Czy liście marchewki są jadalne? Już nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza!

wt., 16/06/2020 - 14:02
Marchew jest nie tylko smacznym, ale również bardzo zdrowym warzywem, które ze względu na swoje dobroczynne właściwości w tym zakresie, powinno być przez nas spożywane codziennie. Marchewka obfituje w cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze - witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Czy liście marchewki są jadalne?


Marchew to przede wszystkim bogactwo karotenoidów - antyoksydantów, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny kolor. W marchwi znajdziemy kilka rodzajów karotenoidów, takich jak luteina, zeaksantyna, likopen, alfa-karoten oraz beta-karoten, czyli prowitamina A. Szczególnie cenny dla zdrowia okazuje się ten ostatni. W ludzkim organizmie prowitamina A przekształcana jest w witaminę A, która reguluje wiele kluczowych procesów. Marchew obfituje też w inne przeciwutleniacze, m.in. flawonoidy (kemferol, luteolina, kwercetyna i inne) oraz związki fenolowe, takie jak kwas chlorogenowy hydroksycynamonowy, kwas ferulowy, kwas p-kumarynowy, kwas p-hydroksybenzoesowy, czy kwas kawowy. W dużym stopniu to właśnie one sprawiają, że marchewka wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.

Marchewka – Jadalne są również liście



Młoda marchewka jest smakowita - słodka i soczysta. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale jadalne są również jej liście. Zamiast lądować w śmietniku, mogą nie tylko znakomicie uzupełniać nasz jadłospis, ale także gamę dostarczanych do organizmu składników odżywczych – pod tym względem mają ogromny potencjał. Są one bowiem nie tylko jadalne, ale także bardzo dobrze wpływają na stan naszego zdrowia. Marchew nadaje się do wykorzystania w kuchni w całości, podobnie jak np. pietruszka. Jej natki przecież nie wyrzucamy do kosza.

Będziesz zaskoczony mnogością potraw, jakie można sporządzić za pomocą liści młodej marchwi. Ta zielenina to nie odpad, lecz niezmiernie cenny składnik wielu smakowitych dań. Natką marchwi wzbogacisz smak zup, sosów i sałatek. Przyrządzisz z niej również pyszne pesto. Liście marchwi można również dodawać do koktajli owocowo-warzywnych i soków. Pomysłów na wykorzystanie natki marchwi jest naprawdę sporo, a granicę możliwości stanowi jedynie nasza wyobraźnia. Jedno jest pewne - naprawdę szkoda się jej pozbywać.

Dodając liście młodej marchwi do potraw miej na uwadze jej lekko gorzkawy smak, który nie każdemu z nas pasuje. Najlepiej zaczynaj od małych ilości, łyżeczki do zupy, warzywnego lub owocowego koktajlu. Miej również na uwadze fakt, że pod wpływem obróbki termicznej goryczka staje się mniej wyrazista. Przed zastosowaniem natki marchwi na surowo, możesz ją na chwilę wsadzić do wrzątku, po czym schłodzić wodą.
Liście młodej marchwi zawierają:


  • witaminy C i K;

  • wapń, magnez, potas;

  • związki fenolowe i karotenoidy;

  • chlorofil i inne cenne dla zdrowia przeciwutleniacze (źródło 1).



Liście młodej marchwi są prawdziwą skarbnicą witamin C oraz K i minerałów, takich jak wapń, potas, czy magnez, których może być zbyt mało w naszej codziennej diecie. Natka marchwi jest ponadto bogata w cenne dla zdrowia przeciwutleniacze – podobnie jak korzeń warzywa. Oczywiście, same w sobie nie zaspokoją naszego całkowitego zapotrzebowania na te składniki, ale mogą stanowić świetne uzupełnienie diety, szczególnie wówczas, gdy sięgamy po nie regularnie.

Natka marchewki w medycynie ludowej



Czy wiesz, że natka marchewki ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej? Stosowana jest jako środek antyseptyczny na rany, choroby jamy ustnej i dziąseł. Napar z liści młodej marchwi używa się również do odświeżenia oddechu. Natka marchwi cechuje się ponadto działaniem moczopędnym, likwiduje obrzęki i wspomaga proces detoksykacji organizmu. Liście młodej marchwi wspierają pracę układu odpornościowego i krążeniowego, pomagają unormować poziom cukru we krwi i utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze.
Poza tym natka marchewki poprawia pracę układu trawiennego i dobrze wpływa na wzrok.

Natka marchewki – Zastosowania kulinarne



Ze względu na różnorodność możliwości jej kulinarnych zastosowań, naprawdę nie warto patrzeć na liście marchwi jak na zwyczajny odpad. Teraz, gdy już poznałeś właściwości prozdrowotne i możliwe sposoby wykorzystania natki marchewki, zapewne już nigdy więcej nie wyrzucisz jej do kosza, lub kompostownika.

Pesto z natki marchewki



Aby sporządzić pesto z natki marchewki, będą nam potrzebne następujące składniki:


  • garść liści marchwi, z około 6-8 marchewek;

  • 2 ząbki czosnku;

  • 1/3 filiżanki posiekanych orzeszków piniowych, laskowych, włoskich, a najlepiej migdałów;

  • 2 łyżki oliwy z oliwek;

  • pieprz, sól do smaku;

  • trochę sera: parmezan, Grana Padano albo koziego.



Natkę marchewki należy starannie przemyć i osuszyć, a następnie odkroić jej łodyżki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. W razie potrzeby, konsystencję pesto regulujemy dodając oliwy. Doprawiamy do smaku.

Sok z natki marchwi



Wypity z samego rana, sok z natki marchwi, może nas odpowiednio pobudzić i przygotować do rozpoczynającego się dnia. Oto składniki na 1 litr soku:

  • 7 małych marchewek z liśćmi;

  • 1/2 buraka z botwinką;

  • 2 ogórki;

  • 1 jabłko;

  • ćwiartka główki kapusty.


  • Wyżej wymienione składniki wkładamy do wyciskarki. Wyciśnięty sok mieszamy i pijemy w dowolnej ilości!

    Bibliografia:

    1 - Research Gate - Carrot leaves: antioxidative and nutritive values.
    [center][adsense:responsive:2896969150][/center]