poniedziałek, 9 Kwiecień, 2018 - 17:56

Niezdrowe jedzenie

Większość z nas jest całkiem świadoma faktu, iż nie wszystko co jemy korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Niektórzy zwracają na to większą uwagę, innych zaś w ogóle to nie obchodzi i jakoś z tym żyją i dobrze się czują. Wiadomo, że całkiem "zdrowa " żywność to dziś prawdziwa rzadkość. Z drugiej strony nie należy sobie wszystkiego całkowicie odmawiać, co mogłoby nam zaszkodzić, gdyż taka postawa może sama w sobie okazać się dla nas szkodliwa. Są jednak pewne produkty spożywcze, z którymi naprawdę nie warto przesadzać, gdyż w świetle nauki, ich nadmiar może okazać się bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia. Tematem niniejszego artykułu są popularne produkty spożywcze, które najbardziej negatywnie wpływają na nasze zdrowie! Koniecznie dowiedz się o jakie produkty chodzi!

wtorek, 3 Kwiecień, 2018 - 12:59

Cała prawda o kawie

Kawa jest uznawana na całym świecie za napój pobudzający i energetyzujący. Zawarta w niej kofeina pobudza metabolizm i przyśpiesza spalanie tłuszczu, a także, zwiększając wydzielanie niektórych neuroprzekaźników, w tym adrenaliny i serotoniny, pozytywnie wpływa na nasz nastrój. Kawa lekko przyspiesza akcję serca, delikatnie zwiększa ciśnienie krwi oraz usuwa prześladujące nas uczucie zmęczenia. Czemu jednak w niektórych przypadkach kawa może powodować senność, skoro zawarta w niej kofeina powinna pobudzać, a nie skłaniać nas do drzemki? Otóż, to nie kawa sprawia, że możemy odczuwać zmęczenie. To sposób, w jaki kofeina wpływa na nasze ciało, może – w niektórych okolicznościach - prowadzić do odczuwania zmęczenia i senności. Nie wszyscy bowiem metabolizują kofeiną w ten sam sposób, a niektóre osoby są od niej bardziej lub mniej uzależnione, co skutkuje nie tylko znacznym zwiększeniem tak zwanej tolerancji na jej pozytywne efekty, lecz także zaostrzeniem wszelkich efektów ubocznych wynikających z jej zażywania. W przeciwieństwie do większości innych substancji psychoaktywnych, stosowanie kofeiny jest społecznie akceptowalne. W istocie rzeczy kofeina jest najczęściej stosowaną substancją psychoaktywną na świecie.

sobota, 31 Marzec, 2018 - 22:56

Dieta wpływa na nasz nastrój

Wyniki najnowszych badań, przeprowadzonych przez naukowców z Centrum Żywności i Nastroju Uniwersytetu w Deakin – a zapewne nazwa tego ośrodka stanowi najlepsze świadectwo tej nowej, lecz bardzo dynamicznie rozwijającej się dziedziny wiedzy - rzucają całkiem nowe światło na wpływ sposobu odżywiania się na nasz nastrój. Przeprowadzone na 67 odpowiednio wyselekcjonowanych uczestnikach badania, dotyczyły zarówno kobiet jak i mężczyzn, którzy przyjmowali leki przeciwdepresyjne i / lub byli w trakcie regularnej psychoterapii. Zdaniem naukowców, jednym z mechanizmów, dzięki którym sposób odżywiania się może poprawić nasz nastrój, jest układ odpornościowy naszego organizmu. Ponieważ nasz system immunologiczny aktywnie reaguje na różne zagrożenia, zła dieta może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego o niskim stopniu złośliwości, który zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia chorób niezakaźnych, takich jak przykładowo cukrzyca typu II, a nawet choroba Alzheimera. Według Światowej Organizacji Zdrowia tego rodzaju choroby stanowią obecnie 60% zgonów na całym świecie. Choć, jak dotąd, naukowcy dopiero zaczynają zapoznawać się z mechanizmami łączącymi stany zapalne z depresją, wcześniejsze badania, obejmujące związki o znanym działaniu przeciwzapalnym, takie jak kurkumina, również wykazały pewną skuteczność w zmniejszaniu typowych objawów depresji. Istnieją zatem dość silne dowody na to, iż w pewnym stopniu depresja może być reakcją mózgu na stany zapalne w organizmie.

środa, 28 Marzec, 2018 - 15:20

Orzechy zatrzymują raka

Od dawna wiadomo, że wszelkiego rodzaju orzechy bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Liczne eksperymenty naukowe, przeprowadzone w ostatnich dekadach, wykazały, iż orzechy mogą być skutecznie w hamowaniu rozwoju niektórych nowotworów, lecz - jak dotąd - mechanizmy te nie zostały naukowo udokumentowane. Jak twierdzi Dr. Wiebke Schlörmann, niektóre badania już dawno temu potwierdziły, że orzechy mogą stanowić skuteczną ochronę przed rakiem jelita grubego. Badaczom, jak dotąd, nie udało się efektywnie ustalić i udokumentować mechanizmu tego zjawiska. W chwili obecnej, zespół badaczy pod kierunkiem profesora Michael Glei jest w stanie naukowo wyjaśnić każdy szczegół tego zaskakującego mechanizmu. W artykule opublikowanym w specjalistycznym czasopiśmie "Molecular Carcinogenesis" zespół przedstawił wyniki ostatnich badań, które rzucają jasne światło na mechanizmy molekularne tego efektu ochronnego, co daje odkryciu najwyższą wagę naukową. Zgodnie z wynikami najnowszego badania orzechy wywierają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie, gdyż - między innymi - biorą udział w aktywowaniu naturalnych mechanizmów obronnych organizmu w celu detoksykacji reaktywnych form tlenu.

poniedziałek, 26 Marzec, 2018 - 16:42

Łosoś może zrujnować Twoje zdrowie

Sądzisz, że jedzenie łososia jest dobre dla Twojego zdrowia? Łosoś żyjący na wolności to owszem bardzo korzystna dla zdrowia ryba, lecz jednocześnie okazuje się, że w przypadku łososia hodowlanego jest całkiem odwrotnie. Farmy rybne, w których hodowane są łososie, to słynne z nieetycznych praktyk miejsca, w których więzione w ciasnych klatkach ryby masowo chorują i przechodzą niewyobrażalne męczarnie. Szacuje się, że regularnie ponad pół miliona ryb hoduje się w „zupie” silnie nasyconej śluzem i ekskrementami, chemią i groźnymi drobnoustrojami, które w końcu trafiają do supermarketów i na nasze stoły. Hodowlane łososie coraz to częściej rodzą się zmutowane i z groźnymi chorobami – w tym także z nowotworami i zniekształconymi głowami – co nie stanowi żadnej przeszkody dla producentów – wycina się ewentualnie zmutowane części ciała i ryba trafia do sklepów. W polskich sklepach niestety dominuje łosoś hodowlany, gdyż ta odmiana jest o wiele tańsza. Norwescy lekarze potwierdzają, że szkodliwe związki zawarte w mięsie łososia hodowlanego negatywnie wpływają na rozwój ludzkiego mózgu. Z badań naukowców wynika jasno, iż wysokie stężenia tych toksyn w organizmie ciężarnej kobiety mogą być przyczyną niskiej masy urodzeniowej dziecka, a także są w stanie poważnie zakłócić jego prawidłowy rozwój.

piątek, 23 Marzec, 2018 - 21:03

Napoje słodzone zabijają

Nigdy, jak dotąd, wyniki badań naukowych dotyczących negatywnego wpływu słodkich trunków na ludzkie zdrowie, nie były tak smutne, a zarazem szokujące! Oosoby, które wypijają co najmniej dwie puszki napojów gazowanych dziennie są dwa razy bardziej narażone - niż pozostali - na przedwczesną śmierć z powodu chorób serca lub innych dolegliwości zdrowotnych. Zdaniem naukowców, nie tylko popularne napoje gazowane stwarzają takie zagrożenie, gdyż ryzyko zwiększa się dokładnie o tyle samo w przypadku spożywania codziennie trzech szklanek słodzonego soku owocowego! Zatem wcale nie chodzi o rodzaj spożywanego napoju, lecz o zawartą w nim ilość cukru! Im większa dzienna dawka cukru w wypijanych przez uczestników napojach, tym większe okazało się być ryzyko przedwczesnego zgonu. Efekt ten jednoznacznie stwierdzono i udokumentowano, po uwzględnieniu kilku istotnych czynników, w tym dochód, rasę, ogólny stan zdrowia, ciśnienie tętnicze, wykształcenie, masę ciała, historię palenia i aktywność fizyczną uczestników, a także po ewentualnym ustaleniu ich przyczyny śmierci.

Strony