sobota, 23 Marzec, 2019 - 18:16

Napoje słodzone mogą skracać życie

Na temat szkodliwości popularnych słodzonych napojów wypowiadaliśmy się już niejednokrotnie. Dla wielbicielek tych trunków mamy tym razem bardzo smutną nowinę. Najnowsze badania naukowe jasno potwierdzają, że stanowią one istne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Groźne skutki uboczne dotyczą jednak głównie kobiet! Najnowsze dotychczas pod tym względem badania naukowe, których wyniki opublikowano 18 Marca 2019 r. na łamach periodyku Circulation, jasno wykazują, że regularne spożywanie popularnych napojów słodzonych, takich jak trunki gazowane, izotoniczne, a także soki owocowe, zwiększa ryzyko przedwiecznej śmierci z powodu incydentów sercowo-naczyniowych, oraz w nieco mniejszym stopniu, z powodu zachorowania na raka.

poniedziałek, 18 Marzec, 2019 - 21:55

Wysokie obcasy a zdrowie

Od kilku dekad lekarze przestrzegają panie o zagrożeniach zdrowotnych związanych z wysokimi obcasami. Powszechnie wiadomo, że częste chodzenie w szpilkach może zwiększać ryzyko pojawienia się chorób stóp i stawów. Jak się jednak okazuje, te argumenty nie są wystarczające, aby przekonać panie do całkowitej rezygnacji ze szpilek. Dla wielbicielek wysokich obcasów, które nie boją się dotychczas potwierdzonych konsekwencji szpilek na zdrowiu, mamy niestety bardzo złe wieści: chodzenie na szpilkach to nie tylko problemy ze stawami! Przeprowadzono liczne badania naukowe, które jednoznacznie potwierdzają, że ryzyko wywodzące się z regularnego noszenia szpilek nie ogranicza się wyłącznie do chorób stóp i stawów. Zakres możliwych komplikacji zdrowotnych jest niestety o wiele szerszy! Jeśli jesteś wielbicielką butów z wysokimi obcasami, a opisane w niniejszym artykule zagrożenia w żaden sposób nie robią na Tobie wrażenia, to postaraj się przynajmniej nie chodzić w szpilkach codziennie!

czwartek, 14 Marzec, 2019 - 23:09

Codziennie zjadaj 3 banany

Banan jest znany ludzkości przynajmniej od 7000 lat! Od dawien dawna owoc ten jest szczególnie ceniony ze względu na swoje walory smakowe, a także wartości odżywcze i pozytywny wpływ na zdrowie. Dostępna cena, słodki smak i łatwość przygotowania do spożycia, przyczyniają się obecnie do tak dużej popularności bananów na całym świecie. Te owoce uwielbiamy raczej wszyscy, choć nie każdy jada je codziennie. A może pora zacząć to robić? To wcale nie taki głupi pomysł! Okazuje się bowiem, że włączając do swojej diety trzy banany dziennie, możesz znacznie poprawić kondycję całego swojego organizmu. Niemożliwe? Przeczytaj dalszą część artykułu, a przekonasz się, że to jednak prawda, a na dodatek potwierdzona badaniami naukowymi. Statystyczny Polak zjada zaledwie 7 Kg bananów rocznie. To zaledwie 5 bananów miesięcznie! Dla porównania, mieszkańcy Skandynawii spożywają rocznie średnio 18 Kg tych owoców. Naprawdę wielka szkoda, że banany nie są w Polsce aż tak popularne jak w wielu innych krajach.

poniedziałek, 11 Marzec, 2019 - 20:51

Pestka, którą warto zjadać!

Pomimo, iż w niektórych zakątkach świata jej właściwości lecznicze znane są od stuleci, to pestka z awokado całkiem do niedawna uznawana była przez Polaków za zupełnie zbędną część owocu. Obecnie naukowcy przyglądają się jej coraz bliżej, a my zaczynamy stopniowo doceniać jej rzadko spotykane w przyrodzie właściwości lecznicze. Badacze potwierdzają, że substancje zawarte w pestce awokado, mogą zwalczać wirusy, zapobiegać chorobom układu krążeniowego, a nawet niszczyć komórki nowotworowe! To nie wszystko! Zdaniem lekarzy pestka z awokado opóźnia procesy starzenia się skóry, mózgu, serca oraz wszystkich komórek i tkanek jakie znajdują się w naszych ciałach.

czwartek, 7 Marzec, 2019 - 20:51

Masło czy margaryna?

Czy to masłem, czy margaryną, Polacy od zawsze uwielbiają smarować pieczywo! Stajemy się coraz bardziej świadomi konsekwencji naszych przyzwyczajeń żywieniowych i w świetle ogromnych możliwości wyboru optymalnego dla nas smarowidła, często pojawia się pytanie: masło, margaryna, a może jakaś mieszanka tych dwóch produktów?

niedziela, 3 Marzec, 2019 - 14:27

Czy Nutella szkodzi zdrowiu?

W połowie 2016 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał oficjalne ostrzeżenie o zagrożeniach związanych ze stosowaniem rafinowanego oleju palmowego w przemysłowo przetworzonej żywności. Okazuje się bowiem, że podgrzewanie go do temperatury 200 stopni Celsjusza w procesie rafinacji skutkuje uwalnianiem się czynników rakotwórczych. EFSA oświadczyła, że rafinowany olej palmowy zawarty jest obecnie w wielu produktach spożywczych, w tym w szczególnie dużych proporcjach w popularnej Nutelli marki Ferrero, którą uwielbiają głównie dzieci! Zdaniem EFSA zagrożenie może być spore, a spożycie prze małe dzieci nawet niewielkich ilości czekoladowo-orzechowej masy może mieć bardzo negatywne skutki.

Strony