Sanepid ostrzega przed groźnym produktem spożywczym! Czy masz go w domu?

Sanepid wydał komunikat ostrzegawczy dotyczący popularnego produktu spożywczego, w którym mogą być obecne pałeczki Salmonelli. Są one bardzo niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Zazwyczaj wywołują zatrucia pokarmowe, ale mogą też prowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów. Niezależnie od jej przebiegu, który czasami może być dość ciężki, Salmonella nie należy do najprzyjemniejszych doznań!

Sanepid wycofuje ze sprzedaży kolejny produkt spożywczy!


Pierwsze objawy zatrucia pałeczkami Salmonelli stają się odczuwalne kilka, a nawet kilkanaście godzin po spożyciu skażonej żywności. Są to przeważnie dolegliwości takie jak:


  • ból brzucha;

  • podwyższona temperatura;

  • ból głowy;

  • nudności i wymioty;

  • nieustępująca biegunka.



Zatrucie salmonellą leczy się zazwyczaj przy pomocy odpowiedniej diety i węgla aktywnego, ale jeśli objawy utrzymują się dłużej niż 2-3 dni, lekarz może zalecić antybiotykoterapię. W przypadku cięższego przebiegu wymagana jest hospitalizacja. W skrajnych przypadkach zakażenie tą groźną bakterią może prowadzić do sepsy.
Kilka dni temu główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii gatunku Salmonella enterica w popularnej przyprawie. Patogen może powodować ciężkie zatrucie pokarmowe.

Obecność pałeczek salmonelli odnotowano w produkcie w trakcie kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. Niebezpieczny dla naszego zdrowia patogen znaleziono w dwóch z pięciu badanych próbek papryki mielonej w opakowaniach 20 g, a także w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w hurtowych opakowaniach 25 kg, z której powstał skażony produkt (źródło 1).

Obecnie w toku jest wycofywanie produktu ze sklepów. Chodzi dokładnie o produkt „Papryka słodka mielona” firmy Carum, opakowanie 20 gramowe, o numerze partii: 10 2021/1143. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania z obrotu kwestionowanej partii oraz postępowanie producenta z zabezpieczonym produktem.

Decyzję o wycofaniu skażonej papryki z obrotu, Główny Inspektorat Sanitarny uzasadnia następująco:

"Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe"


Dokładne dane wycofanego produktu:


  • Papryka słodka mielona.

  • Masa netto 20g.

  • Termin przydatności do spożycia/ Nr partii: 10 2021/1143.

  • Kraj pochodzenia: HISZPANIA;

  • Producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny.



Bibliografia:

1 - GIS - Wycofanie jednej partii produktu pn. Papryka słodka mielona, 20 g, ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella.
Tags