Masowo nas trują czajnikami elektrycznymi!

Trują nas czajnikami

Otaczający nas plastik stwarza niemałe zagrożenie nie tylko dla środowiska naturalnego, ale także dla naszego zdrowia! Jak się okazuje, bezpośrednie zagrożenie wynika z sytuacji, w której pod wpływem wysokiej temperatury rozgrzany plastik ma kontakt z żywnością. Wówczas do żywności uwalniane są bardzo toksyczne substancje, które mogą siać spustoszenie w naszym organizmie.

W mediach masowego przekazu, a także w szkołach, od dłuższego czasu jest głośno o szkodliwości papierosów, narkotyków i alkoholu. Wydaje Ci się, że prowadzisz zdrowy tryb życia, ponieważ nie korzystasz z tych substancji? Sądzisz, że ryzyko chorób cywilizacyjnych jest dla Ciebie nieduże? Niestety wokół nas, a szczególnie w naszych domach, kryją się najgorsi wrogowie naszego zdrowia! Są to przedmioty, z których większość z nas codziennie korzysta! Nikt o tym głośno nie wspomina, ale lekarze o tym dobrze widzą, a najnowsze badania naukowe jasno wskazują, że w dużej mierze właśnie z tej przyczyny możemy się poważnie rozchorować.

Elektryczne czajniki

Czajniki, jakich używali nasi rodzice i dziadkowie już dawno temu przeszły do lamusa. Dziś wszechobecne są elektryczne czajniki, które w błyskawicznym tempie spełniają swoje zadanie. Panuje obecnie przekonanie, iż na dodatek są one o wiele bezpieczniejsze od swoich poprzedników. Ale czy to rzeczywiście prawda?

Większość z nas na co dzień korzysta z elektrycznego czajnika. Niektórzy robią to nawet wiele razy dziennie. Zaparzanie wody na kawę lub herbatę to najczęstsza okoliczność, w której stosujemy elektryczny czajnik. Posługujemy się nim także do przygotowywania wielu rodzajów dań, takich jak na przykład kisiel i różnego rodzaju zupki.

Czajniki elektryczne mogą być toksyczne!

Wygląda na to, że to urządzenie kuchenne bardzo ułatwia nam życie. Niestety z czajnikami elektrycznymi jest jednak jeden, ale za to bardzo poważny problem: większość z nich jest w dużej mierze wykonana z taniego plastiku, lub zawiera małe elementy plastikowe (np. okienko z miarką objętości wody), które mają kontakt z gotującą się w nich wodą. Na pierwszy rzut oka nic to nie znaczy dla naszego bezpieczeństwa, lecz jeśli zapoznamy się z dokumentami naukowymi odnośnie tego co się dzieje gdy plastik poddawany jest działaniu wysokich temperatur, szybko zauważymy, że ryzyko utraty zdrowia jest spore!

Plastikowy świat

To nie tylko plastik w czajnikach elektrycznych, lecz również plastik w większości przedmiotów gospodarstwa domowego, stwarza poważne zagrożenie dla środowiska naturalnego i dla naszego zdrowia!

Plastikowy świat

Z danych statystycznych wynika, iż właśnie z tego powodu w ciągu ostatnich kilku lat coraz to więcej osób unikało plastikowych artykułów gospodarstwa domowego, które przeznaczone są do kontaktu z żywnością. Zarówno w Kanadzie, jak i w Japonii, już dawno temu zakazano produkcji i stosowania butelek dla niemowląt i puszek do napojów z wykorzystaniem wyściółek zawierających toksyczny bisfenol A (BPA). Ze względu na możliwe problemy zdrowotne wynikające z kontaktu Bisfenolu z żywnością, w Stanach Zjednoczonych obecnie w szybkim tempie zaprzestaje się jego stosowania w produkcji opakowań do żywności do czasu wyjaśnienia krążących na jego temat podejrzeń. W krajach UE, w tym również w Polsce, choć na półkach sklepowych coraz to częściej widzimy produkty BPA-Free, to radykalne zmiany w tym kierunku są niestety o wiele wolniejsze.

Tokszyczny bisfenol i ftalany w wodzie z czajnika

Zarówno bisfenol A jak i ftalany są związkami chemicznymi o strukturze bardzo podobnej do naturalnych hormonów. Zalicza się je do grupy tzw. związków endokrynnie czynnych, gdyż ich obecność w żywym organizmie poważnie zaburza działanie układu hormonalnego, którego prawidłowa czynność jest niezbędna dla zdrowia. Takie zakłócenia funkcjonowania naturalnych hormonów mogą znacznie zwiększać ryzyko powstawania wielu poważnych chorób.

Bisfenol A jest związkiem chemicznym, fenolem, powszechnie obecnym w produktach takich jak jednorazowe naczynia, przybory stosowane w kuchni, butelki z wodą, artykuły przeznaczone dla dzieci i niemowląt.

Naukowcy dobrze o tym wiedzą, że zawarty w większości plastikowych przedmiotów toksyczny BPA może się uwalniać do otoczenia lub bezpośrednio do żywności w wyniku wrzenia wody lub innego źródła ciepła. Zapewne nikt z Was nie chciał by mieć tej substancji chemicznej w filiżance herbaty lub w misce zupki. Niestety! Większość z Was spożywa ją codziennie! Niestety prawda jest taka, że w efekcie wrzenia wody w plastikowym czajniku elektrycznym, zarówno w Twojej herbacie jak i kawie mogą być obecne niebezpieczne stężenia nie tylko samego bisfenolu, ale również innych szkodliwych substancji uwolnionych z plastiku!

Plastikowe przedmioty w kontakcie z żywnością!

Szczególnie pod wpływem wysokich temperatur (lecz niestety nie tylko wówczas) z plastiku uwalniają się bardzo toksyczne związki chemiczne, w tym bardzo często rakotwórczy bisfenol A! Nawet jeśli plastik oznakowano jako BPA-Free, nie oznacza to, że w jego składzie nie ma innej klasy bisfenolu, gdyż - oprócz bisfenolu A (który rzekomo jest najbardziej toksyczny ze wszystkich bisfenoli) - producenci plastiku stosują również inne odmiany tych fenoli.

Przewlekłe narażenie na działanie bisfenolu może powodować problemy zdrowotne, takie jak niepłodność, trudności w uczeniu się, zaburzenia rozwoju mózgu u dzieci, rak piersi, cukrzyca, rak prostaty, astma, choroby układu krążenia i wiele innych bardzo poważnych problemów zdrowotnych!

Z dokumentu autorstwa Aleksandra Konieczna, Aleksandra Rutkowska, Dominik Rachoń - Uniwersytet Gdański (2015), możemy się dowiedzieć, że Bisfenol A (BPA) może funkcjonować jako agonista lub antagonista w interakcji z receptorami estrogenowymi poprzez estrogenowe szlaki sygnalizacyjne, w skutek czego substancja ta odgrywa niemałą rolę w patogenezie zaburzeń hormonalnych, w tym także w zaburzeniach płodności, zarówno u kobiet jak i u mężczyzn, zaburzeniach dojrzewania, a również w przypadku hormonozależnych rodzajów nowotworów, takich jak rak piersi oraz rak prostaty. Jego rola jest wyraźna również w przypadku schorzeń metabolicznych, włączając w to zespół wielotorbielowatych jajników (PCOS).

Podsumowanie Lekarze od dawna wiedzą o tym, że wchodzące w skład plastikowych przedmiotów toksyczne substancje - takie jak fenole i ftalany - mogą się uwalniać do otoczenia lub bezpośrednio do żywności w wyniku wrzenia wody lub innego źródła ciepła. Jest to szczególnie niebezpieczne dla naszego zdrowia, gdyż wielokrotnie udowodniono, iż tego typu związki chemiczne mogą siać prawdziwe spustoszenie w naszych ciałach.

Wnioski

Aby uniknąć uwalniania się toksycznego bisfenolu do gotującej się wody w czajniku elektrycznym, najpewniejszym rozwiązaniem jest korzystanie z czajnika, w którym nie zastosowano plastikowym elementów mających kontakt z wrzątkiem. Są to na ogół czajniki w większości szklane lub aluminiowe. Od dawna stosowane przez wielu Amerykanów i Japończyków, takie urządzenia zaczynają się powoli pojawiać także w polskich sklepach.

Bibliografia:

HEALTH RISK OF EXPOSURE TO BISPHENOL A (BPA) - Aleksandra Konieczna, Aleksandra Rutkowska, Dominik Rachoń - Department of Clinical and Experimental Endocrinology, Medical University of Gdańsk, Gdynia, Poland
Wikipedia - Bisfenol A - https://pl.wikipedia.org/wiki/Bisfenol_A
US National Library of Medicine - Health risk of exposure to Bisphenol A (BPA) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25813067
US Food and Drug Administration - Bisphenol - https://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/FoodAdditivesIngredients/ucm355155.htm