Ser feta zapiekany z pomidorkami
Ser feta zapiekany z pomidorkami
Opis
Klasyczny grecki ser zapiekany z koktajlowymi pomidorkami to potrawa zazwyczaj serwowana jako przystawka. Można spożywać na ciepło, ale także na zimno. Można również zmieszać z makaronem i potraktować jako danie główne.
Ilość docelowa
2 porcje
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
20 minut
Całkowity czas przygotowania
30 minut
Składniki
oryginalny ser feta
200 gramów
pomidorki koktajlowe słodkie
200 gramów
oliwa extra virgin
3 łyżki
płatki chili
1 szczypta
suszone oregano
1⁄2 łyżeczka
czosnek
5 ząbki
gałązka natki pietruszki
4 szt.
pieprz
1 szczypta
Instrukcje
Do przygotowania tego dania koniecznie użyj oryginalnego sera feta. Nie stosuj zamienników "TYPU feta", ponieważ to nie jest ten sam ser!
Przygotuj żaroodporne naczynie, a następnie włóż do niego oryginalny grecki ser feta, umyte pomidorki koktajlowe oraz ząbki czosnku. Pamiętaj, że pomidorki koktajlowe możesz przekroić na połówki, lub zapiekać w całości!
Polej oliwą, posyp oregano i płatkami chili, po czym włóż do pieca i zapiekaj przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyjmij z pieca, posyp świeżo zmielonym pieprzem i udekoruj listkami natki pietruszki. Danie jest gotowe do serwowania!

O autorze

redakcja zdrowepasje.pl