Tarta z cukinią i kozim serem
Tarta z cukinią i kozim serem
Tarta - czyli kruche ciasto - wypełniona pysznym farszem. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tutaj wersja z cukinią i kozim serem.
Na stolnicę wysyp odmierzoną ilość mąki, dodaj zimne masło pokrojone na kawałki, żółto, 1/4 łyżeczki soli, łyżkę śmietany. Całość szybko zagniataj, aż wszystkie składniki się połączą.
Uformuj kulę z ciasta i zawiń ją w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki na około 60 minut. Podczas gdy ciasto będzie leżakować w lodówce, zajmij się przygotowaniem farszu.
Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek, a następnie zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć posiekaną cebulę i smaż ją na wolnym ogniu przez około 5 minut. W następnej kolejności na patelnię wrzuć posiekany czosnek, a po dwóch minutach dodaj uprzednio startą cukinię. Całość smaż jeszcze około 5 minut, lub do momentu, aż cukinia zmięknie. Odstaw patelnię na bok i zajmij się masą jajeczno-śmietanową.

Do miseczki wbij 3 jajka i dokładnie je roztrzep, a następnie dodaj 100 g śmietany i pokrojony na kawałki ser kozi. Dopraw pozostałą solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek o grubości około 5 milimetrów. Wyłóż plackiem formę na tarte i dokładnie dociśnij do brzegów, a następnie ponakłuwaj spód ciasta widelcem i włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut. W tym czasie możesz wymieszać masę jajeczno-śmietanową z podsmażoną cukinią i pokrojonym na kawałki kozim serem.
Po 15 minutach wyjmij z pieca podpieczone ciasto i przełóż do formy przygotowaną wcześniej masę.
Ponownie wstaw całość do pieca nagrzanego do 180 stopni C na około 35-45 minut. Po tym czasie tarta będzie gotowa!

O autorze
