wtorek, 14 Sierpień, 2018 - 00:12

Panga szkodzi zdrowiu

Polacy bardzo lubią pangę. Ta słodkowodna ryba w szybkim tempie stała się w naszym kraju bardzo popularna. Dlaczego ją tak lubimy? Otóż, jak zwykle dlatego, że nie musimy dużo za nią płacić! W różnych promocjach jej cena może wynosić nawet 7,99 zł za kilogram. Panga, to trzecia ryba w Polsce pod względem częstości spożywania. Czy polscy konsumenci, kupując tak tanią rybę, za tak niską kwotę, w której ponadto zawarty jest koszt transportu z dalekiego wschodu, nie zadają sobie pytania czemu ta ryba jest tak tania? Panga jest niedroga, nie ma charakterystycznego nieprzyjemnego rybiego posmaku, ale czy tak naprawdę jest dla nas zdrowa? W przeciwieństwie do wolno żyjącego suma rekiniego, jakim jest panga, skutkiem ubocznym nieetycznych praktyk hodowców tej ryby jest głównie znikoma wartość odżywcza jej hodowlanej odmiany. To niestety jeszcze nie wszystko!

sobota, 4 Sierpień, 2018 - 17:47

Napoje w plastikowych butelkach szkodzą zdrowiu

Woda mineralna i różnego rodzaju napoje słodzone i/lub gazowane powszechnie sprzedawane są w plastikowych butelkach wykonanych z poli-tereftalanu etylenu (PET) z symbolem "1". Głównym problemem związanym z tego typu opakowaniami jest to, że pod wpływem podwyższonej temperatury (np. gorące wnętrza aut, butelka znajdująca się w zasięgu promieni słonecznych), a także promieniowania UV (np. w plenerze), butelka wykonana z PET rozkłada się na substancje o budowie molekularnej przypominającej estrogeny, które przenikają do znajdującej się w niej wody, a wypite, silnie zaburzają funkcjonowanie ludzkiego układu hormonalnego, narażając konsumentów na poważne choroby. Ponadto sięgając po plastik, sięgamy zarazem po rakotwórczy paraksylen, będący pochodną benzenu. Jest on wykorzystywany głównie do produkcji kwasu tereftalowego, a spożyty nawet w niewielkich ilościach, może poważnie uszkodzić funkcjonowanie ludzkiego przewodu pokarmowego - wyjaśnia doktor Zofia Iskierko z Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu w Weronie.

czwartek, 19 Lipiec, 2018 - 17:32

Tłuszcze trans

Oleje roślinne są na ogół zdrowe dla ludzi, ale ich przemysłowe utwardzanie sprawia, że stają się ekstremalnie szkodliwe dla naszego zdrowia. Co ciekawe, w przeciwieństwie do olejów trans utwardzonych przemysłowo, przypuszcza się, że - choć nie ma na to wystarczających dowodów - naturalnie występujące w przyrodzie tłuszcze trans wcale nam tak bardzo nie szkodzą. Tak czy inaczej nie ma to większego znaczenia, gdyż głównym problemem z tego typu olejami jest fakt, że ryzyko spożywania ich w nadmiarze jest spore, ponieważ - ze względów praktycznych - obecnie dodawane są one do bardzo wielu wyrobów spożywczych. Oleje roślinne utwardzone, czyli tak zwane nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, są obecnie najbardziej niezdrowymi kwasami tłuszczowymi masowo dodawanymi do żywności. Naukowo udowodniono, że ich częste i regularne spożywanie może być przyczyną wielu poważnych chorób.

niedziela, 15 Lipiec, 2018 - 15:30

Mięso z kurczaka

W Polsce mięso z kurczaka cieszy się ogromną popularnością. Rzekomo mięso to jest łatwe do przygotowania, lekkostrawne, odżywcze i chude, a więc zdrowe. Ale czy na pewno to wszystko jest prawdą? Niestety w ostatnich czasach coraz częściej zdarza się, że do sprzedaży trafia mięso z kurczaka o dość podejrzanym wyglądzie. Przeważnie jednak, konsumenci zwracają uwagę na jego cenę, a nie na wygląd. Przed zakupem kurczaka warto dokładnie sprawdzać jego pochodzenie i przyglądać się strukturze mięsa. Jeśli zauważysz na nim sporo białych błon i/lub pasków tłuszczu, a strukturę mięsa będziesz w stanie zdefiniować jako "marmurkowatą", może to oznaczać, że takie mięso raczej nie nadaje się do spożycia.

sobota, 14 Lipiec, 2018 - 10:18

Sól a zdrowie

Czemu pomimo mnogości dostępnych dziś ziół i przypraw, których dobroczynne efekty zdrowotne znane są od setek lat, na naszych stołach - jako dodatek smakowy do potraw - wciąż gości głównie sól? Czyżby sól była rzeczywiście tak smaczna, że ciężko jest się jej oprzeć, a może to jednak psychiczne uzależnienie od słonego smaku lub kulinarna tradycja? Na to pytanie prawdopodobnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale wygląda na to, że bardzo chętnie powtarzamy błędy żywieniowe naszych przodków, przekazując sobie te złe nawyki z pokolenia na pokolenie. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia, dzienne spożycie soli przez osobę dorosłą nie powinno przekraczać 5 gramów, natomiast do celów znakowania żywności wartość referencyjna to 6 g dziennie na osobę. Podobnie jak z cukrem, Polacy uwielbiają sól i generalnie spożywają jej zbyt dużo.

środa, 11 Lipiec, 2018 - 12:34

Wszechobecny cukier

Przemysł spożywczy dobrze zna nasze słabości i wie jak bardzo cukier nas przyciąga. Dbając o własne interesy koncerny z tej branży od lat starają się tuszować i przedstawiać w błędnym świetle prawdę dotyczącą efektów dodawanego do żywności cukru na zdrowiu konsumentów. Niestety okazuje się, że prawda jest tylko jedna i bardzo smutna: dodawany do żywności cukier w nadmiernych ilościach – i to wcale nie tylko ten rafinowany – dosłownie dewastuje nasze ciała i umysły! Naukowcom już dawno temu udało się udowodnić, że cukier działa na nasz mózg niczym narkotyk i bardzo szybko nas od siebie uzależnia. Wykazano, że cukier silniej niż kokaina stymuluje tak zwany mechanizm nagrody w mózgu! Okazuje się, że głównie z tego powodu cukier może silniej nas uzależniać niż ten nielegalny narkotyk! Skutki uboczne uzależnienia od cukru są podobne do tych, które występują u narkomanów. Najczęściej zauważane są mocne wachania nastroju, silne bóle główy, depresja, przewlekłe zmęczenie no i oczywiście stopniowe wyniszczenie całego organizmu.

Strony