Tarta z cukinią i kozim serem

Tarta z cukinią i kozim serem

Tarta
Tarta
Opis

Tarta - czyli kruche ciasto - wypełniona pysznym farszem. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tutaj wersja z cukinią i kozim serem.

Ilość docelowa
6 Porcja
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
1 godzina
Całkowity czas przygotowania
1 godzina, 30 minut
Składniki
 mąka pszenna
200 gramów
 masło
100 gramów
 jajko
3 szt.
 żółtko
1 szt.
 śmietana 30%
115 gramów
 sól
1⁄2 łyżeczka
 cukinia
2 szt.
 cebula
1 szt.
 ser kozi
100 gramów
 czosnek
3 ząbki
 pieprz
1⁄4 łyżeczka
 oliwa
2 łyżki
Instrukcje

Na stolnicę wysyp odmierzoną ilość mąki, dodaj zimne masło pokrojone na kawałki, żółto, 1/4 łyżeczki soli, łyżkę śmietany. Całość szybko zagniataj, aż wszystkie składniki się połączą. 

Uformuj kulę z ciasta i zawiń ją w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki na około 60 minut. Podczas gdy ciasto będzie leżakować w lodówce, zajmij się przygotowaniem farszu. 

Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek, a następnie zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć posiekaną cebulę i smaż ją na wolnym ogniu przez około 5 minut. W następnej kolejności na patelnię wrzuć posiekany czosnek, a po dwóch minutach dodaj uprzednio startą cukinię. Całość smaż jeszcze około 5 minut, lub do momentu, aż cukinia zmięknie. Odstaw patelnię na bok i zajmij się masą jajeczno-śmietanową.

Tarta z cukinią i kozim serem
Tarta z cukinią i kozim serem

Do miseczki wbij 3 jajka i dokładnie je roztrzep, a następnie dodaj 100 g śmietany i pokrojony na kawałki ser kozi. Dopraw pozostałą solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek o grubości około 5 milimetrów. Wyłóż plackiem formę na tarte i dokładnie dociśnij do brzegów, a następnie ponakłuwaj spód ciasta widelcem i włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut. W tym czasie możesz wymieszać masę jajeczno-śmietanową z podsmażoną cukinią i pokrojonym na kawałki kozim serem.

Po 15 minutach wyjmij z pieca podpieczone ciasto i przełóż do formy przygotowaną wcześniej masę. 

Ponownie wstaw całość do pieca nagrzanego do 180 stopni C na około 35-45 minut. Po tym czasie tarta będzie gotowa! 

Tarta z cukinią i kozim serem
Tarta z cukinią i kozim serem

 

 

 

 

 

 

O autorze

redakcja kulinarna
Pasjonujemy się gotowaniem i pragniemy się z Wami dzielić zdrowymi i smacznymi przepisami!