środa, 24 Kwiecień, 2019 - 17:39

Czy piwo jest zdrowe?

Czy składniki odżywcze pochodzące jedynie z piwa mogą nas utrzymać przy życiu, a na dodatek pozytywnie wpływać na nasze zdrowie? Nie wiemy, czy przeprowadzono badania naukowe mające na celu uzyskanie odpowiedzi na to pytanie, ale pewien Amerykanin przeżył na takiej diecie niemalże 46 dni, a na dodatek jego stan zdrowia bardzo się w tym okresie poprawił. Czy to oznacza, że piwna dieta stanie się niebawem popularna? Nie wyciągajmy pochopnych wniosków! Piwo to najstarszy i najczęściej spożywany na całym świecie napój alkoholowy. Jest ono trunkiem bogatym w proteiny, cenne witaminy i minerały, który jednocześnie leczy, orzeźwia i wybornie smakuje. Ale czy dieta, w skład której wchodzi niemalże wyłącznie piwo, to naprawdę dobry pomysł?

poniedziałek, 22 Kwiecień, 2019 - 22:12

Nowalijki

Nowalijki to młode warzywa, które zaczynają pojawiać się po raz pierwszy w danym roku – począwszy od wczesnej wiosny. Wraz z nastaniem marca niecierpliwie oczekujemy nowalijek, a gdy tylko pojawią się w sklepach, kupujemy i spożywamy je w dużych ilościach. Jest to powszechna praktyka większości Polaków, którzy są święcie przekonani, że nowalijki to samo zdrowie. Trudno dziś o zdrową i pełnowartościowa żywność, a to właśnie ona w bardzo dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Niestety prawda jest taka, że pierwsze wiosenne warzywa są często nafaszerowane groźną dla naszego zdrowia chemią i pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych.

niedziela, 14 Kwiecień, 2019 - 18:51

Syrop glukozowo-fruktozowy

Pomimo nieustannych postępów ludzkości w niemalże każdej dziedzinie nauki, nasze życie wcale nie przedłuża się proporcjonalnie do osiąganego poziomu wiedzy. Już kilka ładnych dekad temu tendencje, zarówno naszego życia do stopniowego wydłużania się, jak i naszego zdrowia do polepszania się, zupełnie zanikły. Dlaczego tak się dzieje? Otóż jedną z głównych przyczyn ogólnie schorowanego społeczeństwa są niezdrowe nawyki żywieniowe, panujące w krajach wysoko uprzemysłowionych. W efekcie nieustannego wzrostu globalnej konsumpcji cukru, coraz to częściej występują bardzo niekorzystne zmiany zdrowotne u populacji. Coraz popularniejsze stają się problemy ze zdrowiem, takie jak nadwaga i otyłość, cukrzyca, próchnica, nowotwory i choroby układu krążeniowego. Pod tym względem, wrogiem numer jeden okazuje się być nie tylko biały cukier, czyli sacharoza, lecz w szczególności jego tańsze zamienniki!

sobota, 6 Kwiecień, 2019 - 16:56

Jarmuż - czy może szkodzić zdrowiu?

Jarmuż to odmiana kapusty o długich i pomarszczonych liściach, które mogą przybierać różne zabarwienia. Dobroczynny wpływ tego warzywa na nasz organizm znany jest ludzkości od bardzo dawna. Obecnie jarmuż coraz częściej gości na stołach wegan, wegetarian i ogólnie osób ceniących własne zdrowie. Jarmuż zawiera w swoim składzie potężny przeciwutleniacz – tak zwany sulforatan, który wykazuje naukowo potwierdzone działanie antynowotworowe. Zdaniem badaczy sulforatan może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych, takich jak rak płuc, jelita grubego, bądź prostaty. Wielu z nas regularnie spożywa jarmuż i to nie tylko dla czystej radości podniebienia, lecz głównie z powodu panującego przekonania, że to warzywo może chronić nas przed rakiem i innymi paskudnymi chorobami. W świetle wyników niedawno przeprowadzonych badań nad losowymi próbkami jarmużu pochodzącego z różnych upraw, paradoksalnie okazuje się, że to rzekomo "zdrowe" warzywo może w swoim składzie zawierać rakotwórczą chemię! Czemu tak się dzieje? Otóż, wygląda na to, że generalnie żadna z roślin nie przyciąga tak silnie jak kapusta wszelkiego rodzaju mszyc, motyli (np. bielinek kapustnik), gąsienic, grzybów, ślimaków, ciem i innych łakomych szkodników!

sobota, 30 Marzec, 2019 - 23:09

Te pokarmy przyśpieszają starzenie się ciała i umysłu

Czy wiesz, że niektóre produkty spożywcze, o wiele bardziej niż inne, przyczyniają się do szybszego starzenia się zarówno skóry, jak i wszystkich pozostałych komórek Twojego ciała? W efekcie ich częstego spożywania, Twoje ciało o wiele szybciej słabnie, robi się brzydkie i bardziej podatne na choroby, a Twój umysł zaczyna szwankować. Nie wierzysz, że szybkość starzenia się może zależeć w bardzo dużej mierze od tego w jaki sposób się odżywiasz? Potwierdzają to liczne badania naukowe, a odpowiedzialne za szybkie starzenie się ludzkiego ciała są pochodzące z żywności produkty uboczne glikacji (advanced glycation end products - AGE), tak zwane glikotoksyny, zróżnicowana grupa związków silnie utleniających o patogennym znaczeniu w cukrzycy i kilku innych przewlekłych chorobach. Glikotoksyny to bardzo szeroka grupa związków chemicznych, która wytwarzana jest przez żywe organizmy w procesach metabolicznych, a w pokarmach powstaje - między innymi - w wyniku reakcji cukrów redukujących z aminokwasem asparaginą, tzw. reakcji Maillarda.

wtorek, 26 Marzec, 2019 - 17:34

Pleśń na żywności?

Pleśń jest rodzajem grzyba, który wytwarza wielokomórkowe struktury przypominające nitkę. Te saprofityczne grzyby aby rosnąć potrzebują tlenu, wody, pożywienia i sprzyjających warunków klimatycznych - odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza. Produkty spożywcze zawierające jakąkolwiek ilość płynów są przeważnie podatne na rozwój pleśni. Odżywia się ona martwą lub umierającą materią organiczną. Pleśń najlepiej rozmnaża się w wilgotnych, ciemnych i chłodnych warunkach, choć może również rosnąć w cieplejszych temperaturach. Niektóre odmiany pleśni są bardzo toksyczne dla ludzkiego organizmu i mogą wywoływać alergie, choroby układu pokarmowego, a nawet zagrażające życiu objawy oddechowe. To niestety nie wszystko, czego możemy się nabawić zjadając spleśniałe pokarmy! Grzyby pleśniowe wytwarzają toksyczne substancje zwane mykotoksynami, a także betaglikany, które negatywnie wpływają na nasz układ odpornościowy. Generalnie nie powinno się spożywać produktów, na których samoistnie pojawiła się pleśń. Z czasem może to doprowadzić do osłabienia organizmu, przez co staje się on podatny na częste infekcje i o wiele poważniejsze choroby.

Strony