czwartek, 20 Wrzesień, 2018 - 08:51

Marskość wątroby

Marskość wątroby jest stanem zaawansowanego uszkodzenia tego narządu. Marskość pojawia się w odpowiedzi na uszkodzenia wątroby. Za każdym razem, gdy ten narząd jest raniony – czy to przez wirusy, silne toksyny, czy też wskutek innych okoliczności, wówczas próbuje się on samoistnie regenerować. W efekcie tego procesu tworzą się blizny. W miarę postępu marskości, coraz to większa ilość powstałej tkanki bliznowatej poważnie utrudnia pracę wątroby. W Polsce problem marskości wątroby pojawia się nawet u 10% populacji. To dość częsta przyczyna zgonów, szczególnie u mężczyzn, a niestety bywa też tak, że dopiero po śmierci chorego dowiadujemy się, że cierpiał on na marskość wątroby. Marskość wątroby to stan, który bardzo często nie daje o sobie znać, dopóki wątroba nie jest poważnie zniszczona. Nawet do 40% chorych może nie mieć jakichkolwiek objawów lub mieć niejednoznaczne objawy, a rozpoznanie marskości wątroby bywa w takiej sytuacji przypadkowe lub ma miejsce dopiero po rozwinięciu się odczuwalnych powikłań tego stanu.

poniedziałek, 17 Wrzesień, 2018 - 14:33

Fioletowe ziemniaki

Fioletowa odmiana ziemniaków pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie popularne są również inne kolory kartofli, w tym również pomarańczowy i niebieski! Te dziwne fioletowe warzywa rosną na niewielkich krzakach i są uprawiane głównie w Chile i w Peru. W Europie fioletowy ziemniak najbardziej powszechny jest we Francji. Vitelotte – bo tak nazywają je mieszkańcy tamtejszych rejonów – są masowo uprawiane w rejonie Pikardii. Pierwsze wzmianki pojawiły się o nich na początku XIX wieku. Wtedy warzywa te stały się bardzo popularne na paryskich targowiskach. Fioletowych ziemniaków jest na świecie kilka odmian, a francuskie Vitelotte charakteryzują się głównie wydłużonym kształtem i są niekiedy poprzedzielane niewielkimi bruzdami. Fioletowe ziemniaki są fioletowe nie tylko na zewnątrz, ale również w środku! Generalnie naturalny fioletowy kolor żywności jest przez medyków kojarzony z duża zawartością antyoksydantów, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i które nadają warzywom lub owocom charakterystyczny kolor. Fioletowe ziemniaki zawierają duże ilości tak zwanych antocyjanów, związków należących do grupy polifenoli.

sobota, 15 Wrzesień, 2018 - 21:49

Laserowe czytniki kodów mogą uszkadzać wzrok

Czy sklepowe skanery kodów kreskowych mogą być groźne dla naszych oczu? Gdyby tak było, to zapewne już dawno zostałyby wycofane z obiegu. Podobnie jak żywność, która w swoim składzie zawiera rakotwórcze substancje, woda mineralna w butelkach PET, z których uwalniają się toksyczne chemikalia, trujące meble i wiele innych produktów konsumenckich, które codziennie rujnują nasze zdrowie. Dobrze wiemy jak to w rzeczywistości bywa z troską o nasze zdrowie ze strony producentów wszelkiego rodzaju wyrobów. Po ekspozycji na działanie wiązki laserowej ze sklepowego czytnika kodów kreskowych pani Krystyna została poszkodowana zarówno fizycznie jak i psychicznie. Pojawiły się u niej bardzo dokuczliwe zmiany w widzeniu, które na szczęście ustąpiły samoistnie po kilku dniach. Po tamtym wydarzeniu nasza czytelniczka stanowczo unika patrzenia się na tego typu urządzenia nawet przez chwilę, a za każdym razem gdy zbliża się do sklepowej kasy pani Krystyna odczuwa silny lęk.

środa, 12 Wrzesień, 2018 - 15:50

Trujące opakowania na żywność

Zapewne zdarzyło Ci się niejednokrotnie zamówić ciepłe danie na wynos, które zapakowano w styropianowy pojemnik, lub pić gorącą kawę z polistyrenowego kubka. Styropianowe pojemniki na żywność, polistyrenowe kubki i talerzyki są w naszym kraju bardzo popularne, a większość Polaków niestety nie wie o tym, że z czasem może to wpędzić konsumentów w poważne i nieuleczalne choroby. Dla własnego dobra nigdy więcej nie spożywaj jedzenia zapakowanego w styropianowe pojemniki i nie pij z polistyrenowych kubków, szczególnie jeśli dania lub napoje są ciepłe. Poza chorobami nowotworowymi, ekspozycja na styren może być przyczyną rozmaitych dolegliwości zdrowotnych, takich jak przykładowo depresja, zanik mowy lub słuchu, przewlekłe bóle głowy, przewlekłe uczucie zmęczenia, zmiany w morfologii krwi i zaburzenia pracy nerek!

poniedziałek, 10 Wrzesień, 2018 - 12:54

Toksyczne rękawiczki w gastronomii

Polacy często jadają na mieście, a najczęściej udają się w tym celu do barów szybkiej obsługi, takich jak te, w których serwuje się kebab, sushi, naleśniki lub zwyczajne kanapki. Statystyczny Polak jada na mieście kilka razy w tygodniu, nie dla przyjemności, ale ponieważ zmusza go to tego sytuacja. Często jest to brak czasu na zrobienie normalnych zakupów i ugotowanie domowego posiłku. Czym w takich przypadkach kierujemy się w wyborze odpowiadającej nam restauracji? Otóż jak się okazuje, nie tylko przystępność cen serwowanych dań. Coraz częściej zwracamy uwagę na warunki higieniczne panujące w lokalach gastronomicznych. Choć - jak dotąd - nie ma co do tego precyzyjnych wymogów ze strony sanepidu, to bardzo zależy nam na tym, aby osoba przygotowująca kebab robiła to w jednorazowych rękawiczkach ochronnych, szczególnie jeśli ten sam pracownik przyjmuje od nas pieniądze. Na widok takich rękawiczek „gastronomicznych” odczuwamy ulgę i zyskujemy pewność, że serwowane w danym lokalu jedzenie na pewno nam nie zaszkodzi. Ale czy rzeczywiście możemy być tego pewni?

piątek, 7 Wrzesień, 2018 - 19:25

Suplementy diety nie działają

Zgodnie z wynikami najnowszych badań przeprowadzonych przez lekarzy z St. Michael's Hospital i University of Toronto zażywanie najpopularniejszych preparatów witaminowych i minerałów, z kilkoma wyjątkami, nie ma jakiegokolwiek długoterminowego wpływu na nasze zdrowie. Wyniki badań opublikowanych w maju br. na łamach prestiżowego periodyku Journal of the American College of Cardiology są zaskakujące i stawiają pod wielkim znakiem zapytania skuteczność i przyszłość wszelkich suplementów witaminowych. Na czym dokładnie polegały te badania? Otóż na podstawie analizy informacji medycznych pochodzących z eksperymentów przeprowadzonych w latach 2012-2017, naukowcy jednoznacznie dowiedli, że w szczególności witamina D, wapń i witamina C absolutnie nie pomagają w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym, zawałowi serca, udarowi lub przedwczesnej śmierci z rozmaitych powodów.

Strony