Napój drożdżowy na odporność, problemy z nerwami, cerę, włosy i paznokcie?

śr., 09/09/2020 - 21:12
Powiada się, że napój drożdżowy jest doskonałym lekarstwem na dolegliwości takie, jak przykładowo kiepskie samopoczucie, rozdrażnienie emocjonalne, bezsenność, wypadanie włosów i trądzik. W tym artykule opowiemy o składnikach, którym napój drożdżowy zawdzięcza te wspaniałe właściwości pro-zdrowotne. Opiszemy również procedurę jego sporządzenia.

Drożdże kojarzą nam się głównie z pieczywem i z produkcją piwa. W piekarnictwie drożdże stosowane są od niepamiętnych czasów. Początkowo używano ich zupełnie nieświadomie wraz z bakteriami kwasu mlekowego w tzw. spontanicznym zakwasie piekarskim. Dopiero w XVII wieku zauważono, że dodatek drożdży piwnych do wypieków bardzo korzystnie wpływa na ich smak i konsystencję. Zaczęto więc stosować tak zwane drożdże piekarnicze, które w rzeczywistości są drożdżami piwnymi, lecz odwodnionymi i z dodatkiem mąki ziemniaczanej.

Drożdże są jednokomórkowymi grzybami, które rozmnażają się poprzez pączkowanie. W sprzyjających warunkach, komórki te potrafią pączkować niesłychanie szybko - stąd też wzięło się słynne w naszym kraju powiedzenie „rośnie jak na drożdżach”. Właściwości fermentacyjne charakterystyczne dla drożdży są od wieków wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Nie wszyscy jednak wiedzą, iż drożdże mogą mieć zbawienny wpływ na układ nerwowy, cerę, włosy i paznokcie!

Napój drożdżowy może poprawiać odporność!


Cóż takiego sprawia, że napój drożdżowy koi nerwy i stabilizuje nastrój? Otóż, odpowiedzialne za ten efekt są zawarte w drożdżach witaminy z grupy B. W drożdżach znajduje się m.in. witamina B5 (panthenol). Jej niedobór w organizmie może skutkować nie tylko przewlekłym uczuciem zmęczenia i stanami depresyjnymi, ale także wypadaniem włosów.

Kolejnym ważnym składnikiem drożdży jest bezcenna dla wegetarian i wegan witamina B12. Podobnie jak w przypadku witaminy B5, również zbyt niski poziom witaminy B12 jest częstą przyczyną przewlekłego uczucia zmęczenia, rozdrażnienia nerwowego, a także anemii.

Zawarty w drożdżach kwas foliowy (witamina B9) – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, bierze udział w syntezie serotoniny. Zbyt niski poziom serotoniny może prowadzić do zaburzeń, takich jak:


  • zwiększony apetyt, szczególnie na słodkości;

  • bezsenność;

  • zaburzenia pamięci i skupienia uwagi;

  • drażliwość i niepokój;

  • obniżenie samooceny.



W drożdżach znajdziemy witaminę B7 (biotynę). To właśnie dzięki niej włosy stają się bardziej sprężyste, wytrzymałe i rzadziej siwieją. Ponadto witamina B7 okazuje się pomocna w leczeniu schorzeń skóry, takich jak trądzik czy łojotok, wzmacnia paznokcie, bierze udział w funkcjonowaniu układu nerwowego, poprawia samopoczucie.

W drożdżach znajdują się też inne składniki odpowiedzialne za dobry stan skóry, włosów i paznokci, w tym pierwiastki takie jak cynk i selen.

Napój drożdżowy - przepis



Napój drożdżowy okazuje się być świetnym remedium nie tylko na zaburzenia nerwowe, ale także na problemy z włosami, skórą, czy paznokciami. Napój ten przyśpiesza usuwanie z organizmu szkodliwych dla zdrowia toksyn i innych zanieczyszczeń. Powinny go pić również osoby, które chcą pozbyć się zbędnego sadełka. Drożdże bowiem nie tuczą - 100 g to zaledwie 85 kalorii, a drożdżowy napój spożywany na czczo skutecznie ogranicza apetyt.

Jak sporządzić napój drożdżowy? To naprawdę bardzo proste! Łyżkę drożdży wsypujemy do garnka, dodajemy łyżeczkę miodu i dwie łyżki wrzątku - dzięki niemu drożdże nie będą fermentowały w jelitach. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dobrze połączą. Dodajemy szklankę mleka, zagotowujemy, a następnie studzimy. Napój warto przyjmować 20-30 minut przed śniadaniem, koniecznie na pusty żołądek, 3-4 razy w tygodniu. Efekty bywają zauważalne już po kilkutygodniowej kuracji.

A może drożdżowe tabletki?



W aptekach bywają dostępne drożdże w tabletkach, które, pod warunkiem regularnego stosowania, mają takie samo działanie, jak drożdżowy napój. Drożdżowe pigułki polecane są w leczeniu wielu dolegliwości zdrowotnych. Między innymi łagodzą stany migrenowe, wspomagają leczenie chorób układu krążeniowego, poprawiają odporność. Drożdże są polecane osobom nadpobudliwym, nerwowym, cierpiącym na bezsenność. Poprawiają koncentrację, więc mogą być stosowane np. podczas intensywnej nauki.