Przejdź do treści

Parmezan - Dlaczego każdy powinien często jadać ten ser?

Produkcja słynnego na całym świecie sera ma miejsce tylko we Włoszech, wyłącznie w okolicach należących do Parmy i jej prowincji, w Reggio Emilia, Modena, częściowo w prowincjach miast Mantova i Bologna, w miejscowościach leżących na równinach, wzgórzach i górach pomiędzy rzekami Po i Reno
Teaser Media
Image
Parmezan

Dlaczego Włosi na króla serów wybrali parmigiano reggiano?

Jak powszechnie wiadomo, Parmezan pochodzi z Włoch - kraju, w którym produkcja wszelkiego rodzaju serów jest nadzwyczajnie rozmaita i obfita. W tej dziedzinie Włosi dorównują krajom takim jak USA, Francja bądź Szwajcaria. Spośród praktycznie niekończącej się rozmaitości odmian włoskich serów, Włosi wybrali na króla parmigiano, który dobrze znany jest i ceniony nie tylko za swój niepowtarzalny smak, ale także dzięki swoim naukowo potwierdzonym właściwościom prozdrowotnym.

Ujawniamy sekrety najsłynniejszego włoskiego sera

Produkcja oryginalnego parmeńskiego sera trwa praktycznie nieustannie od czasów samego średniowiecza, a dokładniej od około XII wieku. Wówczas ser pochodzący z Parmy, skąd wywodzi się jego nazwa - parmigiano reggiano, wytwarzany był w zakonach przez mnichów Cystersów i Benedyktynów. Choć nazwa włoskiego króla serów jest od dawna zastrzeżona, wielu światowych producentów określna własne wyroby tym mianem, celowo wprowadzając w błąd szerokie grona konsumentów.

Oryginalny włoski ser dostępny jest oczywiście również w naszym kraju, lecz Polacy jeszcze nie zdążyli się dobrze z nim zapoznać i oswoić. Warto tutaj zaznaczyć, że sprzedawane w Polsce sery "typu Parmezan”, z prawdziwym parmigiano reggiano nie mają absolutnie nic wspólnego - oprócz oczywiście wprowadzającej w błąd nazwy. Zapoznanie się z Parmezanem wymaga doświadczenia smakowego, które wynika ze skosztowania nie wyłącznie jednego, lecz wielu jego gatunków. Oczywiście nie "serów typu Parmezan", lecz prawdziwego parmigiano reggiano.

Sekret smaku i wartości odżywczych to między innymi nieskażone środowisko naturalne

Produkcja słynnego oryginalnego parmeńskiego sera ma miejsce tylko we Włoszech, wyłącznie w okolicach należących do Parmy i jej prowincji, w Reggio Emilia, Modena, częściowo w prowincjach miast Mantova i Bologna, w miejscowościach leżących na równinach, wzgórzach i górach pomiędzy rzekami Po i Reno. W tym okolicach znajduje się obecnie ponad 4000 hodowli krów, które karmione są wyłącznie paszami pochodzącymi z lokalnej produkcji. Pasze, którymi karmione są tamtejsze krowy, podlegają ciągłym i bardzo rygorystycznym kontrolom jakościowym. Wszędzie tam, gdzie produkowany jest oryginalny parmigiano, obowiązuje całkowity zakaz stosowania kiszonek, jak również pasz sfermentowanych jako karma dla krów. Jakość oryginalnego parmeńskiego sera wywodzi się głównie z jego ścisłego powiązania z nieskażonym i rygorystycznie chronionym środowiskiem naturalnym.

Parmezan pochodzi z bardzo czystych rejonów Włoch
Wszystkie etapy produkcji słynnego parmeńskiego sera podlegają ścisłym normom i kontrolom

Restrykcyjne normy i ścisłe kontrole to duża część sukcesu

Regularne kontrole mleka stosowanego do produkcji oryginalnego parmigiano, zapewniają, iż ser ten jest w pełni naturalny i wolny od jakichkolwiek sztucznych dodatków, substancji smakowych, bądź środków konserwujących. Ten oryginalny włoski ser produkowany jest od czasów średniowiecza metodą rzemieślniczą i wywodzi się wyłącznie z połączenia wysiłku fizycznego człowieka, czyli pracy jego rąk, z produktami pochodzącymi z nieskażonych i regularnie kontrolowanych źródeł.

Dla Włochów bardzo ważne są informacje, które widnieją na samej skorupie parmigiano reggiano w formie plakietki z Kazeiny oraz w postaci wydziurkowanych na produkcie napisów. Plakietka z Kazeiny zawiera sygnaturę producenta, alfanumeryczny kod identyfikujący produkt oraz dane niezbędne dla czytników optycznych. Na skorupie produktu wydziurkowane są następujące informacje: charakterystyczny napis 'PARMIGIANO REGGIANO'; skróty terminów bądź terminy gwarantujące pochodzenie sera (np. DOP, CONSORZIO TUTELA); numer wpisu producenta do odpowiedniego rejestru; rok i miesiąc produkcji sera.

Fazy produkcji Parmezanu

Do produkcji jednej formy parmigiano wykorzystuje się około 600 litrów mleka. Na każdy kilogram Parmezanu przypada około 16 litrów mleka. Średnia waga jednej formy sera to 40 Kg.

Mleko pochodzące z wieczornego dojenia krów pozostaje w obszernych zbiornikach aż do samego rana. Przez ten czas na powierzchnię samoczynnie wypływa tłusta część mleka, która przeznaczona jest do produkcji masła.

Wraz z mlekiem pełnym, pochodzącym z porannego dojenia, odtłuszczone mleko z wieczornego dojenia zostaje wlane do specjalnych miedzianych serowarów w kształcie odwróconego dzwona, z dodatkiem cielęcej podpuszczki oraz serwatki, uzyskanych z produkcji z dnia poprzedniego. Po około 10 minutach następuje koagulacja wlanego do serowarów mleka i w ten sposób powstaje charakterystyczny twaróg, który jest następnie granulowany z zastosowaniem specjalnego, rzemieślniczego przyrządu.

Jak wygląda produkcja króla włoskich serów?
Do produkcji "króla włoskich serów" wykorzystywane jest mleko od krów pastwiących się w nieskażonym środowisku naturalnym

W kolejnej fazie następuje gotowanie powstałego twarogu w temperaturze 55 stopni Celsjusza, po czym serowate granulki opadają na dno serowara, tworząc jednolitą masę. Po około 50 minutach serowata masa zostaje umiejętnie wyciągnięta z serowara. Uzyskany w ten sposób ser jest dzielony na dwie części, owijany w charakterystyczne dla parmigiano reggiano płótno i wkładany do nadającej mu definitywny kształt obręczy. Do produktu zostaje dołączona plakietka z kazeiny, na której widnieje unikatowy identyfikator produktu. Po kilku godzinach, produkt zostaje wzbogacony o wydrukowane na nim specjalną techniką informacje dotyczące producenta, jak również informacje dotyczące daty produkcji.

Po kilku dniach, formy parmeńskiego króla serów zanurzane są w charakterystycznym roztworze soli, w którym następuje zasolenie produktu wskutek procesu osmozy. Ser pozostaje zanurzony w roztworze soli przez około 20 dni, po czym proces produkcji parmigiano reggiano dobiega końca, a rozpoczyna się proces jego dojrzewania.

Dojrzewanie Parmezanu

Król włoskich serów dojrzewa w specjalnych magazynach, gdzie temperatura i wilgotność powietrza są nieustannie monitorowane, aby proces ten mógł przebiegać optymalnie przez ustalony okres czasu, w zależności od docelowego gatunku sera. Formy sera układane są na specjalnie w tym celu przygotowanych drewnianych półkach. Temperatura powietrza w magazynach powinna wynosić 18 stopni Celsjusza, natomiast jego wilgotność powinna być rzędu 82%. Podczas procesu dojrzewania zewnętrzna część sera twardnieje, tworząc charakterystyczną dla włoskiego parmigiano skorupę.

Słynny parmeński ser jest bardzo odżywczy
Słynny parmeński ser dojrzewa długo w specjalnych magazynach, w których temperatura i wilgotność powietrza są pod stałym nadzorem

Różne odmiany słynnego sera

Aby mogły spokojnie i odpowiednio dojrzewać, formy Parmezanu układane są na drewnianych półkach, na których pozostają przez co najmniej 12 miesięcy w specyficznych warunkach klimatycznych. Niektóre odmiany parmigiano reggiano dojrzewają jednak przez dłuższe okresy czasu. W zależności od czasu dojrzewania, ser zostaje odznaczony odpowiednią pieczęcią. Ten, który dojrzewał przez 18 miesięcy, jest odznaczany pieczęcią koloru homarowego. Ser, który poddany został procesowi dojrzewania wynoszącemu 22 miesiące otrzymuje srebrną pieczęć, natomiast na złotą pieczęć zasługują wyłącznie te sery, które dojrzewały przez 30 miesięcy lub dłużej. Bardzo cenione przez Włochów są odmiany parmigiano reggiano, które poddawane są procesowi dojrzewania trwającemu aż 36 miesięcy.

Parmezan - Wartości odżywcze

Parmezan, dzięki specyficznemu procesowi produkcji i dojrzewania, a głównie za sprawą nieskażonego przez człowieka środowiska, z którego pochodzą składniki produktu, cechuje się niesamowitymi właściwościami odżywczymi, a jego spożywanie zalecane jest sportowcom i rekonwalescentom, jak również osobom w podeszłym wieku, ze względu na bardzo wysoką zawartość dobrej jakości białka i innych ważnych dla ludzkiego organizmu składników. Spożywanie Parmezanu zaleca się kobietom ciężarnym, głównie dlatego, że optymalnie odżywia bez obciążania układu trawiennego. Jest też dobrym rozwiązaniem dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ generalnie nie jest kaloryczny. Parmezan jest bogaty w podstawowe aminokwasy białkowe, które stają się dobrze przyswajalne przez człowieka dzięki zawartości w serze specyficznych enzymów, które wpływają na kazeinę i sprawiają, że staje się ona łatwo strawna. Enzymy obecne w oryginalnym parmeńskim produkcie zmieniają stan kazeiny na taki, w jakim znajduje się ona po rozpoczętym procesie trawienia, a więc kazeina jest w Parmezanie jakby częściowo strawiona. Ponadto ser ten absolutnie nie zawiera laktozy. Parmezan może być spożywany nawet przez osoby cierpiące na nietolerancję białka krowiego. Pomimo wysokiej zawartości białka, Parmezan jest serem chudym, a jego spożywanie staje się ewidentnie korzystne dla zdrowia.

Parmezan - Wartości odżywcze szczegółowo

100g oryginalnego parmigiano dostarcza przeciętnie następujących wartości odżywczych:

  • Woda g 30,8;
  • Białko g 33,0;
  • Tłuszcze g 28,4;
  • Wartość energetyczna Kcal 392;
  • Chlorek sodu g 1,39;
  • Wapń mg 1160;
  • Fosfor mg 680;
  • Sód mg 650;
  • Potas mg 100;
  • Magnez mg 43;
  • Cynk mg 4;
  • Witamina PP mcg 55;
  • Kwas pantotenowy mcg 320;
  • Cholina mg 40;
  • Biotyna mcg 23;
  • Witamina A mcg 270;
  • Witamina B1 mcg 34;
  • Witamina B2 mcg 370;
  • Witamina B6 mcg 110;
  • Witamina B12 mcg 4,2.

Czy warto regularnie jadać Parmezan?

Dodając Parmezan do dań makaronowych Włosi trafiają w dziesiątkę, nie tylko z przyczyny niepowtarzalnej kombinacji smaków, jaką w ten sposób uzyskują, ale także jeżeli chodzi o walory zdrowotne takich potraw. Parmigiano reggiano idealnie uzupełnia aminokwasowe spektrum włoskiego zbożowego makaronu, dostarczając cenną Lizynę. Lizyna to aminokwas egzogenny, czyli taki, którego organizm ludzki nie jest w stanie samemu wyprodukować, a więc musi być on dostarczany do organizmu z zewnątrz, wraz z pokarmem. Jeżeli natomiast chodzi o węglowodany, to Parmezan jest w nie bardzo ubogi i praktycznie można stwierdzić, że ich nie zawiera.

Wniosek taki, że oryginalny parmeński ser owszem warto spożywać regularnie! Nie zawiera on szkodliwych substancji, jest bardzo łatwo strawny i pobudza apetyt. Ser ten dostarcza do organizmu cenne aminokwasy białkowe, mnóstwo witamin i minerałów, a w tym spore ilości wapnia. Król włoskich serów jest idealny dla młodzieży, sportowców, rekonwalescentów oraz osób starszych. Nie tuczy, ale dobrze odżywia! Wszystko to, pod warunkiem, że mowa o oryginalnym włoskim parmigiano, a nie o podróbkach z dopiskiem "typu Parmezan".

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!