Owoce liczi mogą być trujące

Liczi

Coraz bardziej popularny w Polsce liczi to nie tylko bardzo smaczny owoc, ale także lekarstwo na wiele dolegliwości zdrowotnych. Wyniki najnowszych badań naukowych jasno potwierdzają skuteczność liczi w walce z nowotworami, z otyłością, cukrzycą, chorobami układu krążeniowego i nie tylko! Ale niestety ten egzotyczny owoc ma też swoją ciemną, mniej popularną, stronę. Jego spożycie może się okazać bardzo niebezpieczne, szczególnie na pusty żołądek.

Choć liczi oryginalnie pochodzi z Chin, to Madagaskar, gdzie sezon na liczi trwa od października do kwietnia, jest największym dostawcą tych owoców do Europy. Liczi jest w Polsce coraz bardziej popularnym owocem, nie tylko ze względu na ciekawy smak i nietypowy, atrakcyjny wygląd, ale także dzięki swoim wartością odżywczym i właściwościom leczniczym. Liczi, zwany także chińską śliwką, rośnie na drzewach, których wysokość sięga 9-ciu metrów, a owoce dojrzewają w kiściach po kilka do kilkunastu różowawych kulek.
W Polsce popularne są liczi puszkowane, w słodkim syropie, ale niektóre supermarkety sprowadzają świeże owoce (są dostępne najczęściej od listopada do marca). Niekiedy, w sklepach ze zdrową żywnością można zdobyć suszone liczi.

Jasna strona liczi

Regularne spożywanie owoców liczi może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Liczi cechuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi i antyoksydacyjnymi. Oprócz potwierdzonego działania antyrakowego, owoc ten zapewni nam wysoką ochronę przed chorobami serca, okaże się pomocny w problemach z nadciśnieniem i wspomoże produkcję czerwonych krwinek. Ale to nie wszystko! Liczi zawiera bardzo dużą ilość rutyny, która zwiększa wytrzymałość naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu zarówno żylaków jak i zmniejszając podatność na siniaki.

Wyniki najnowszych badań wskazują na to, że owoc liczi zasługuje na uznanie jako przydatny środek leczniczy wielu zaburzeń zdrowotnych u ludzi. Opublikowane w Journal of Ethnopharmacology wyniki studium jasno potwierdzają lecznicze właściwości tych owoców. Przeprowadzone w tym kierunku badania fitochemiczne wykazały, że podstawowymi składnikami chemicznymi liczi są flawonoidy, sterole, triterpeny, związki fenolowe i inne związki bioaktywne. Surowe ekstrakty i czyste związki wyizolowane z liczi wykazywały znaczącą aktywność przeciwutleniającą, przeciwnowotworową, przeciwzapalną, przeciwdrobnoustrojową, przeciwwirusową, przeciwcukrzycową, przeciw otyłości, chroniącą wątrobę oraz immunomodulującą. Warto jeszcze dodać, że naukowcom z West China Hospital udało się definitywnie potwierdzić, że owoc liczi może dosłownie zniszczyć komórki raka piersi i wątroby.

Ciemna strona liczi

Wiele owoców tropikalnych, a w szczególności liczi, zawiera substancje hamującą wytwarzanie glukozy, tak zwaną hipoglicynę. Z tego powodu spożycie owoców liczi może okazać się niekiedy śmiertelne, szczególnie u dzieci, na pusty żołądek i u osób z niektórymi zaburzeniami. Dlaczego hipoglicyna może być niebezpieczna jeśli dostarczona na pusty żołądek? Otóż będąc wiele godzin na czczo poziom glukozy we krwi jest fizjologicznie niski, a dodatkowe obniżenie go hipoglicyną może mieć drastyczny efekt. Wówczas następują objawy hipoglikemii, drgawki, zaburzenia rytmu serca, obrzęk mózgu. W takich przypadkach należy niezwłocznie wezwać pogotowie, aby jak najszybciej uzupełnić glukozę drogą dożylną i uniknąć najgorszego!
W krajach, w których liczi jest popularne zdarzają się niestety dość często przypadki groźnych następstw spożywania tych owoców na czczo, szczególnie wśród dzieci. W najlepszym przypadku dzieci trafiały do szpitali, gdzie w ostatniej chwili ratowano im życie. Największe stężenie aminokwasu zaburzającego produkcję glukozy w wątrobie znajduje się w niedojrzałych owocach liczi. A więc liczi owszem, ale bardzo ostrożnie, a dzieciom lepiej w ogóle nie dawać.

Bibliografia:

The Lancet - Association of acute toxic encephalopathy with litchi consumption in an outbreak in Muzaffarpur, India, 2014: a case-control study
Dr Mercola - 10 Amazing Health Benefits of Lychee Fruit
NDTV Food - The Poisonous Litchi: Here's How Toxins in the Fruit Killed Children in Bihar