Czy jedno jajko dziennie dobrze wpływa na zdrowie serca? Nowe badania





pt., 06/03/2020 - 23:11
Eksperci są zgodni z faktem, że dieta jest dość kłopotliwą kwestią dla nauki, ponieważ nie wszyscy jedzą to samo i w ten sam sposób, a już na pewno nie codziennie, a na dodatek w kontrolowanym i przyjaznym eksperymentom środowisku. Głównie z tego powodu wiele badań związanych ze sposobami odżywiania się, a zwłaszcza tych obserwacyjnych, daje dość sprzeczne rezultaty. Pomimo tego typu trudności, naukowcy wciąż starają się udzielać pożytecznych wskazówek dotyczących tego, co należałoby jeść, aby unikać chorób i cieszyć się zdrowiem przez długie lata.

Jedno jajko dziennie

Od dawna powszechnie wiadomo, że jajka są zdrowe i bezpieczne, ale warto z nimi zachować duży umiar. Zawierają bowiem wiele cennych składników odżywczych, ale jednocześnie ich regularne i nadmierne spożywanie może skutkować problemami ze zdrowiem, takimi jak zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi, co z kolei zwiększa ryzyko przykrych incydentów sercowo-naczyniowych. Ale czy to prawda?

Obecnie mamy dość świeżą i bardzo przyjemną wiadomość dla miłośników jaj! Najnowsze badanie związane z wpływem jaj na zdrowie, którego wyniki zostały opublikowane 4 marca br., dowodzą, że codzienne spożywanie jednego jajka może nie zwiększać w znaczącym stopniu stężenia cholesterolu we krwi, a tym samym, ryzyka chorób serca.


Podsumowanie
Wyniki najnowszych badań dowodzą, że spożywanie jednego jajka dziennie jest dobre dla naszego zdrowia i nie zwiększa ryzyka chorób serca.


Jajka w codziennej diecie? Czemu nie?



Nowe analizy naukowe, w których specjaliści wykorzystali dane pochodzące z trzech poprzednich dużych badań przeprowadzonych w USA, które w sumie trwały 32 lata, ujawnia dość ciekawe fakty związane z codzienną konsumpcją jajek.

Wyniki nowego badania ujawniają, że samo jedzenie jaj nie wydaje się podnosić ryzyka rozwoju chorób układu krążeniowego. Naukowcy dowiedli, że ludzie, którzy zjadali więcej jaj, mieli wyższy wskaźnik masy ciała (BMI), stosowali mniej statyn, a jednocześnie jedli więcej czerwonego mięsa. Badacze doszli więc do wniosku, że to te dodatkowe czynniki, a nie samo spożywanie jaj, przyczyniały się do chorób sercowo-naczyniowych, które występowały u miłośników tego produktu (źródło 1).

Zdaniem Dr Andrew Odegaard, profesora epidemiologii na Uniwersytecie Kalifornijskim w Irvine, wyniki badań wydają się być przekonujące. Profesor Odegaard dodał:

Jeśli częste jedzenie jaj mieści się w kontekście ogólnego schematu dietetycznego, o którym wiadomo, że dobroczynnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, lub jaja są spożywane w celu zaspokojenia podstawowych potrzeb żywieniowych, prawdopodobnie nie ma powodów do zmartwień.


Bibliografia:

1 – bmj.com – Egg consumption and risk of cardiovascular disease: three large prospective US cohort studies, systematic review, and updated meta-analysis.