Czarny nylon w kuchni zabija konsumentów!

Czarny nylon w kuchni zabija

Przybory kuchenne z czarnego nylonu są w Polsce bardzo popularne, lecz pod wpływem wysokiej temperatury - np. w trakcie mieszania gotującej się zupy, mogą okazać się również bardzo toksyczne i powodować raka lub inne poważne schorzenia. Nie wierzysz? Niestety to prawda, a potwierdzają ją oficjalne wyniki badań naukowych. Pomimo zakazu sprzedaży chińskich przyborów kuchennych z czarnego nylony w wielu krajach (np. Holandia), w Polsce są one nadal całkiem legalnie dostępne w wielu sklepach.

Łyżki, cedzaki, sitka i łopatki wyprodukowane w Chinach z czarnego nylonu są dziś w wyposażeniu kuchni niemalże każdego Polaka! Kupujemy je bardzo chętnie i bez większego namysłu - a to głównie dlatego, że te wyroby są na ogół bardzo tanie. Koszt niektórych z nich – np. nylonowych łyżek do zupy - nie przekracza 4 złotych. Przy takich zakupach kierujemy się głównie ceną, niestety nie zastanawiając się nad najważniejszym: czy te wyroby są dla nas bezpiecznie? Otóż okazuje się, że niestety w ogóle nie są one bezpieczne dla naszego zdrowia!

Akcesoria kuchenne z czarnego nylonu

Badania potwierdzają najgorsze przypuszczenia!

Od dawna istniały podejrzenia, iż przybory kuchenne wykonane z czarnego nylonu mogą szkodzić zdrowiu. Wyniki badań naukowych przeprowadzonych w roku 2010 przez duńskich specjalistów, wykazały że pod wpływem podwyższonej temperatury – np. podczas mieszania gotującej się zupy łyżką z czarnego nylonu, odcedzania ugotowanych potraw przez nylonowe sitko lub mieszania smażących się potraw nylonowymi przyborami – kuchenne akcesoria wykonane z tego materiału wydzielają – między innymi – bardzo toksyczny i rakotwórczy związek o nazwie metylenodianilina (4,4-MDA) (źródło 1) – który w ten właśnie sposób przedostaje się do żywności, którą później spożywamy. Ilość uwalnianego się w ten sposób 4,4-MDA przekracza dopuszczalną – rzekomo bezpieczną dla zdrowia konsumentów wartość - nawet o 10 000 razy! To jest bardzo niebezpieczna ilość rakotwórczego 4,4-MDA, która z czasem może wywołać u konsumentów nieuleczalne choroby. Zatem, jeśli posiadasz w domu kuchenne przybory wykonane z czarnego nylonu, to koniecznie musisz się ich pozbyć jak najszybciej – w przeciwnym przypadku możesz się bardzo ciężko rozchorować!

Podsumowanie Pod wpływem podwyższonej temperatury, z akcesoriów kuchennych wykonanych z czarnego nylonu uwalniają się rakotwórcze substancje - między innymi tak zwana metylenodianilina (4,4-MDA), które w pewnych okolicznościach mogą przedostawać się do żywności i powodować groźne choroby.

Czarny nylon: toksyczny i rakotwórczy!

4,4-MDA znajduje się obecnie na oficjalnych listach substancji prawdopodobnie rakotwórczych dla ludzi! Już dawno temu wyniki badań naukowych jednoznacznie wykazały, że ta substancja z całą pewnością wywołuje raka u zwierząt, a Unia Europejska oficjalnie ostrzega konsumentów przed jej szkodliwym wpływem na zdrowie.

W trakcie eksperymentów naukowych, u zwierząt poddanym działaniu MDA odnotowano znaczący wzrost częstotliwości występowania kilku rodzajów nowotworów (źródło 2), w tym nowotworów wątroby i tarczycy. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) sklasyfikowała 4,4-MDA jako substancję prawdopodobnie rakotwórczą dla ludzi. Z całą pewnością nawet krótkotrwała ekspozycja na duże stężenia 4,4-MDA (np. wskutek jej spożycia lub nawet kontaktu ze skórą) może u ludzi wywołać bóle brzucha, nudności, wymioty, ból głowy, gorączkę, dreszcze, bóle mięśni, a nawet poważne uszkodzenia wątroby.

Łyżki kuchenne z czarnego nylonu

Niektóre kraje całkowicie wycofały ze swojego rynku podejrzane produkty z Chin, z których mogło by się uwalniać 4,4-MDA, jednak dużym zagrożeniem dla zdrowia polskich konsumentów jest dodatkowo fakt, że żadna państwowa instytucja tak naprawdę nie ma prawnego obowiązku regularnego sprawdzania wyrobów pod tym kątem, a każda taka kontrola wiąże się z dość wysokimi kosztami, których nikt nie chce ponosić.

Przybory kuchenne z czarnego nylonu

Warto dodać, że pomimo, iż odpowiednie atesty powinny dla nas stanowić gwarancję bezpieczeństwa, to okazuje się, że wcale tak nie jest! Atesty mogą zupełnie o niczym nie świadczyć, gdyż dany produkt może mieć pewien atest, a pod innym kątem może okazać się bardzo szkodliwy dla zdrowia. Najbezpieczniej będzie unikać kupowania podejrzanie tanich wyrobów, zwłaszcza jeśli są przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Podsumowanie Wyniki badań naukowych jednoznacznie wykazują, że akcesoria kuchenne wykonane z czarnego nylonu stanowią bardzo poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W niektórych krajach zakazano sprzedaży tego typu wyrobów, ale niestety w Polsce sytuacja jest pod tym względem dramatyczna.

Wnioski

Nie wszystkie plastikowe kuchenne akcesoria są dla nas toksyczne. Czarne przybory kuchenne wykonane z tworzywa poliamidowego zbrojonego lub oryginalnego teflonu są dla nas zupełnie bezpieczne, choć wyglądają niemal identycznie jak ich chińskie odpowiedniki z czarnego nylonu. Różnią się jednak ceną i jakością. W przypadku czarnego nylonu nie ma jednak wątpliwości: te produkty nie powinny być stosowane do żywności, szczególnie przy podwyższonych temperaturach.

Nie daj się okłamywać i truć! Jeśli producent wyrobu wykonanego z czarnego nylonu oświadcza, że produkt jest przystosowany do kontaktu z żywnością i jest w pełni bezpieczny nawet pod wpływem wysokiej temperaturze, to ewidentnie jest to kłamstwo!

Pomimo zagrożenia dla zdrowia konsumentów, kuchenne przybory z czarnego nylonu są obecnie sprzedawane w wielu polskich sklepach, głównie na bazarkach, ale także na Allegro i w wielu sklepach internetowych. Ani sanepid, ani PIH nie wycofuje tych produktów z rynku, bo takiego polecenia nie otrzymały "z góry", a na dodatkowe badania nie mają pieniędzy.

Jedynym skutecznym sposobem na ochronę naszego zdrowia przed niebezpiecznymi wyrobami konsumenckimi jest dokonywanie zakupów ze zdrowym rozsądkiem, unikając kupowania podejrzanie tanich wyrobów, lub takich, które zostały wyprodukowane lub zaimportowane do Polski przez mało znane podmioty, które wolą nie ponosić jakichkolwiek kosztów związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa konsumentom lub ograniczają tego typu wydatki do minimum.

Bibliografia:

1 - US National Library od Medicine - Primary aromatic amines (PAAs) in black nylon and other food-contact materials, 2004-2009;
2 – EPA - 4,4'-Methylenedianiline (MDA)