Najczęściej czytane

Lewatywa w czasach Ludwika XIV

Król Ludwik XIV znany jest również ze swojego niezmiernego zamiłowania do lewatywy. Król w ogóle nie krępował się, gdy podczas zabiegu lewatywy przyjmował ważnych gości lub brał udział w oficjalnych ceremoniałach na dworze. Jeden fakt usprawiedliwia jednak dziwny zwyczaj króla: w jego czasach stosowanie lewatywy przez osoby zamożne było bardzo powszechne i całkiem normalne, ponieważ zabieg uważany był za niesamowicie korzystny dla zdrowia. Ludzie na ogól nie wstydzili się wykonywać lewatywę w obecności innych osób, a zwyczaj taki był bardzo powszechny. Udokumentowane zostało pewne historyczne zdarzenie, w trakcie którego Księżna Borgogni, w trakcie rozmowy z samym Ludwikiem XIV, została poddana zabiegowi lewatywy przez swoją służącą.


Damy dworu bardzo często wykonywały wspólne zabiegi lewatywy i nie stanowiło to dla nich jakiegokolwiek powodu do wstydu. Za czasów panowania króla Ludwika XIV wszystkie damy dworu, a w szczególności te, które najczęściej służyły królowi, miały obowiązek wykonywania codziennej lewatywy, tak aby konieczność udawania się do toalety nie zakłócała ich obowiązków.
Francuska szlachta nie zadowalała się jednak zwykłą wodą. Większość szlachciców stosowało do zabiegów lewatywy specjalne roztwory wzbogacone naturalnymi aromatami. Roztwory były także często zabarwione na życzenie klienta.

Borelioza w Polsce

Dane statystyczne dotyczące zakażeń Boreliozą w Polsce w roku 2013, w porównaniu do danych z roku 2012. Dane pochodzą z biuletynu informacyjnego wydanego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Zakład Epidemiologii. W roku 2013 odnotowano prawie 13 tysięcy zachorowań.

Arbuz

Czy wiedzieliście o tym, że arbuz należy do tej samej rodziny roślin co dynia? Kolejną ciekawostką jest fakt, że można bez posiadania specjalistycznej wiedzy wyhodować własnego arbuza z nasion owocu zakupionego w sklepie.


Warto jednak wówczas pomyśleć o uprawie w doniczce, ponieważ większość arbuzów, które można nabyć w polskich sklepach, to owoce importowane z innych krajów, dla których polski klimat może okazać się mało przyjazny.

Niesamowity Zhou Ting-Jeu

Zhou Ting-Jue jest międzynarodowej sławy wielkim mistrzem Qi Gong, Kung Fu oraz Tai Chi Chuan. Obecnie 79-letni Zhou Ting-Jue, który rozpoczął naukę Kung Fu w wieku 7 lat, a z Qi Gong zetknął się po raz pierwszy gdy miał już 16 lat, posiada niesamowite zdolności.


Mistrz jest w stanie leczyć energią Qi praktycznie wszystko to, z czym zachodnia medycyna radzi sobie ciężko lub w ogóle sobie nie radzi. Mistrz pomógł już wielu osobom, w tym także samemu Dalaj Lamie! Pan Zhou Ting-Jue, który był niejednokrotnie obiektem badań naukowych oraz gościem w znanych transmisjach telewizyjnych, jest w stanie wygenerować ze swoich dłoni ciepło o temperaturze 202 stopni w skali Fahrenheita, a także utrzymać ciężar swojego ciała na cienkiej kartce papieru.

Strony

Zielony jęczmień

Młody zielony jęczmień

Młody zielony jęczmień usprawnia działanie organizmu dzięki zawartym w nim cennym substancjom, takim jak ważne witaminy i minerały, enzymy, supermocne przeciwutleniacze, aminokwasy, a także dobroczynny chlorofil. Badania naukowe potwierdzają skuteczność stosowania zielonego jęczmienia w walce z licznymi dolegliwościami zdrowotnymi. Na rynku dostępne są różnego rodzaju preparaty zawierające młody zielony jęczmień. Nieco droższe niż proszek z zielonego jęczmienia bywają preparaty zawierające proszek z soku z zielonego jęczmienia, ale ich skuteczność w walce z niektórymi schorzeniami jest podobno o wiele większa.


Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, iż na rynku można znaleźć także produkty bardzo niskiej jakości, które generalnie cechują się atrakcyjną cena i których należy unikać. Warto nieco więcej wydać, ale stawiać na produkt pewnego pochodzenia, a także uzyskany z organicznych upraw.

Niegdyś spożywany przez rzymskich gladiatorów w celu usprawnienia ich możliwości bojowych i regeneracyjnych, zielony jęczmień staje się w dzisiejszych czasach coraz to bardziej popularny na całym świecie, szczególnie dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i wzmacniającym ludzki organizm. Jest on stosowany zarówno przez osoby całkiem zdrowe, prowadzące normalny tryb życia, jak przez wyczynowych sportowców, a także rekonwalescentów. Osobom, które zdecydowały się na stosowanie zielonego jęczmienia zależy głównie na utrzymaniu optymalnego zdrowia i dobrej kondycji, bądź na powrocie do dobrego stanu zdrowia. Jak się okazuje, badania naukowe potwierdzają skuteczność zielonego jęczmienia w walce z licznymi, niekiedy bardzo nieprzyjemnymi, dolegliwościami zdrowotnymi.

Układ krążeniowy

Liczne badania naukowe potwierdzają skuteczność stosowania zielonego jęczmienia w celu poprawienia wydolności układu krążeniowego, bądź zachowania jego pełnej sprawności.
Badania przeprowadzone przez naukowców Ya-Mei Yu i Chingmin E. Tsai z Uniwersytetu Fu Jen w Taipei, wraz z zespołem naukowców z China Medical College w Taichung, potwierdzają iż spożywanie zielonego jęczmienia wraz z witaminami C+E, przez osoby cierpiące na cukrzyce typu 2, wyraźnie wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, a także przyczynia się do ograniczenia ilości wolnych rodników w organizmie. W nieco dalszej przeszłości przeprowadzone były również badania nad skutecznością podawania samych witamin C+E w celu poprawienia sprawności układu krążeniowego i zachowania jego dobrej kondycji. Doktorzy Ya-Mei Yu i Chingmin E. Tsai udowodnili jednak, iż kombinacja zielonego jęczmienia z witaminami C+E daje o wiele większą skuteczność w tym kierunku niż sam jęczmień, bądź same witaminy.
Wiele badań naukowych, przeprowadzonych w ubiegłych 25 latach, udowadnia, iż zielony jęczmień wykazuje bardzo silne działanie antyoksydacyjne oraz właściwości efektywnie oczyszczające ludzki organizm.

Dr. Z. McDonell z Nutritional Health & Information Center w Sydney (Australia) przeprowadził na masową skalę, na grupie osób liczącej aż 4000 ochotników, badania naukowe w kierunku potwierdzenia bądź obalenia niektórych właściwości pro-zdrowotnych zielonego jęczmienia. W grupie badanych znajdowały się osoby o bardzo zróżnicowanej kondycji zdrowotnej. W badaniu brały udział zarówno osoby całkiem zdrowe, jak również osoby chore, z rozmaitymi dolegliwościami zdrowotnymi. W trakcie eksperymentu, który trwał przez 6 tygodni, ochotnicy przyjmowali 1 łyżeczkę proszku z zielonego jęczmienia dziennie, rozpuszczoną w szklance wody lub dobrej jakości soku. Po upływie 6 tygodni zaobserwowano, że u wszystkich osób, które brały udział w badaniach, produkcja czerwonych krwinek zyskała na efektywności bardziej, niż mogło by to mieć miejsce w przypadku ewentualnego zastosowania leków konwencjonalnych. Zostało wówczas naukowo udowodnione, iż zielony jęczmień może znacznie przyśpieszyć produkcję czerwonych krwinek, a także jakość produkowanych krwinek.

Odchudzanie: błonnik pokarmowy

Jakiś czasu temu w naszej witrynie pojawił się artykuł dotyczący błonnika pokarmowego, w którym zostały wyjaśnione zalety jego regularnego spożywania, szczególnie przez osoby otyłe. Młody jęczmień, dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, jest pomyślnie stosowany przez osoby pragnące pozbyć się zbędnych kilogramów. Jednak błonnik pokarmowy jest zawarty głównie w proszku z zielonego jęczmienia, a praktycznie nie ma go w proszku z soku z zielonego jęczmienia, co oznacza, że osoby pragnące schudnąć podczas stosowania kuracji jęczmiennej, powinny rozważyć stosowanie proszku z zielonego jęczmienia, a nie proszku z soku tej trawy.

Witaminy i minerały

Młody zielony jęczmień jest świetnym źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Zawiera on bardzo dużo witaminy C, średnio 7 razy więcej niż pomarańcze. Witamina C jest uznanym przez naukowców antyoksydantem. Również cennego dla zdrowia beta karotenu, czyli pro witaminy A, jest w zielonym jęczmieniu o wiele więcej niż w samej marchwi. Pro witamina A zamieniana jest w witaminę A w przewodzie pokarmowym człowieka w optymalnych dla zdrowia ilościach, co eliminuje ryzyko jej przedawkowania. Wiele badań naukowych potwierdza fakt, iż witamina A może wywierać działanie antynowotworowe w ludzkim organizmie. Młody zielony jęczmień zawiera szeroką gamę witamin z grupy B, a mianowicie B1, B2, B3, B6, B12, a nawet B17! Jeżeli chodzi o witaminę B12, szczególnie istotną witaminę dla osób nie spożywających mięsa, to zielony jęczmień dostarcza jej średnio aż 80mg na 100g produktu. Witaminy z grupy B wspomagają przetwarzanie węglowodanów w energię i są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ciała i umysłu. Witaminy z tej grupy zwane są często witaminami antystresowymi.
Zawarta w zielonym jęczmieniu witamina E, jest bardzo cennym antyoksydantem. Witamina E wpływa na utrzymanie wysokiej płodności, a także jest niezbędna dla prawidłowej pracy serca.
Zielony jęczmień zawiera 11 razy więcej wapnia niż krowie mleko, a jego zawartość żelaza pięciokrotnie przekracza zawartość tego pierwiastka w szpinaku. Żelazo jest niezbędne do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek przez ludzki organizm i do prawidłowego zaopatrywania komórek ludzkiego ciała w tlen.
Zielony jęczmień zawiera średnio tyle samo potasu co owoce cytrusowe, jabłka, winogrona, bądź melony. Oprócz tego zielony jęczmień bogaty jest w magnes, który niezbędny jest to prawidłowej pracy mięśni człowieka, w tym także serca. W trawie zawarty jest również cenny dla zdrowia cynk.

Enzymy i aminokwasy

Zielony jęczmień zawiera ponad 20 różnych enzymów. Enzymy zawarte w jęczmieniu działają silnie pro-zdrowotnie i neutralizują substancje kancerogenne, które mogą ewentualnie przedostawać się ze skażonego środowiska do organizmu ludzkiego. W zielonym jęczmieniu występuje, między innymi, bardzo rzadki enzym, z jęz. ang. Superoxide Dismutase (SOD), czyli dysmutaza ponadtlenkowa-SOD, który niszczy wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się ludzkiego mózgu, a ponadto wspomaga naprawę łańcuchów DNA w ciele człowieka i zapobiega rozwijaniu się w nim zabójczych komórek rakowych.
Jeżeli zaś chodzi o aminokwasy, to młody zielony jęczmień jest prawdziwa bombą aminokwasową. Źdźbła młodego zielonego jęczmienia zawierają cenne dla człowieka aminokwasy, egzogenne, czyli takie, którego ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować: walinę, leucynę, izoleucynę, lizynę, fenyloalaninę, treoninę i metioninę. Można więc śmiało stwierdzić, iż młody jęczmień jest bogatym źródłem wysokiej jakości białka, co czyni ten produkt cennym szczególnie dla zportowców.

Działanie antynowotworowe

Zielony jęczmień wywiera naukowo potwierdzone działanie antynowotworowe, którego szczegółowe mechanizmy nie są jeszcze znane, choć przypuszcza się, iż jest ono skutkiem zawartości w tej trawie chlorofilu i potężnych przeciwutleniaczy. Z jednej strony zielony jęczmień może chronić ludzki organizm przed powstawaniem w nim komórek nowotworowych, a z drugiej może się przyczyniać do zatrzymywania rozwoju ewentualnie istniejących w nim tego typu komórek. Podejrzewa się, iż zawarty w zielonym jęczmieniu chlorofil wchodzi w interakcję z ewentualnie znajdującymi się w organizmie substancjami rakotwórczymi, w skutek czego zostają one skutecznie unieszkodliwione. Według Doktora Allan L. Goldstein'a z wydziału biochemii Uniwersytetu Medycznego imienia George'a Washington'a, silny antyoksydant, tak zwany bursztynian alfa tokoferolu, który jest obecny w zielonym jęczmieniu, przyczynia się do antynowotworowego działania tej trawy. Bursztynian alfa tokoferolu hamuje rozwój istniejących komórek rakowych. Pomimo iż działanie bursztynianu alfa tokoferolu nie zostało jeszcze dogłębnie poznane i udokumentowane, to zaobserwowano w środowisku naukowym, iż skutecznie hamuje on wiele różnych odmian nowotworów.
Choć testy klinicznie w kierunku skuteczności zielonego jęczmienia w walce z nowotworami nie zostały jeszcze wykonane, to dzięki badaniom przeprowadzonym w warunkach laboratoryjnych przez Doktora Goldstein'a w George Washington University, zostało udowodnione iż zielony jęczmień skutecznie likwiduje rakowe komórki leukemiczne ze 100 procentową skutecznością ! Na podstawie tych samych badań, naukowcy wykazali, iż w przypadku komórek raka mózgu jęczmień zabija od 30% do 50% komórek, natomiast w przypadku raka prostaty skuteczność jęczmienia wynosi od 90% do 100%.

Komentarze

Jęczmień zielony stosuję od prawie 2 miesięcy jako suplement swojej codziennej diety. Muszę przyznać że dzięki 2, góra 3 szklankom zielonego jęczmienia dziennie, wypijanym pomiędzy głównymi posiłkami, schudłam 3 kilogramy w okresie 40 dni. To dla mnie ogromny sukces! Stosowałam różne magiczne rozwiązania oferowane w internecie, ale żaden produkt nie przyniósł mi tak dobrych efektów jak zielony jęczmień. Bardzo ważne jest jednak, aby kto pragnie schudnąć stosował proszek z zielonego jęczmienia, a nie proszek z soku z zielonego jęczmienia, ponieważ ten pierwszy zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, a błonnik pokarmowy zmniejsza uczucie głodu i skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Organizm pozbawiony toksyn lepiej funkcjonuje i sprawniej się chudnie, a gdy nie odczywamy głodu to zazwyczaj spożywamy mniej kalorii i zastanawiamy się nad tym co jemy.

Dla mnie ten jęczmień to jakaś bajka, tak samo jak wszelkie tego typu suplementy. Od długiego czasu mam problem z nadwagą, a dodatkowo niedawno dowiedziałam się, że cierpię na Hashimoto, co dodatkowo utrudnia utrzymanie prawidłowej wagi. Próbowałam wszelkiego rodzaju suplementów wspomagająych odchudzanie, w tym produktów z aptek, allegro i wielu różnych sklepów w sieci. Nic niestety nie przynosiło zapowiadanych przez producentów efektów. Wiele bajecznych objetnic, ale żadnych konkretów. W tym także i zielony jęczmień okazał się być bajką. Jedyne co w moim przypadku okazało się skuteczne, to dieta z małą zawartością węglowodanów, mało nabiału, sporo sałatek warzywnych, warzywa gotowane, chude drobiowe mięso, ryba morska, zero białego pieczywa, i bardzo dużo produktów pełnoziarnistych, a do tego siłownia 2x w tygodniu.

Strony

Dodaj komentarz

Plain text

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.