5 grup produktów spożywczych, które zrujnują Twoje zdrowie!

Niezdrowe jedzenie

Większość z nas jest całkiem świadoma faktu, iż nie wszystko co jemy korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Niektórzy zwracają na to większą uwagę, innych zaś w ogóle to nie obchodzi i jakoś z tym żyją i dobrze się czują. Wiadomo, że całkiem "zdrowa " żywność to dziś prawdziwa rzadkość. Z drugiej strony nie należy sobie wszystkiego całkowicie odmawiać, co mogłoby nam zaszkodzić, gdyż taka postawa może sama w sobie okazać się dla nas szkodliwa. Są jednak pewne produkty spożywcze, z którymi naprawdę nie warto przesadzać, gdyż w świetle nauki, ich nadmiar może okazać się bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia.

Czy szkodzi nam wszystko co jemy i pijemy? Otóż na szczęście nie wszystko! Gdyby tak było, to nie dotarlibyśmy do etapu ewolucji w jakim obecnie się znajdujemy. Szkodzi nam głównie wysoko przetworzona żywność, która pod kątem składu biochemicznego, daleko odbiega od produktów, które oferuje nam natura.

W dzisiejszych czasach raczej ciężko o zdrową i całkiem pozbawioną chemii żywność, jednak przy odrobinie szczęścia, aby zachować zdrowie przez długie lata przeważnie wystarczy unikać jedzenia i picia niektórych z popularnych produktów.

Tematem niniejszego artykułu są popularne produkty spożywcze, które najbardziej negatywnie wpływają na nasze zdrowie!

Szkodliwe produkty spożywcze

1. Chipsy

Unikaj ich jak ognia! Popularne chipsy są nie tylko bardzo kaloryczne (100 g produktu to około 500 Kcal) i silnie uzależniające, lecz w swoim składzie zawierają niebezpieczne oleje utwardzone, a także rakotwórczy akrylamid. Oprócz tego mogą one być nafaszerowane całą gamą kontrowersyjnych substancji, takich jak środki przeciwzbrylające, barwniki i emulgatory.

Szkodliwe produkty spożywcze: chipsy

Podczas gdy surowy olej palmowy korzystnie wpływa na nasze zdrowie, to zawarte w popularnych chipsach utwardzone oleje palmowe silnie nam szkodzą. W efekcie procesu utwardzania oleju powstają niebezpieczne tłuszcze trans. Pod wpływem zwiększonego spożycia tłuszczów trans zmniejsza się płynność, elastyczność i przepuszczalność błon komórkowych. Liczne badania naukowe, w tym eksperymenty przeprowadzone przez specjalistów z Europejskiego Biura ds. Bezpieczeństwa Żywności, jasno wykazują, iż tłuszcze te cechują się silnym działaniem miażdżycorodnym i podnoszą ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych. Tłuszcze trans zwiększają poziom złego cholesterolu LDL, a jednocześnie obniżają poziom dobrego cholesterolu HDL. Na dodatek podnoszą poziom trójglicerydów. To wszystko przyczynia się do diametralnego zwiększenia ryzyka choroby wieńcowej.

Akrylamid powstaje podczas obróbki termicznej (smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię. Zdaniem komitetu ekspertów ds. dodatków do żywności (JECFA – organ doradczy WHO i FAO) w chipsach i we frytkach znajdują się jego najbardziej niebezpieczne stężenia. Co za tym idzie? Otóż to, że akrylamid jest substancją silnie rakotwórczą. Związek ten przyczynia się do powstawania różnego rodzaju nowotworów, w tym nowotworów przewodu pokarmowego. Substancja ta silnie i stopniowo uszkadza układ nerwowy, gdyż posiada udokumentowane właściwości neurotoksyczne.

Częste zajadanie się chipsami może przyczynić się do rozwoju cukrzycy, chorób serca i nowotworów.

2. Przetwory mięsne

Pod nazwą "przetwory mięsne" rozumie się mięso poddane specjalnym obróbkom technologicznym, pod wpływem których traci ono swoje pierwotne właściwości mięsa surowego, bez możności ich odzyskania. Do tej kategorii zalicza się wszelkie wędliny, wędzonki, pasztety i konserwy oraz różnego rodzaju podroby w sosie.

Przetwory mięsne zawierają ogromne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich regularne spożywanie może powodować niebezpieczne zaburzenia lipidowe w organizmie, a także prowadzić do poważnych chorób układu krążeniowego oraz cukrzycy.

Szkodliwe produkty spożywcze: przetwory_miesne

W roku 2015 Światowa Organizacja Zdrowia oficjalnie potwierdziła, iż wszelkie przetwory mięsne są silnie i jednoznacznie rakotwórcze. Ta kategoria produktów spożywczych znajduje się obecnie na tej samej liście substancji rakotwórczych co azbest i tytoń!

Zgodnie z najnowszymi szacunkami Global Burden of Disease Project, rocznie na całym świecie około 34 000 zgonów z powodu nowotworów można przypisać diecie bogatej w przetworzone mięso.

Przetwory mięsne zawierają w swoim składzie cały szereg kontrowersyjnych substancji chemicznych, takich jak E407 (Karagen), 250 (Azotyn Sodu) i Glutaminian Sodu.

Zdaniem Międzynarodowej Agencji Badania Raka (IARC) karagen (E 407) powoduje owrzodzenia i złośliwe nowotwory.

Wyniki badań naukowych przeprowadzonych na zwierzętach, jasno wykazują, iż w kontakcie z kwasami żołądkowymi i innymi substancjami trawiennymi, azotyn sodu może przyczyniać się do powstawania niebezpiecznych związków kancerogennych, tak zwanych nitrozoamin, które powstają w żołądku z białek i azotynów.

Glutaminian sodu jest odpowiedzialny za takie dolegliwości zdrowotne jak bóle głowy, niestrawność, kołatanie serca, nadmierna potliwość, uczucie zmęczenia, a nawet ograniczenie zdolności poznawczych.

Częste spożywanie przetworów mięsnych może powodować poważne choroby układu krążeniowego, cukrzycę i nowotwory!

3. Białe pieczywo

Białe pieczywo to fundament niezdrowego sposobu odżywiania się. W Polsce jedzenie kanapek jest niestety bardzo popularne. Zajadamy się białym pieczywem nawet kilka razy dziennie, jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę z jego silnej szkodliwości dla zdrowia. Biały chleb i bułeczki to prawdziwe bomby węglowodanowe! Już dwie kromki białego pieczywa podnoszą stężenie glukozy we krwi w podobnym stopniu, co czekoladowy batonik! Jeśli uważasz, że takie skoki glukozy niczym nie grożą, to grubo się mylisz. Regularne zajadanie się białym pieczywem grozi cukrzycą.

Szkodliwe produkty spożywcze: białe pieczywo

Pszenica, żyto i jęczmień zawierają gluten, któremu przypisuje się negatywny wpływ na nasze zdrowie. Gluten rzekomo osłabia wydolność psychofizyczną organizmu, wywołuje stany zapalne i zwiększa nieszczelność jelit, prowadzącą do rozwoju chorób autoimmunologicznych.

4. Potrawy z restauracji typu fast food

Jeśli naprawdę zależy Ci na zdrowiu, to koniecznie unikaj jedzenia w restauracjach typu fast food. Kilka lat temu w artykule Niebezpieczne i niezdrowe fast foody dokładnie wyjaśniliśmy dlaczego te miejsca należy omijać szerokim łukiem.

Wyniki badań naukowych, opublikowane na łamach periodyku "Annals of Diagnostic Pathology", jasno wykazują, iż większa część serwowanych w takich restauracjach hamburgerów zawiera w swoim składzie jedynie 2% mięsa! Reszta składu to woda, różnego pochodzenia tkanki zwierzęce, zmielone kości, chemikalia, a nawet pasożyty!

W wielu daniach, które można skosztować w restauracjach typu fast food, znajdziemy takie substancje jak wytwarzany z silikonu dimetylosiloksan, bądź produkowany z pochodnych ropy naftowej Tert-butylohydrochinon. Jeśli za nimi przepadasz, to życzymy Ci smacznego!

Szkodliwe produkty spożywcze: potrawy z restauracji typu fast food

Jedzenie w restauracjach typu fast food grozi otyłością, problemami z układem krążeniowym, cukrzycą i nowotworami

5. Napoje słodzone

O tragicznych skutkach regularnego picia słodzonych napojów pisaliśmy już wielokrotnie. „Kolorowe” napoje zawierają bardzo duże ilości cukru. W puszcze Coca Coli i tym podobnych trunków znajduje się równowartość około 10 kostek białego, rafinowanego cukru! To jest ogromna ilość cukru! Polacy bardzo lubią tego typu napoje i wypijają ich nawet po kilka puszek dziennie.

Szkodliwe produkty spożywcze: napoje słodzone

Niemiecki biochemik Otto Heinrich Warburg, który za swoje przełomowe odkrycie otrzymał w 1931 r. nagrodę Nobla, dowiódł, iż metabolizm złośliwych guzów nowotworowych jest w dużej mierze uzależniony od glukozy. Wiedzę tę wykorzystuje się obecnie - między innymi - w systemach pozytonowej tomografii emisyjnej. Aby dowieść istnienia komórek nowotworowych w ludzkim organizmie, poszukuje się obszarów pochłaniających najwięcej glukozy (cukru). Jeśli jakiś fragment ciała zbytnio wyróżnia się nadmiernym pochłanianiem glukozy, to przyczyną tego zjawiska jest zwykle rak.

Od dawna wiadomo, że obecna w wielu napojach słodzonych i spożywana w nadmiarze fruktoza jest jedną z głównych przyczyn otyłości.

Małe ilości fruktozy, jakie są dostarczane z owoców i warzyw nie stwarzają jakiegokolwiek zagrożenia dla zdrowia. Problemy zaczynają się w chwili, gdy ilość spożywanej fruktozy jest dość duża. Nadmierna podaż fruktozy wpływa na syntezę prekursorów tłuszczu. Wysokie stężenie krążących we krwi triacylogliceroli uznawane jest za czynnik zwiększający ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Regularne spożywanie dużych dawek fruktozy, może prowadzić do bardzo niekorzystnych zaburzeń gospodarki lipidowej, co znacznie zwiększa ryzyko pojawienia się chorób układu sercowo-naczyniowego.

Istnieją naukowe doniesienia, iż dieta bogata w fruktozę może przyczyniać się do pojawienia się insulinooporności, a w konsekwencji cukrzycy typu II.

Ponadto Naukowcy dowiedli, że fruktoza uszkadza geny, które regulują metabolizm oraz odpowiadają za komunikowanie się komórek nerwowych. Zdaniem prof. Gomez-Pinilli nadmiar fruktozy zakłóca komunikację między komórkami nerwowymi w mózgu i przyczynia się do kumulowania się w nim toksycznych substancji. Pogarsza to pamięć i utrudnia przyswajanie nowych informacji.

Spożywanie nadmiernych ilości fruktozy podwyższa ciśnienie tętnicze i powoduje odkładanie się tłuszczu w wątrobie, co potencjalnie prowadzi do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.

Sądzisz, że słodzone napoje typu light są zdrowsze? Niestety tak nie jest! Kontrowersje i debaty naukowców wokół substancji takich, jak aspartam, trwają od ponad 3 dekad. Według amerykańskiej Agencji ds. Leków i Żywności, aspartam odpowiada za znacznie większą część problemów zdrowotnych wynikających ze spożywania sztucznych dodatków do żywności! Syntetyczne słodziki mogą wywoływać cały szereg (jest ich ponad 80) nieprzyjemnych dolegliwości, w tym: bóle głowy, nudności, skurcze, depresje, bezsenność, palpitacje serca, napady niepokoju. W dłuższej perspektywie sztuczne słodziki mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów mózgu, stwardnienia rozsianego, choroby Parkinsona, alzheimera, a także cukrzycy.

Wnioski

Nie popadajmy w panikę! Jeśli raz na jakiś czas sięgniemy po produkty o których tutaj mowa, to na pewno nie zrujnują nam one zdrowia. Bardziej może nam zaszkodzić skrajność i ciągła rezygnacja, ze wszystkiego co nam sprawia radość. Unikajmy jednak regularnego spożywania produktów z wyżej wymienionych grup, gdyż wówczas przyjemność jedzenia lub picia tego co nam smakuje może zamienić się w cierpienie z powodu ciężkich chorób nabytych w skutek takiego postępowania!

Bibliografia:

Science Direct - Fast food hamburgers: what are we really eating?
Healthly Line - Why Is Fructose Bad For You? The Bitter Truth