Witamina C - ukrywana prawda



sob., 05/12/2015 - 23:31

Witamina C to chyba najbardziej popularna witamina jaką znamy i wydawałoby się, że już wszystko o niej wiemy. Tymczasem jest wiele istotnych spraw związanych z tą substancją, o których na ogól mało się mówi. Ważną rolą witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, jest wspomaganie utrzymywania zdrowia i dobrej kondycji tkanek i narządów wewnętrznych poprzez jego znaczący udział w produkcji cennego kolagenu. Wszystkie wielokomórkowe organizmy żyjące potrzebują kwasu askorbinowego, który jest im absolutnie niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Większość ssaków, oprócz tych, które wskutek wad wynikających z mutacji genetycznych straciły tę zdolność, potrafią wytwarzać endogenną witaminę C. Co ciekawe, okazuje się, że im większe zwierze, tym większe dawki kwasu askorbinowego jest w stanie wytwarzać jego organizm. Przykładowo kot jest w stanie wytwarzać do 1 g witaminy C dziennie, pies do 5 gram, a koza nawet do 20 gram dziennie! To ogromne ilości, w porównaniu z rzekomym, ustalonym przez lekarzy, dziennym zapotrzebowaniem witaminy C człowieka. W Polsce dzienna dawka witaminy C zalecana dla ludzi to zaledwie 200 miligramów. Skoro koza potrzebuje do 20 gramów tej substancji dziennie, to w jaki sposób człowiek miałbym zachować zdrowie i dobrą kondycję dostarczając do swojego organizmu tak niską dawkę witaminy C w dodatku ze źródeł zewnętrznych? Do ssaków, które nie posiadają zdolności wytwarzania kwasu askorbinowego i muszą witaminę C dostarczać z pokarmem, należą bowiem ludzie, ssaki naczelne, świnki morskie, świnie domowe, niektóre ryby oraz pewien gatunek nietoperzy żywiących się owocami. Gatunki te, aby przeżyć i normalnie funkcjonować, muszą czerpać witaminę C z pożywienia.



"



Witamina C lewoskrętna, a prawoskrętna



Witamina C to nic innego jak kwas askorbinowy, który jest naturalnie dostępny w przyrodzie. Właśnie w tej postaci, czyli naturalnej, jest on dla człowieka najcenniejszy. Naturalny kwas askorbinowy wchłania się do ludzkiego organizmu powoli, ale bardzo efektywnie, co oznacza przyswajalność tego związku w ludzkim organizmie sięgającą rzędu 90 %.



Lewoskrętna witamina C



 



Naturalny kwas askorbinowy to tak zwany kwas askorbinowy lewoskrętny, znany także jako lewoskrętna witamina C.



Kwas askorbinowy L Acerola Naturalna witamina C, zawarta w pokarmach, jest bardzo wrażliwa na oddziaływanie czynników zewnętrznych. Najbardziej ją niszczy gotowanie i smażenie, ale niestety jest także wrażliwa na tlen i światło. Wchłanianie naturalniej witaminy C z pokarmów znacznie ułatwia obecność flawonoidów, które powszechnie występują w owocach, warzywach, roślinach strączkowych i ziołach i które także mają naukowo potwierdzony korzystny wpływ na zdrowie. Dlatego też, tego typu źródła witaminy C są uważane za najlepsze. Nie wszyscy jednak lubią, mogą, pamiętają jakie to jest ważne, lub mają na to czas, aby zajadać się świeżymi warzywami i owocami bogatymi w naturalną witaminę C. Na szczęście w ostatnich latach pojawiło się na rynku polskim kilka ciekawych suplementów diety, zawierających lewoskrętną odmianę witaminy C. Są to, przede wszystkim, produkty renomowanych marek Solgar i Swanson. Nie są to najtańsze produkty, ale są one jak najbardziej najwyższej jakości i w przypadku konieczności dodatkowej suplementacji witaminy C naprawdę warto z nich skorzystać.



Szkodliwa witamina C ?



Kwas askorbinowy prawoskrętny, znany także jako prawoskrętna witamina C, to nic innego jak tani i mało warty dla ludzkiego zdrowia syntetyczny produkt, którego koszt produkcji wynosi zaledwie około 2 dolarów na kilogram (!) podczas gdy koncerny farmaceutyczne wciskają go konsumentom z kilkuset-procentowym zyskiem. To jest niestety popularny produkt, który z reguły przepisują nam lekarze. Niestety, wskutek słuchania ciągłych reklam w radiu i telewizji kształtują się w ludzkich umysłach pewne, często błędne, przekonania i mało kto dziś zdaje sobie sprawę z faktu, iż najbardziej popularna forma witaminy C może człowiekowi bardziej zaszkodzić niż pomóc. Syntetyczny kwas askorbinowy jest bardzo szkodliwy dla ludzkiego zdrowia, o czym jednak głośno się nie mówi. Jego regularne stosowanie może nie tylko być przyczyną poważnych dolegliwości układu pokarmowego, kamicy nerkowej i pęcherzowej, ale może również przyczynić się do powstawania groźnej dla życia zakrzepicy. Powszechną praktyką lekarską jest zwiększanie dawek kwasu askorbinowego w trakcje infekcji wirusowych, co jednak, w przypadku popularnego prawoskrętnego produktu, może tylko zakłócić naturalne procesy walki z chorobą wydłużając jej przebieg i komplikując wszelkie sprawy zdrowotne.



"

Kwas askorbinowy a szkorbut



Kwas askorbinowy zawdzięcza swoją nazwę szkorbutowi. Nazwa ta pochodzi od łacińskich słów tłumaczonych jako „bez szkorbutu”. Szkorbut jest ciężką chorobą, która rozwija się wskutek niedoboru kwasu askorbinowego w organizmie. Niektóre z objawów szkorbutu to: ogólne osłabienie; niedokrwistość typu hemolitycznego; samoistne krwawienia wywołane niedoborem kolagenu w ścianach naczyń krwionośnych; bóle stawów, mięśni i kości wynikające z krwawień; patologiczne złamania kości; zapalny przerost dziąseł; chwianie się i wypadanie zębów; słabe gojenie ran; stany depresyjne. Aby zapobiegać tej ciężkiej chorobie, wystarczy zapewnić swojemu ciału dzienną dawkę naturalniej witaminy C.



"

Dziwna zalecana dzienna dawka witaminy C w Polsce



W Polsce zalecana dawka witaminy C rzędu 200 mg jest absurdalnie minimalna, a jeśli dodamy do tego fakt, iż w naszym kraju naturalne źródła tej witaminy konsumowane są rzadko, oraz to, że w przypadku konieczności dodatkowej suplementacji, wedle zaleceń lekarzy, stosuje się na ogół syntetyczny kwas askorbinowy, można śmiało stwierdzić, iż duża część Polaków cierpi na przewlekły niedobór tej cennej witaminy, a co za tym idzie, naraża swoje zdrowie na niebezpieczeństwo. Anglia już od jakiegoś czasu trzyma się z dala od zaleceń WHO i poleca swoim dorosłym mieszkańcom spożywanie od 400 do 1000 mg witaminy C dziennie. To pięciokrotna ilość dawki zalecanej przez polskich lekarzy. Pamiętajmy jednak, że każda zalecana dawka witaminy C jest czysto orientacyjna. Optymalna dawka zależy w dużej mierze od wieku, płci, stylu życia. Inna będzie optymalna dawka tej witaminy dla pracownika biurowego, a inna dla osoby ćwiczącej wyczynowo. Wiedząc o tym, że kwasu askorbinowego nie da się przedawkować, ponieważ jest to substancja łatwo rozpuszczalna w wodzie i organizm radzi sobie świetnie z ewentualnym jej nadmiarem, można wywnioskować iż idealna dawka kwasu askorbinowego jest ustalana na poziomie nieznacznie niższym, niż stężenie tej substancji wywołujące rozwolnienie, spowodowane nadmiarem witaminy C w organizmie. Należy oczywiście mieć na uwadze fakt, iż w warunkach optymalnych kwas askorbinowy powinien być dostarczany do organizmu człowieka z naturalnych źródeł, wraz z pokarmem, a w przypadku pojawienia się konieczności dodatkowej suplementacji witaminy C należy korzystać wyłącznie z jego odmiany lewoskrętnej, która jest o wiele lepiej przyswajalna i w przeciwieństwie do odmiany prawoskrętnej, nie jest szkodliwa dla zdrowia nawet w dużych dawkach.



Witamina C a miażdżyca i choroby układu krążenia



Najnowsze badania naukowe potwierdzają, iż miażdżyca tętnic nie jest spowodowana odkładaniem się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, jak wcześniej powszechnie przez wiele lat sądzono. Deficyt witaminy C prowadzi do spadku stabilności naczyń krwionośnych, przyczyniającej się do osłabienia syntezy kolagenu, a także do załamania komórkowej bariery między krwią a ścianą naczynia. Zaskakujące może wydawać się stwierdzenie, że miażdżyca tętnic jest wczesną postacią Szkorbutu, a jej przyczyną jest deficyt kwasu askorbinowego w organizmie, ale w świetle najnowszych badań tak właśnie się okazuje. Co za tym idzie, zawały serca i udary są bardzo często bezpośrednim skutkiem niedoboru witaminy C w organizmie.



Witamina C w walce z groźnymi chorobami



Badania naukowe wielokrotnie dowiodły, że witamina C odgrywa kluczową rolę w walce z chorobami nowotworowymi i w wielu tego typu przypadkach jej stosowanie może okazać się zaskakująco skuteczne. Pojawia się więc naturalnie pewne pytanie: skoro witamina C jest w stanie zwalczyć tak ciężkie choroby jak schorzenia nowotworowe, to czemu często zawodzi nawet w leczeniu banalnego przeziębienia? Otóż główne powody takiego stanu rzeczy są dwa: a) stosowanie prawoskrętnej (szkodliwej) odmiany kwasu askorbinowego, zamiast lewoskrętnej; b) spożywanie dużej ilości cukru, który jak się okazuje, w nadmiarze eliminuje witaminę C z organizmu! Niedobór witaminy C w organizmie przyczynia się do spadku ilości limfocytów T, co powoduje spadek odporności organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne. Kwas Askorbinowy ma ponadto znaczący wpływ na poziom tak zwanego glutationu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.