Ponowne gotowanie wody w czajniku może poważnie szkodzić zdrowiu! Przyczyn jest wiele!

Czy ponowne gotowanie wody w czajniku elektrycznym może szkodzić zdrowiu? Zapewne większość z nas nigdy się nad tym nie zastanawiała, ale temat jest wart przemyślenia, gdyż przeważnie z gotowanej w czajniku wody korzystamy wiele razy dziennie i to przez całe lata. Dlatego wodę w czajniku elektrycznym warto gotować umiejętnie.

Mając ochotę na herbatę, czy jakiś inny napar, po pierwsze sprawdzamy czy w czajniku jest wystarczająca ilość wody. Jeśli wody nie brakuje, to zwyczajnie włączamy czajnik i czekamy, aż się zagotuje. Jeśli jest jej zbyt mało, lub czajnik jest całkowicie pusty, to uzupełniamy w nim wodę, po czym włączamy urządzenie. Mało kto przed nalaniem wody do czajnika, wylewa z niego jej pozostałości po poprzednim gotowaniu.

Dobry czajnik elektryczny - Ponowne gotowanie wody w czajniku

Panuje przekonanie, że gotowana wielokrotnie woda na herbatę czy kawę jest zdrowsza, gdyż jest całkowicie pozbawiona patogenów. Ale czy to prawda? Jeśli chodzi o większość bakterii, to rzeczywiście w kilkukrotnie gotowanej wodzie będzie ich o wiele mniej niż wodzie zagotowanej raz i to na krótko, ale czy problemy ze zdrowiem mogą wynikać jedynie z patogenów? Niestety nie!

Czy przegotowaną w czajniku wodę, której nie wykorzystaliśmy, można gotować ponownie? Czy to naprawdę dobry pomysł? Owszem, można, ponieważ nikt nam tego nie zabroni, ale warto wiedzieć, że picie naparów sporządzonych z dodatkiem takiej wody – czyli wody zagotowanej ponownie - może mieć bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Im więcej razy zostanie zagotowana, tym woda staje się bardziej szkodliwa dla naszego organizmu. Tak więc, przynajmniej w tym przypadku, nasze zdrowie leży całkowicie w naszych rękach.

Co się dzieje z wielokrotnie gotowaną wodą?

Dlaczego ponownie gotowana woda może nam szkodzić? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Otóż okazuje się, że skład chemiczny zawartości czajnika, którego - wbrew pozorom - nie stanowi jedynie woda, zmienia się w efekcie jej gotowania. Również zawartość tlenu w „wodzie” ulega zmianie. Woda zagotowana kilka razy smakuje nieco inaczej niż woda zagotowana raz. Im więcej razy będziemy gotować wodę, tym bardziej jej smak będzie się różnił od pierwotnego.

Ponowne gotowanie wody sprawia, że staje się ona twardsza, co z czasem może przyczyniać się do problemów ze zdrowiem, takich jak kamica nerkowa. Ale niestety to nie koniec problemów!

Eksperci ds. żywienia ostrzegają przed ponownym gotowaniem kranówki, którą mamy zamiar wykorzystać do kawy, czy też herbaty, ponieważ doprowadza to do sytuacji, w której zawarte w niej minerały i substancje mogą stawać się dla nas toksyczne. Chodzi głównie o azotany, arsen i fluorki. W efekcie gotowania, ich stężenie w kranówce wzrasta, gdyż nie ulatniają się z wodną parą.

Specjalista ds. żywienia - Julie Harrison - przekonuje (źródło 1):

Kiedy podgrzewamy tę samą wodę kilka razy, szkodliwe substancje takie jak azotany, arsen i fluorki koncentrują się. W wysokim stężeniu dostają się do organizmu!

Zgromadzone w organizmie azotany prowadzą do powstania kancerogennych nitrozoaminów, które w pewnym zakresie mogą przyczyniać się do rozwoju niektórych nowotworów. Odkładający się w organizmie arsen prowadzi do zaburzeń płodności, chorób serca i kłopotów z układem nerwowym, natomiast fluorki osłabiają układ kostny, zarówno u dzieci jak i u dorosłych.

Jak prawidłowo gotować wodę w czajniku?

Jak zatem prawidłowo gotować wodę w czajniku, tak aby była ona jak najmniej uciążliwa dla naszego organizmu? Przeznaczoną na kawę, herbatę, czy też inne napary wodę powinno się gotować tylko raz. Dlatego, każdorazowo powinno się nalewać do czajnika taką ilość wody, jaka jest nam akurat potrzebna. Jeśli jednak w czajniku będą pozostałości, to można nimi podlewać domowe rośliny, albo wykorzystać wodę do mycia, sprzątania, płukania, ewentualnie gromadząc ją uprzednio w odpowiednim naczyniu. W ten sposób nie tylko zadbasz o swoje zdrowie, ale zaoszczędzisz na rachunkach i przyczynisz się do lepszego jutra naszego naturalnego środowiska.

Uwaga na czajnik! Materiał wykonania może być toksyczny!

Gotowanie kranówki tylko raz sprawia, że staje się ona bezpieczna dla naszego organizmu pod kątem biologicznym i chemicznym. Jednak tylko teoretycznie, gdyż wiele zależy od rodzaju stosowanego czajnika. Niestety większość z nas stosuje elektryczne czajniki wykonane z toksycznego plastiku, z którego, pod wpływem wysokich temperatur, mogą uwalniać się trujące substancje, lądując prosto w gotowanej w urządzeniu wodzie! Jedną z takich substancji - które mogą uwalniać się z niektórych tworzyw sztucznych pod wpływem wysokiej temperatury - jest rakotwórczy bisfenol-A (źródło 2).

Jakie kryteria powinien spełniać dobry czajnik elektryczny? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująco prosta. Dobry czajnik elektryczny to takie urządzenie, które jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia. Najlepsze są zatem takie czajniki elektryczne, których korpus został całkowicie wykonany ze stali nierdzewnej, ceramiki, bądź ze specjalnego rodzaju szkła.

Przyjrzeliśmy się uważnie cechom i wykonaniu sporej ilości popularnych modeli czajników elektrycznych i przygotowaliśmy listę najbardziej polecanych przez nas modeli pod kątem jakości i bezpieczeństwa stosowania.

Warto z góry zaznaczyć, że najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia są:

Mając na uwadze materiał wykonania, który powinien być bezpieczny dla naszego zdrowia, spośród dostępnych na polskim rynku modeli czajników elektrycznych, wyróżniają się na dzień dzisiejszy poniżej zaprezentowane pozycje.

Ekskluzywne czajniki elektryczne, wykonane z najwyższej klasy materiałów w pełni bezpiecznych dla zdrowia

  • Czajnik elektryczny Sage BTM800 - Stal nierdzewna i szkło Duran Schott - zobacz model;
  • Sage STM500CLR Czajnik o pojemności 1,0 l i mocy 2000 W - szkło, stal nierdzewna - zobacz model;
  • Czajnik elektryczny szklany KITCHENAID ARTISAN 5KEK1322ESS - zobacz model;

Dobrze oceniane i bezpieczne modele czajników:

  • Bosch TWK 7203 - Czajnik ze stali nierdzewnej - 1,7 l - 2200 W - zobacz model;
  • MAESTRO MR070 - Czajnik ceramiczny - 1,2 l - 1200 W - zobacz model;
  • De'Longhi Icona KBO 2001.GR – Czajnik ze stali nierdzewnej – 1,7 l – 2000 W - zobacz model;
  • OPTIMUM CJS 1310 - Czajnik ceramiczny – 1,0 l – 1200 W - zobacz model;
  • Bosch TWK70B03 – Czajnik szklany – 1,7 l – 2400 W - zobacz model;
  • Philips HD9359/90 – Czajnik ze stali nierdzewnej – 1,7 l – 2200 W - zobacz model.

Bibliografia:

1 - The Sun - LAND IN HOT WATER Expert says, NEVER reboil the water in your kettle;

2 - HEALTH RISK OF EXPOSURE TO BISPHENOL A (BPA) - Aleksandra Konieczna, Aleksandra Rutkowska, Dominik Rachoń - Department of Clinical and Experimental Endocrinology, Medical University of Gdańsk, Gdynia, Poland.

Kategorie