Kawa

Dla niektórych osób nie ma nic przyjemniejszego na świecie niż poranna kawa, wypita w absolutnym spokoju i sporządzona w ulubiony sposób, na bazie preferowanego gatunku kawy. Ale, czy kawa jest zdrowa? Ile kawy można codziennie wypijać? Czy kawę można przedawkować? Czy wiesz, że niektóre sposoby parzenia kawy mogą bardzo dobrze wpływać na nasze zdrowie?
  • Najzdrowszy sposób parzenia kawy. Taka kawa może wydłużać życie!

    Naukowcy obecnie przekonują, że kawa może nawet wydłużać nasze życie - ale tylko pod warunkiem, że sporządzamy ją z zastosowaniem filtra. Donoszą o tym fakcie wyniki długoterminowego badania, które opublikowano całkiem niedawno na łamach European Journal of Preventive Cardiology. Badanie to dostarcza mocnych i przekonujących dowodów na związki zachodzące pomiędzy metodami parzenia kawy, atakami serca i długowiecznością
  • Czy kawa chroni przed rakiem? Nowe, zaskakujące stanowisko naukowców!

    O wpływie kawy na nasze zdrowie powiedziano już bardzo wiele. Co jakiś czas pojawiają się nowe teorie naukowe, a niektóre z nich są całkowicie sprzeczne z poprzednimi wnioskami. Co ciekawe, w krajach, w których kawa jest nierozłączną częścią dnia większości dorosłych osób, ludzie cieszą się lepszym zdrowiem i przeciętnie żyją dłużej. W Polsce, w 2016 roku wprowadzono kawę do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych.
  • Kawa

    Czy kawa jest zdrowa? Co na temat właściwości prozdrowotnych najpopularniejszego trunku świata mówią badania?
  • Kawa bezkofeinowa szkodzi zdrowiu

    Kawa bezkofeinowa wcale nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny! Porcja bezkofeinowego włoskiego espresso może zawierać od 3 do ponad 15mg czystej kofeiny, natomiast w szklance parzonego trunku może być jej nawet około 13mg!
    W celu pozbycia się kofeiny z ziaren kawy w Europie często stosuje się przemysłowe rozpuszczalniki na bazie chlorku metylenu lub octanu metylu, ponieważ przyśpieszają one całą procedurę mocno obniżając koszty. Dichlorometan, zwany także chlorkiem metylenu to chlorowa pochodna metanu. Substancja ta działa drażniąco na skórę i oczy, a na dodatek wdychanie jej oparów powoduje narkozę i utratę przytomności. Chlorek metylenu cechuje się przypuszczalnym działaniem rakotwórczym i jest toksyczny dla ludzkiego organizmu. Wyniki badań naukowych przeprowadzonych przez American Heart Associacion jasno dokumentują szkodliwość regularnego spożywania kawy bezkofeinowej. Do produkcji bezkofeinowego trunku stosowane są ziarna gatunku Robusta, które cechują się o wiele wyższą kwasowością niż Arabica. Regularne picie kawy bezkofeinowej zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu przyczyniając się do jego zakwaszenia. W zakwaszonym organizmie powstaje problem z przyswajaniem wapnia, co z kolei negatywnie wpływa na gęstość kości.
  • Odczuwasz zmęczenie? To może być wina kawy!

    Kawa jest uznawana na całym świecie za napój pobudzający i energetyzujący. Zawarta w niej kofeina pobudza metabolizm i przyśpiesza spalanie tłuszczu, a także, zwiększając wydzielanie niektórych neuroprzekaźników, w tym adrenaliny i serotoniny, pozytywnie wpływa na nasz nastrój
  • Kawa rakotwórcza jak papierosy?

    Obecnie wszelkie kalifornijskie firmy zatrudniające przynajmniej 10 pracowników i jednocześnie stosujące produkty uznane za kancerogenne lub prawdopodobnie kancerogenne, mają obowiązek ostrzegać konsumentów przed istniejącym zagrożeniem