Sałatka Caprese
Sałatka Caprese
Opis
Słynna sałatka Caprese - w kolorach włoskiej flagi. Danie pochodzące z regionu Kampania w południowych Włoszech. Sałatkę przyrządzamy z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli, przełożonych na przemian, polanych oliwą i niekiedy octem balsamicznym
Ilość docelowa
2 porcje
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
0 minut
Całkowity czas przygotowania
10 minut
Składniki
pomidor
2 szt.
mozzarella w zalewie
1 opakowanie
listek bazylii
10 szt.
sól
1 szczypta
pieprz
1 szczypta
oliwa
2 łyżki
ocet balsamiczny
1 łyżka
Instrukcje
- Umyj i sparz pomidory, obierz je ze skórki, a następnie pokrój w plasterki o grubości około pół centymetra, lub tak jak bardziej przypada Ci do gustu.
- Odsącz mozzarellę z zalewy i pokrój w plasterki, podobnie jak pomidory.
- Ułóż pokrojone plasterki pomidorów i mozzarelli na przemian na talerzu. Gdzieniegdzie umieść listek bazylii, jak na obrazku poniżej.
- Posyp danie solą, świeżo mielonym pieprzem i polej oliwą Extra Virgin - ewentualnie skrop octem balsamicznym.
- Pozostałymi listkami bazylii dodatkowo udekoruj sałatkę! Smacznego!

O autorze

redakcja kulinarna
Pasjonujemy się gotowaniem i pragniemy się z Wami dzielić zdrowymi i smacznymi przepisami!