Arbuz - właściwości odżywcze

Arbuz

Czy wiedzieliście o tym, że arbuz należy do tej samej rodziny roślin co dynia? Kolejną ciekawostką jest fakt, że można bez posiadania specjalistycznej wiedzy wyhodować własnego arbuza z nasion owocu zakupionego w sklepie.


Warto jednak wówczas pomyśleć o uprawie w doniczce, ponieważ większość arbuzów, które można nabyć w polskich sklepach, to owoce importowane z innych krajów, dla których polski klimat może okazać się mało przyjazny.

Arbuzy

Likopen, znany ze swych właściwości prozdrowotnych, to główny przedstawiciel cennych dla człowieka karotenoidów. W 100g arbuza zawarte jest średnio 4532 μg likopenu, a to dwa razy większa ilość niż w pomidorach.

Wywodzący się z Afryki Citrullus lanatus, czyli potocznie mówiąc arbuz, to roślina z rzędu dyniowatych, uprawiana także w Polsce. Arbuz jest powszechnie lubiany i chętnie spożywany przez polaków, szczególnie w najbardziej upalne dni, ponieważ znakomicie smakuje, nie tuczy i skutecznie gasi nawet najsilniejsze pragnienie.

Właściwości prozdrowotne arbuza

Arbuzy posiadają dużo ciekawych właściwości prozdrowotnych. Pomimo iż arbuz nie zawiera dużej ilości witamin, to dostarcza do naszego organizmu sporo cennych minerałów, w tym potas, magnez, fosfor, a nawet żelazo i miedź. Arbuz jest także źródłem cennego likopenu, który można znaleźć przykładowo także w pomidorach i który posiada naukowo potwierdzone właściwości antynowotworowe. Ponadto, ze względu na silne właściwości moczopędne, regularne spożywanie arbuza zaleca się osobom chorym na nerki.

Arbuz a nadciśnienie tętnicze

Arbuz zawiera sporo składników, które korzystnie wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Zawarty w arbuzie likopen hamuje utlenianie się cholesterolu, co powoduje stopniowy spadek ciśnienia krwi w żyłach i tętnicach. Na dodatek likopen spowalnia namnażanie się we krwi wolnych rodników, które uszkadzają naczynia krwionośne.
Witaminy A i C, których dostarcza arbuz, są silnymi przeciwutleniaczami, więc skutecznie przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.

Również potas i magnez, w które arbuz jest bogaty, odgrywają bardzo ważną rolę w regulacji ciśnienia tętniczego. Nadmiar sodu w organizmie może być przyczyną nadciśnienia tętniczego, podczas gdy potas przyśpiesza wydalanie jego nadmiaru z organizmu. Swoją drogą magnez zapobiega obniżeniu stężenia potasu we krwi oraz poprawia elastyczność żył i tętnic. Zawarta w arbuzie cytrulina korzystnie rozluźnia naczynia krwionośne.

Arbuz a sport

Obecna w arbuzie cytrulina jest bardzo cenna dla osób uprawiających sport. Cytrulina, po raz pierwszy wyizolowana właśnie z arbuza, jest pochodną ornityny oraz prekursorem argininy. W organizmie ludzkim cytrulina powstaje z ornityny. Cytrulina korzystnie wpływa na cykl mocznikowy, przyczyniając się do prawidłowego eliminowania toksycznego amoniaku z organizmu, co jest szczególnie ważne w dietach wysokobiałkowych, które generalnie mają sens u sportowców. Dodatkowym atutem cytruliny jest to, iż jest ona prekursorem argininy, czyli aminokwasu z którego powstaje tlenek azotu. Swoją drogą tlenek azotu rozszerza naczynia krwionośne, umożliwiając przyrost siły fizycznej oraz wytrzymałości, co jest szczególnie istotne dla sportowców. Wiele odżywek przeznaczonych dla osób uprawiających sport zawiera właśnie cytruline, lecz na pewno lepszym i czystszym jej źródłem jest sam arbuz.

Co z pestkami arbuza?

Pestki z arbuza to samo zdrowie. Zawierają one wiele cennych składników, więc naprawdę warto zastanowić się, czy nie lepiej było by ich spożywać wraz z miąższem. W 100g suchych pestek z arbuza znajduje się średnio 30g białka, a więc zawartość białka w pestkach arbuza jest porównywalna z zawartością białka w samym mięsie. Ponieważ jednak pestki z arbuza składają się w około 50% z tłuszczu, cechują się one wysoką kalorycznością, a mianowicie dostarczają około 600 Kcal / 100g. Zawierają one ponadto kwasy omega 6, które znane są ze swych właściwości prozdrowotnych. Pestki arbuza zawierają także wiele cennych minerałów oraz witaminę B6.

Arbuz jako afrodyzjak dla mężczyzn?

Według amerykańskich naukowców arbuz to doskonały naturalny afrodyzjak dla mężczyzn, którego działanie można porównać do viagry, a to dzięki zawartej w nim cytrulinie. Cytrulina cechuje się zdolnością do rozszerzania naczyń krwionośnych, a co za tym idzie, krew może z większą łatwością wypełnić penisa. W celu osiągnięcia najlepszych efektów arbuz należy spożywać zmiksowany wraz ze skórką, w postaci soku, w ilości odpowiadającej co najmniej połowie typowej szklanki. Jako afrodyzjak dla mężczyzn, arbuz może nie działa aż tak efektywnie jak viagra, lecz przynajmniej nie pozostawia groźnych skutków ubocznych, jakie mogą wystąpić po zażyciu viagry.

Dodaj komentarz

Plain text

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.