Sałatka Caprese

Sałatka Caprese

Sałatka Caprese
Sałatka Caprese
Opis

Słynna sałatka Caprese - w kolorach włoskiej flagi. Danie pochodzące z regionu Kampania w południowych Włoszech. Sałatkę przyrządzamy z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli, przełożonych na przemian, polanych oliwą i niekiedy octem balsamicznym

Ilość docelowa
2 porcje
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
0 minut
Całkowity czas przygotowania
10 minut
Składniki
 pomidor
2 szt.
 mozzarella w zalewie
1 opakowanie
 listek bazylii
10 szt.
 sól
1 szczypta
 pieprz
1 szczypta
 oliwa
2 łyżki
 ocet balsamiczny
1 łyżka
Instrukcje
  1. Umyj i sparz pomidory, obierz je ze skórki, a następnie pokrój w plasterki o grubości około pół centymetra, lub tak jak bardziej przypada Ci do gustu. 
  2. Odsącz mozzarellę z zalewy i pokrój w plasterki, podobnie jak pomidory.
  3. Ułóż pokrojone plasterki pomidorów i mozzarelli na przemian na talerzu. Gdzieniegdzie umieść listek bazylii, jak na obrazku poniżej. 
  4. Posyp danie solą, świeżo mielonym pieprzem i polej oliwą Extra Virgin - ewentualnie skrop octem balsamicznym.
  5. Pozostałymi listkami bazylii dodatkowo udekoruj sałatkę! Smacznego!
Sałatka Caprese
Sałatka Caprese gotowa do serwowania!

 

O autorze

redakcja kulinarna
Pasjonujemy się gotowaniem i pragniemy się z Wami dzielić zdrowymi i smacznymi przepisami!