Najskuteczniej gasi pragnienie w upalne dni. Łagodzi bóle mięśni i migrenę!

Czy wiesz, że istnieje pewien trunek, który nie tylko błyskawicznie ugasza pragnienie, ale również łagodzi bóle mięśni i migrenę? Na dodatek ma mnóstwo cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Kwas chlebowy jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i E, selenu oraz cynku. Sprawdź, jak sporządzić ten smaczny, zdrowy i orzeźwiający trunek samemu!

Kwas chlebowy przeżywa swój wielki powrót! Swoją sławę w Polsce zyskał już ponad tysiąc lat temu. Okazuje się, że doskonale nawadnia organizm, gasi pragnienie w najbardziej upalne dni, poprawia metabolizm i usprawnia procesy trawienne. Jakie jeszcze właściwości prozdrowotne posiada kwas chlebowy? Ile kwas chlebowy ma kalorii i jak go samodzielnie sporządzić?

Kwas chlebowy


Słowianie dobrze znali kwas chlebowy już w X wieku. Był on bardzo popularny na obecnych terenach Rosji, Polski, Litwy, Ukrainy, Białorusi. Na Ukrainie i w Rosji kwas chlebowy od wieków cieszy się statusem napoju narodowego.

Kwas chlebowy był niegdyś napojem ludzi ubogich. Łatwy do sporządzenie i niedrogi, dominował na chłopskich stołach, szczególnie w okresie żniw, gdyż znakomicie nawadniał organizm i skutecznie gasił pragnienie. W późniejszym okresie właściwości prozdrowotne kwasu chlebowego dostrzegli i docenili mnisi i szlachta. Receptury na kwas chlebowy przekazywano z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że jeszcze w ubiegłym wieku sporządzanie kwasu chlebowego było w polskich domostwach bardzo powszechną praktyką. Niestety, napój ten został wyparty przez kolorowe i produkowane przemysłowo napoje, które słyną z negatywnego wpływu na zdrowie.

Kwas chlebowy charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem z lekką nutką goryczki. Wyróżnia go również bursztynowy kolor oraz przyjemna woń drożdży i świeżego chleba. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów kwasu chlebowego. W sprzedaży dostępne są zarówno jego tradycyjne odmiany, jak i takie, które wzbogacane są smakowo, np. żurawiną, miodem, bądź śliwkami.

Chcąc w pełni cieszyć się nie tylko jego niepowtarzalnym smakiem, ale również właściwościami prozdrowotnymi, warto dokładnie sprawdzić składniki widniejące na etykiecie danego kwasu chlebowego. Powinniśmy unikać konserwantów, ulepszaczy smaków i różnego rodzaju syntetycznych składników. Dobrego kwasu chlebowego należy szukać w dziale ze zdrową żywnością.

Wartości odżywcze kwasu chlebowego – Ile kalorii dostarcza kwas chlebowy?



Kwas chlebowy jest naturalnym, smacznym, a przede wszystkim zdrowym napojem. Ma właściwości probiotyczne, gdyż w jego składzie zawarte są pałeczki kwasu mlekowego - dobroczynne bakterie, które we florze jelitowej zapobiegają nadmiernemu rozmnażaniu się patogenów.

Właściwości prozdrowotne kwasu chlebowego



Kwas chlebowy odbudowuje naturalną mikrobiotę jelitową. Usprawnia przemianę materii i wspomaga pracę układu pokarmowego. Może wspomagać leczenie dolegliwości jelitowych, szczególnie w przypadkach nadkwasoty i wzdęć.

Napój z kwasu chlebowego zwiększa odporność organizmu na infekcje i wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Zawarte w kwasie chlebowym witaminy odgrywają ważną rolę we wzroście i wzmacnianiu tkanki kostnej. Witamina E, zwana również witaminą młodości, to silny antyoksydant biorący udział w niszczeniu wolnych rodników i spowalniające naturalne procesy degeneracyjne zachodzące w organizmie.

Po kwas chlebowy powinny regularnie sięgać osoby chore na stwardnienie rozsiane, stwardnienie tętnic, nowotwory, cukrzycę, grzybice, stany zapalne stawów. Łagodzi on również bóle mięśniowe i migrenowe.

O kwasie chlebowym warto pamiętać szczególnie w upalne dni. Jak się bowiem okazuje, niemalże błyskawicznie gasi pragnienie i skutecznie nawadnia organizm. W tym zakresie stanowi o wiele zdrowszą alternatywę dla popularnych napojów gazowanych, które potrafią stopniowo doprowadzać nas do ciężkich chorób.

Przepis na kwas chlebowy



Czy wiesz, że kwas chlebowy jest prosty do sporządzenia w domu? Niezbędne składniki to:


  • 30 dag chleba razowego pieczonego na naturalnym zakwasie;

  • 2,5 litra wody mineralnej;

  • 1/2 szklanki cukru;

  • 1 dag drożdży;

  • surowy ryż;

  • rodzynki.



W pierwszej kolejności należy przegotować wodę, a następnie pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie w piekarniku pieczemy pokrojony chleb, aż się zarumieni. Ostudzone pieczywo wkładamy do kamiennego garnka, bądź szklanego słoja, a następnie zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą. Zalany chleb pozostawiamy na trzy godziny. Po tym czasie w małej ilości roztworu rozpuszczamy cukier i drożdże, wlewamy do wody z chlebem i dobrze mieszamy. Po upływie 24 godzin roztwór należy przecedzić i przelać do szklanych (absolutnie nie plastikowych) butelek. Butelki powinny być wypełnione w 75 procentach ich całkowitej pojemności, a więc nie do końca. Do każdej butelki wrzucamy parę rodzynek i kilka ziarenek surowego ryżu. W pozycji leżącej, butelki pozostawiamy w chłodnym miejscu na trzy dni. Tak przygotowany kwas chlebowy możemy spokojnie spożywać przez cztery tygodnie.