Woda po gotowaniu ryżu – Przeczytaj, a już nigdy więcej się jej nie pozbędziesz!

ndz., 23/08/2020 - 00:20
Woda, która pozostaje po gotowaniu białego ryżu, jest bogata w składniki cenne dla naszego zdrowia i urody. Z tego powodu nie powinniśmy się jej pozbywać. Choć większość z nas zwyczajnie wylewa ją do zlewu, warto wiedzieć, iż istnieje kilka sprawdzonych sposobów wykorzystania prozdrowotnych właściwości wody, w której gotowaliśmy biały ryż.

Woda po ugotowanym ryżu zawiera spore ilości witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu, a także cynku. To właśnie woda ryżowa jest jednym z sekretów uroczej cery i bujnych włosów azjatyckich kobiet.

Woda po ryżu


Zawsze pamiętaj o tym, iż przed przystąpieniem do jego gotowania, ryż powinien zostać porządnie wypłukany. Najlepiej jest to zrobić kilka razy. Dlaczego? Otóż ryż może zawierać spore ilości toksycznego arsenu, jednak starannie go przepłukując, skutecznie pozbywamy się tego szkodliwego dla naszego zdrowia pierwiastka.

Nigdy do opisanych tutaj celów nie stosuj wody, w której gotowałeś ryż w foliowych woreczkach! Okazuje się bowiem, że spożywanie takiego ryżu może być niebezpieczne dla zdrowia, a więc prawdopodobnie również woda, do której z foliowych woreczków uwolnił się toksyczny bisfenol, może nam tylko i wyłącznie zaszkodzić!

Właściwości lecznicze



Woda po ryżu to prawdziwa skarbnica minerałów, które okazują się być pomocne w zwalczaniu dolegliwości takich jak biegunka, wymioty i nudności. Wystarczy do szklanki takiej wody dodać szczyptę soli. Można wypijać do trzech szklanek dziennie.

Spora dawka energii



Wodę ryżową warto wypijać przed treningiem, lub gdy czujemy się zmęczeni. Może ona dostarczać nam sporej dawki energii. Powinno się ją wypijać jakieś pół godziny przed planowanymi ćwiczeniami fizycznymi, lub o dowolnej porze w przypadku wyczerpania fizycznego. Warto dodać do niej miód, lub korzenne przyprawy.

Zastosowania kulinarne



Wodę po ugotowanym ryżu możemy wykorzystać jako bazę do bulionów, ale nie tylko. Możemy także dodawać ją do duszącego się mięsa, lub innych potraw, zamiast zwykłej kranówki. W przeciwieństwie do tej ostatniej, woda ryżowa wzbogaci dania o cenne składniki odżywcze. Można śmiało polewać nią domowe wypieki, takie jak chleb. Jeśli woda ryżowa nie była solona, zakres zastosowań w kuchni znacznie się poszerza. Wówczas można ją dodawać do słodkich potraw i napojów, takich jak np. koktajle.

Naturalne remedium na przebarwienia i inne niedoskonałości cery



Uważa się, że woda ryżowa jest niedrogim, ale bardzo skutecznym balsamem kosmetycznym do oczyszczania, tonowania i rozjaśniania przebarwień, plam słonecznych i starczych. Podobno efekty można zobaczyć i poczuć już po jednorazowym zastosowaniu. Usuwa przebarwienia, rozświetla, ujędrnia i napina skórę, aby wyglądała na odświeżoną, a jednocześnie wygładza ją zmniejszając rozmiar porów. Z biegiem czasu, przy regularnym stosowaniu wody ryżowej, niedoskonałości zmniejszają się, a woda działa tak samo skutecznie, jak dobrej jakości serum, lub krem rozjaśniający skórę zakupiony w drogerii.

Woda ryżowa jest również świetnym remedium na trądzik, ponieważ zmniejsza zaczerwienienia i wyraźne wypryski, a zawarta w wodzie skrobia łagodzi stan zapalny związany z wypryskami. Ryż zawiera naturalne przeciwutleniacze, takie jak witamina C, witamina A, związki fenolowe i flawonoidowe, które mogą minimalizować uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki w efekcie podeszłego wieku, bądź zanieczyszczonego środowiska.

Oczyszczający tonik to twarzy



Czy wiesz, że z wody po ryżu możesz w bardzo prosty sposób sporządzić tonik to twarzy? Nie ma w tym nic trudnego. Istotne jest w tym przypadku jednak to, aby podczas gotowania ryżu nie dodawać do wody soli, ani innych przypraw. Po ostudzeniu, taką wodę można śmiało przelać do pojemnika z atomizerem (najlepiej szklanego) i przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. W celu oczyszczenia cery, tonik z wody ryżowej powinno się stosować dwa razy dziennie – rano tuż po przebudzeniu i wieczorem po dokładnym przemyciu twarzy. Woda ryżowa polecana jest do skóry zanieczyszczonej i mieszanej.

Płukanka do włosów



Wodę po ugotowanym ryżu można z powodzeniem stosować jako płukankę do włosów. Wystarczy zanurzyć włosy w ciepłej - ale nie gorącej - wodzie ryżowej na około 5 minut, a następnie dokładnie je spłukać. Po zastosowaniu ryżowej płukanki, włosy stają się grubsze i o wiele łatwiej się układają.

Sekret zdrowia i urody ciężarnych kobiet



W wielu zakątkach świata picie ryżowej wody zalecane jest ciężarnym kobietom. W Meksyku, panie w ciąży wypijają nawet do 10 szklanek takiej wody dziennie. Panuje wśród nich przekonanie, iż to właśnie dzięki ryżowej wodzie cieszą się zdrowiem i pięknym wyglądem.

Kojąca ryżowa kąpiel



Z ryżowej wody możesz sporządzić sobie kojącą kąpiel, szczególnie wówczas, gdy Twoja skóra często bywa podrażniona. Okazuje się bowiem, iż zawarta w ryżu skrobia cechuje się działaniem łagodzącym i niwelującym zaczerwienienia skóry. Dzięki zawartym w ryżowej wodzie białkom, skóra odpowiednio się nawilża, staje się miękka i wygładzona. Jak przygotować kojącą kąpiel z wykorzystaniem ryżowej wody? Nie jest to trudne! Do ciepłej wody wystarczy dolać 4-5 szklanek przygotowanej wcześniej wody ryżowej. Innym, dość ciekawym sposobem na sporządzenie kojącej kąpieli ryżowej, jest umieszczenie ziarenek wybranego ryżu w woreczku muślinowym - lub bawełnianym - i zanurzenie go w wannie z ciepłą wodą.