czwartek, 15 Sierpień, 2019 - 20:36

Najgorsze nawyki żywieniowe

W kwietniu br. na łamach prestiżowego periodyku „The Lancet” pojawiły się długo oczekiwane wyniki badań naukowych pt. „GLOBALNE OBCIĄŻENIE CHOROBAMI 2017- SCHORZENIA, URAZY I RYZYKO”. To ogromne przedsięwzięcie naukowe, w pełni sponsorowane przez fundację Bill & Melinda Gates, obejmuje analizę oraz interpretację ogromnej ilości danych zebranych na obszarze 195 krajów. Naukowcy zidentyfikowali 15 nawyków żywieniowych, które wykazały najbardziej znaczący wpływ na umieralność i niepełnosprawność z powodu chorób cywilizacyjnych, takich jak przykładowo choroby sercowo-naczyniowe, rak i cukrzyca typu 2. Te 15 nawyków żywieniowych - wraz z odnoszącymi się do nich zaleceniami - w rzeczywistości definiuje „złote zasady”, których powinno się przestrzegać we wszystkich krajach świata, niezależnie od rodzaju lokalnej żywności.

niedziela, 11 Sierpień, 2019 - 22:28

Olej rzepakowy może poważnie szkodzić zdrowiu

Bardzo popularny w Polsce olej rzepakowy jest spożywczym olejem roślinnym wytwarzanym z rzepaku. W związku z większą produkcją tego oleju w przeliczeniu na hektar powierzchni rolnej w porównaniu z pozostałymi roślinami oleistymi, niemalże we wszystkich krajach UE (łączne z Polską) olej rzepakowy jest podstawowym olejem roślinnym. Olej rzepakowy jest stosunkowo tanim produktem. 1 litr oleju można obecnie kupić detalicznie już za jakieś niecałe 6 zł, podczas gdy za taką samą ilość oliwy z oliwek w Polsce musimy zapłacić ponad 3 razy tyle. Statystyczny Polak robi „zakupy z głową”, czyli kupuje „racjonalnie”. Rozumowanie Kowalskiego jest proste: po co kupować drogą oliwę z oliwek, skoro olej rzepakowy jest 3 razy tańszy? Polscy lekarze nagminnie zalecają włączenie oleju rzepakowego do codziennego jadłospisu. Również w mediach nieustannie pojawiają się wzmianki o jego dobroczynnym wpływie na nasze zdrowie. Skąd bierze się ten nacisk? W latach 2004-2016 liczba polskich rolników uprawiających rzepak wzrosła z 43 do ponad 100 tysięcy. Obecnie w uprawie rzepaku Polska plasuje się wśród unijnych liderów na trzecim miejscu, zaraz po Francji i Niemczech. Olej rzepakowy ma cieszyć się dobrą sławą i gościć na stołach wszystkich osób „świadomych” i dbających o zdrowie. Ciężko pracujący rolnicy i dalsi pośrednicy rzepaku i wytłaczanego z niego oleju zrobią wszystko, aby ich produkty dobrze się sprzedawały.

czwartek, 8 Sierpień, 2019 - 23:51

Czy kawa jest zdrowa?

W świetle wielu zaprzeczających się doniesień na temat działania kawy na nasz organizm, naukowcy postanowili po raz kolejny - tym razem z dużą precyzją - przebadać wpływ małej czarnej na elastyczność naczyń krwionośnych. Zaskakująco, badania naukowe przeprowadzone w roku 2019 na zlecenie British Heart Foundation jednoznacznie wykazały, że kawa nie jest czynnikiem ryzyka pod kątem zagrażającego życiu sztywnienia tętnic. Pomimo, iż wyniki wcześniejszych prac naukowców sugerowały, że codzienne spożywanie kawy w dużych ilościach może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia, przyczyniając się do sztywnienia naczyń krwionośnych i zmuszając serce do cięższej pracy, obecnie mamy niezbite dowody na to, że jednak nie jest to prawdą! Sztywne tętnice znacznie zwiększają ryzyko występowania groźnych incydentów sercowo-naczyniowych, takich jak zawały serca i udary. Z wiekiem, a także w wyniku niektórych specyficznych chorób, np. cukrzycy, naczynia krwionośne tracą swoją naturalną elastyczność i stają się coraz sztywniejsze.

środa, 31 Lipiec, 2019 - 22:34

CBD skutecznie leczy i zapobiega chorobom

Stosowanie konopi w celach leczniczych znane jest ludzkości od tysięcy lat. Po dekadach niesłusznego zniesławienia, zioło kojarzone głównie z rozrywką, wraca do łask, tym razem w zupełnie nowym świetle. Nauka bowiem jasno potwierdza, że konopie mogą nas naprawdę leczyć! Cóż takiego sprawia, że konopie nas uzdrawiają? Jak dotąd naukowcom udało się zidentyfikować w konopiach 104 substancje zaliczane do grupy tak zwanych kannabinoidów. Inne znajdujące się w tym gatunku roślin związki chemiczne obejmują terpenoidy, flawonoidy, związki azotowe i bardziej powszechne cząsteczki roślinne. Jednym z bardziej znanych i dogłębniej przebadanych kannabinoidów jest kannabidiol – w skrócie CBD. W przeciwieństwie do innego popularnego kannabinoidu, zwanego potocznie THC i odpowiedzialnego za wprowadzanie użytkowników marihuany w stan „haju i odurzenia”, CBD nie wykazuje działania psychoaktywnego, za to może nas leczyć. W Polsce można całkiem legalnie i bez recepty nabywać i stosować zawierające go preparaty, a nawet susz roślinny całkowicie pozbawiony odurzającego THC.

poniedziałek, 29 Lipiec, 2019 - 12:07

Toksyczne preparaty na mole

Mole ubraniowe potrafią stać się dla nas bardzo uciążliwe, szczególnie jeśli mamy dobrze wyposażoną garderobę na której bardzo nam zależy. Owady te przylatują do naszego domu od sąsiadów przez otwarte drzwi i okna. Nierzadko przybywają do nas z ptasich i zwierzęcych gniazd, gdyż żywią się piórami i sierścią. W naszych mieszkaniach mole szukają wełny, filcu, tapicerek, pierza. Gnieździć się mogą nie tylko w ubraniach, ale również w dywanach. Aby pozbyć się moli ubraniowych, większość Polaków stosuje popularne kulki z naftaliną lub zawieszki zawierające transflutrynę (RAID), empentrynę (BROS), bądź podobny związek chemiczny z grupy pyretroidów. Niestety, najczęściej nie zdajemy sobie sprawy z tego, ze ta toksyczna chemia może zniszczyć nie tylko mole, ale również nasze zdrowie! Aby się rozchorować nie musimy zjadać tych substancji - wystarczy regularnie wdychać dochodzące z garderoby opary!

czwartek, 25 Lipiec, 2019 - 16:44

Ryby z Bałtyku są trujące

Argumentując to licznymi korzyściami dla naszego zdrowia, dietetycy obecnie zalecają spożywanie 2 do 3 porcji ryb tygodniowo. Częste jedzenie ryb wydaje się bowiem być doskonałym sposobem na zachowanie zdrowia, gdyż zawierają one sporo cennego białka, prawdziwe bogactwo witaminy D, jodu, fluoru, fosforu, wapnia, selenu, a także niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy omega 3. To fakt, że niektóre ryby mogą korzystnie wpływać m.in. na nasz układ odpornościowy oraz na układ sercowo-naczyniowy, a także na pracę mózgu. Niestety nie można generalizować. Otóż okazuje się, że nie wszystkie ryby są dla nas dobre. Kwestia zanieczyszczenia mięsa ryb bałtyckich bifenylami (PCB), pestycydami, dioksynami i metalami ciężkimi budzi niemałe przerażenie wśród ekologów. W 2007 roku Morski Instytut Rybacki w Gdyni informował, że w przypadku dużych śledzi i łososi bałtyckich może dochodzić do przekroczenia bezpiecznych dla naszego zdrowia limitów ustalonych dla toksycznych związków chemicznych i metali ciężkich. Od tego czasu regularne badania instytucji takich jak MIR – PIB, Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, czy też Państwowa Inspekcja Weterynaryjna, wykazywały zagrażające stężenia chemikaliów, szczególnie w przypadku dużych osobników łososia bałtyckiego, u dorsza oraz śledzia.

Strony