealna dawka kwasu askorbinowego jest ustalana na poziomie nieznacznie niższym, niż stężenie tej substancji wywołujące rozwolnienie, spowodowane nadmiarem witaminy C w organizmie.

Należy oczywiście mieć na uwadze fakt, iż w warunkach optymalnych kwas askorbinowy powinien być dostarczany do organizmu człowieka z naturalnych źródeł, wraz z pokarmem, a w przypadku pojawienia się konieczności dodatkowej suplementacji witaminy C należy korzystać wyłącznie z jego odmiany lewoskrętnej, która jest o wiele lepiej przyswajalna i w przeciwieństwie do odmiany prawoskrętnej, nie jest szkodliwa dla zdrowia nawet w dużych dawkach.

Witamina C a miażdżyca i choroby układu krążenia

Najnowsze badania naukowe potwierdzają, iż miażdżyca tętnic nie jest spowodowana odkładaniem się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, jak wcześniej powszechnie przez wiele lat sądzono. Deficyt witaminy C prowadzi do spadku stabilności naczyń krwionośnych, przyczyniającej się do osłabienia syntezy kolagenu, a także do załamania komórkowej bariery między krwią a ścianą naczynia. Zaskakujące może wydawać się stwierdzenie, że miażdżyca tętnic jest wczesną postacią Szkorbutu, a jej przyczyną jest deficyt kwasu askorbinowego w organizmie, ale w świetle najnowszych badań tak właśnie się okazuje. Co za tym idzie, zawały serca i udary są bardzo często bezpośrednim skutkiem niedoboru witaminy C w organizmie.

Witamina C w walce z groźnymi chorobami

Badania naukowe wielokrotnie dowiodły, że witamina C odgrywa kluczową rolę w walce z chorobami nowotworowymi i w wielu tego typu przypadkach jej stosowanie może okazać się zaskakująco skuteczne. Pojawia się więc naturalnie pewne pytanie: skoro witamina C jest w stanie zwalczyć tak ciężkie choroby jak schorzenia nowotworowe, to czemu często zawodzi nawet w leczeniu banalnego przeziębienia? Otóż główne powody takiego stanu rzeczy są dwa:

a) stosowanie prawoskrętnej (szkodliwej) odmiany kwasu askorbinowego, zamiast lewoskrętnej;
b) spożywanie dużej ilości cukru, który jak się okazuje, w nadmiarze eliminuje witaminę C z organizmu!

Niedobór witaminy C w organizmie przyczynia się do spadku ilości limfocytów T, co powoduje spadek odporności organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne. Kwas Askorbinowy ma ponadto znaczący wpływ na poziom tak zwanego glutationu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Dodaj komentarz

Plain text

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.