Większość z nas zapewne spotkała się wiele razy z naklejkami na owocach i warzywach. Takie nalepki, przeważnie bez dłuższego namysłu, odruchowo zrywamy w trakcie mycia lub obierania tego typu produktów
Większość z nas zapewne spotkała się wiele razy z naklejkami na owocach i warzywach. Takie nalepki, przeważnie bez dłuższego namysłu, odruchowo zrywamy w trakcie mycia lub obierania tego typu produktów. Pomimo iż, na ogół mało kto zastanawia się, jaką funkcje mogłyby te nalepki pełnić, to okazuje się, że niektóre z nich mogą stanowić cenne źródło informacji dla świadomych konsumentów. Wiedza o oznaczeniach umieszczanych na owocach i warzywach pozwoli Ci w sposób świadomy wybierać to, co jest dla Ciebie zdrowe i unikać szkodliwej dla zdrowia chemii obecnej w pożywieniu.
Kody PLU
Oparty na potrzebach czysto biznesowych, system kodów PLU jest obecnie stosowany dobrowolnie przez podmioty gospodarcze. W przeciwieństwie do informacji, jakie widnieją w wielu polskich serwisach internetowych, w żadnym Państwie nie jest on regulowany przez przepisy prawne. Kod PLU to 4- lub 5-cyfrowy ciąg cyfr, który może znajdować się na naklejce, foliowej torebce, lub opakowaniu od produktów takich jak warzywa, owoce i tym podobne. Skrót PLU pochodzi od angielskiego zwrotu ''Price look-up''. Niektóre produkty są oznakowane kodami PLU, podczas gdy inne nie, gdyż raczej trudno było by zastosować to rozwiązanie na fasolce, grzybach, czy nawet winogronach.
Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!