Rakotwórcze pojemniki i opakowania w gastronomii

Trujące opakowania na żywność

Czy jedząc swoje ulubione danie zamówione z dostawą do domu lub posilając się w ulubionej restauracji szybkiej obsługi, nigdy nie przyszło Ci na myśl, że pojemniki lub opakowania na żywność stosowane w takich okolicznościach mogą w sobie zawierać coś bardzo niedobrego? Niestety, te jednorazowe "naczynia", są nafaszerowane groźną dla ludzi chemią, która pod wpływem ciepła, tłuszczy, a także wielu innych czynników, obficie uwalnia się do spożywanych pokarmów. Te toksyczne i rakotwórcze substancje chemiczne są regularnie zjadane przez wszystkich wielbicieli szybkiego jedzenia, przyczyniając się do bardzo poważnych problemów ze zdrowiem, które mogą pojawić się po wielu latach i - jak to się powszechnie mówi - "nie wiadomo skąd".

Zapewne zdarzyło Ci się niejednokrotnie zamówić ciepłe danie na wynos, które zapakowano w styropianowy pojemnik, lub pić gorącą kawę z polistyrenowego kubka. Styropianowe pojemniki na żywność, polistyrenowe kubki i talerzyki są w naszym kraju bardzo popularne, a większość Polaków niestety nie wie o tym, że z czasem może to wpędzić konsumentów w poważne i nieuleczalne choroby. Dla własnego dobra nigdy więcej nie spożywaj jedzenia zapakowanego w styropianowe pojemniki i nie pij z polistyrenowych kubków, szczególnie jeśli dania lub napoje są ciepłe.

Toksyczne pojemniki na żywność

Rakotwórczy i wszechobecny polistyren

Polistyren jest od wielu lat stosowany do produkcji jednorazowych talerzy, kubków na napoje oraz opakowań na podgrzane lub schłodzone artykuły spożywcze, a popularny styropian to w rzeczywistości nic innego jak spieniony polistyren.

Pomimo, iż w trosce o zdrowie obywateli w wielu miastach USA stosowanie polistyrenowych pojemników na żywność zostało oficjalnie zakazane przez tamtejszych burmistrzów, to w Polsce napotykamy się na tego typu produkty głównie w barach szybkiej obsługi i gdy zamawiamy jedzenie na wynos lub z dostawą do domu, bądź miejsca pracy.

Polistyren – również w swojej styropianowej postaci – zawiera, między innymi, dwie bardzo toksyczne i rakotwórcze dla ludzi substancje: styren i benzen. Oficjalnie zarówno styren (źródło 1), jak i benzen (źródło 2) mogą być przyczyną chorób nowotworowych u ludzi, w tym różnego rodzaju białaczek. Pod wpływem ciepła obie neurotoksyny uwalniają się z polistyrenowego pojemnika prosto do żywności z którą mają styczność, skąd przedostają się do naszego ciała.

Amerykańska organizacja National Research Council oficjalnie ostrzega, że styren, kluczowy składnik chemiczny produktów piankowych, może powodować raka u ludzi (źródło 3). Liderzy branży przemysłowej od dekad starają się przekonywać społeczeństwo, że styrenowe pojemniki i opakowania są bezpieczne dla konsumentów. Jednak niektóre organizacje zajmujące się zdrowiem i środowiskiem mają co do tego poważne zastrzeżenia, w związku z czym od jakiegoś czasu starają się, aby oficjalnie zakazano dopuszczania styrenowych wyrobów do kontaktu z żywnością. Grupy badawcze w szczególności martwią się gorącymi potrawami i napojami, ponieważ ciepło może powodować bardzo obfite uwalnianie się styrenu z pojemnika. W kontakcie z ciepłym jedzeniem lub piciem, alkoholem, tłustymi i kwaśnymi pokarmami, polistyrenowe pojemniki uwalniają do żywności niebezpieczne ilości toksycznego styrenu.

Polistyrenowe pojemniki na żywność

Najbardziej niebezpieczne styrenowe wyroby stosowane w branży gastronomicznej to:

  • jednorazowe polistyrenowe kubki stosowane do picia gorących napojów, takich jak kawa, cappuccino, herbata;
  • jednorazowe talerzyki stosowane do spożywania gorących dań;
  • styropianowe opakowania, do których pakowane są ciepłe dania w restauracji szybkiej obsługi i w przypadku potraw zamówionych z dostawą.

Poza chorobami nowotworowymi, ekspozycja na styren może być przyczyną rozmaitych dolegliwości zdrowotnych, takich jak przykładowo depresja, zanik mowy lub słuchu, przewlekłe bóle głowy, przewlekłe uczucie zmęczenia, zmiany w morfologii krwi i zaburzenia pracy nerek!

Amerykański Departament Pracy, Bezpieczeństwa i Higieny Pracy oraz EPA są wysoko świadome silnej toksyczności styrenu dla ludzi i w niedalekiej przyszłości mają zamiar oficjalnie ograniczyć jego powszechne stosowanie w branży spożywczej oraz gastronomicznej (źródło 4).

Podsumowanie Powszechnie stosowane w barach szybkiej obsługi i w restauracjach, które oferują jedzenie na wynos, polistyrenowe kubki i pojemniki na żywność zawierają w swoim składzie dwie groźne neurotoksyny. Głównie pod wpływem ciepła, ale niestety nie tylko, styren i benzen uwalniają się z pojemników do żywności lub napojów, skąd wędrują do ludzkiego organizmu, gdzie mogą siać prawdziwe spustoszenie.

Uważaj na PFC w papierowych opakowaniach do żywności!

PFC to obszerna grupa związków chemicznych, które są powszechnie stosowane w celu uodpornienia popularnych produktów konsumenckich na działanie wody i tłuszczu.

Papierowe kubki na kawę

Być może niektórzy z czytelników dobrze pamiętają, jak kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu tłuszcz z kupionych na wynos frytek sączył się przez ciemnobrązową papierową torebkę i nierzadko skapywał na nasze ubrania pozostawiając na nich plamy nie do zmycia. Czy wiesz, czemu obecnie tłuszczyk nie przenika przez karton do pizzy, czy papier, w który starannie owinięto Twojego ulubionego i zapewne bardzo tłustego hamburgera? Otóż dzieje się tak dlatego, że dziś kartony i papiery stosowane do pakowania żywności w gastronomii są przeważnie obficie traktowane specyficznymi związkami chemicznymi – tak zwanymi PFC. Niestety PFC są stosowane również w produkcji kartonowych kubków do napojów. Pijąc z nich kawę, czy Coca-Colę wlewasz do swojego organizmu ogromne ilości toksycznych związków chemicznych.

Pudełka na pizzę

PFC czyli perfluorowane związki organiczne to substancje powszechnie wykorzystywane w produkcji różnego rodzaju opakowań do żywności. Niestety mają one zdolność przenikania do produktów spożywczych i kumulowania się w ludzkim organizmie, przy czym mogą one stanowić poważne zagrożenie dla naszego zdrowia i powodować groźne choroby. PFC nie są metabolizowane w ludzkim organizmie, a w największych stężeniach kumulują się w wątrobie. Wydalane są z ciała jedynie wraz z moczem, ale dopiero po kilku latach.

W efekcie ekspozycji na działanie związków PFC mogą pojawić się poważne problemy ze zdrowiem (źródło 5, źródło 6).

Liczne badania naukowe potwierdzają, że w efekcie regularnego spożywania perfluorowanych związków organicznych mogą pojawić się – między innymi – następujące problemy zdrowotne: podwyższony poziom cholesterolu, zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy łącznie z jej całkowitym uszkodzeniem, poważne zmiany w wątrobie łącznie z jej powiększeniem i uszkodzeniem oraz nowotwory wątroby, trzustki, nerek, jąder, gruczołu piersiowego i tarczycy najprawdopodobniej w wyniku zaburzania – ze strony PFC – apoptozy komórkowej, czyli naturalnego procesu śmierci komórek.

Oto najpopularniejsze przykłady papierowych opakowań zawierających duże ilości PFC:

  • papier stosowany do pakowania potraw w restauracjach szybkiej obsługi (hamburgery i tym podobne, frytki itp);
  • karton do pizzy na wynos i do potraw w barach i restauracjach szybkiej obsługi;
  • opakowanie do popcornu w kinach;
  • kartonowe kubki do napojów, które o dziwo wydają się być nieprzemakalne.

Opakowania na frytki

Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom wykryło duże stężenia PFC we krwi praktycznie wszystkich Amerykanów, a w 2005 r. testy zlecone przez EWG były pierwszymi, które wykazały, że związki PFC są przekazywane z matki na dziecko przez pępowinę i mleko z piersi. Pomimo powszechnej wiedzy na temat wysokiej szkodliwości związków PFC dla naszego zdrowia i oficjalnego zakazu stosowania ich w produkcji niektórych wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, wiele popularnych sieci restauracji szybkiej obsługi nadal stosuje traktowane tymi substancjami opakowania i papier do żywności (źródło 6).

Podsumowanie Czy wiesz, że z bardzo dużym prawdopodobieństwem, karton od pizzy, którą często kupujesz na wynos, jest obficie nasączony toksycznymi związkami perfluorowanymi? Niestety związki perfluorowane, pomimo ich udokumentowanej i potwierdzonej szkodliwości dla ludzkiego zdrowia, są masowo dodawane do kartonowych kubków na napoje, papieru stosowanego do pakowania kanapek w restauracjach szybkiej obsługi i do wielu innych rodzajów opakowań na żywność. Stosowane w gastronomii PFC, mają zdolność przenikania do produktów spożywczych, a stamtąd do naszego organizmu, gdzie przyczyniają się do powstawania wielu chorób.

Bibliografia:

1 – Science Daily – After 40 years in limbo: Styrene is probably carcinogenic;
2 – American Cancer Society – Benzene and Cancer Risk;
3 – Live in the Now – Foam Containers Officially Linked to Cancer;
4 – Quora – How harmful is styrofoam for our health, especially when they are used for food packaging;
5 – Environmental Science and Technology – Fluorinated Compounds in U.S. Fast Food Packaging;
6 – EWG - MANY FAST FOOD WRAPPERS STILL COATED IN PFCS, KIN TO CARCINOGENIC TEFLON CHEMICAL