Przejdź do treści

Kawa bezkofeinowa szkodzi zdrowiu

Kawa bezkofeinowa wcale nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny! Porcja bezkofeinowego włoskiego espresso może zawierać od 3 do ponad 15mg czystej kofeiny, natomiast w szklance parzonego trunku może być jej nawet około 13mg!
W celu pozbycia się kofeiny z ziaren kawy w Europie często stosuje się przemysłowe rozpuszczalniki na bazie chlorku metylenu lub octanu metylu, ponieważ przyśpieszają one całą procedurę mocno obniżając koszty. Dichlorometan, zwany także chlorkiem metylenu to chlorowa pochodna metanu. Substancja ta działa drażniąco na skórę i oczy, a na dodatek wdychanie jej oparów powoduje narkozę i utratę przytomności. Chlorek metylenu cechuje się przypuszczalnym działaniem rakotwórczym i jest toksyczny dla ludzkiego organizmu. Wyniki badań naukowych przeprowadzonych przez American Heart Associacion jasno dokumentują szkodliwość regularnego spożywania kawy bezkofeinowej. Do produkcji bezkofeinowego trunku stosowane są ziarna gatunku Robusta, które cechują się o wiele wyższą kwasowością niż Arabica. Regularne picie kawy bezkofeinowej zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu przyczyniając się do jego zakwaszenia. W zakwaszonym organizmie powstaje problem z przyswajaniem wapnia, co z kolei negatywnie wpływa na gęstość kości.
Teaser Media
Image
Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa?

Kawa jest drugim najbardziej popularnym napojem na świecie, a pierwszego miejsca nie ustępuje jej herbata. O wpływie kawy na ludzki organizm pisaliśmy kilka lat temu w artykule p.t. Kawa. Tematem niniejszego artykułu są natomiast mało znane skutki zdrowotne wynikające z regularnego sięgania po kawę bezkofeinową.

Czy kawa bezkofeinowa szkodzi zdrowiu? Jeżeli sporadycznie pijasz kawę pozbawioną kofeiny, to nie masz się czym martwić, bo na pewno Ci ona w ten sposób nie zaszkodzi. Jeżeli natomiast konsumujesz ją regularnie, wówczas warto, abyś zapoznał się z treścią tego artykułu i sam podjął odpowiednią decyzję w tej kwestii. Zapoznając się z faktami dotyczącymi jej produkcji, dowiesz się dlaczego kawa bezkofeinowa jest nieco kontrowersyjnym napojem.

Proces usuwania z ziaren kawy ich naturalnej zawartości kofeiny powoduje uszkodzenie, a nawet pozbawienie końcowego produktu, jego naturalnego aromatu i smaku. KAWA BEZKOFEINOWA przeważnie smakuje o wiele gorzej niż jej pełnowartościowy odpowiednik. Poza gorszym smakiem, w przeciwieństwie do kawy zawierającej kofeinę, nawet najlepsza kawa bezkofeinowa nie wykazuje działania pobudzającego, ale czy oprócz tego w jakiś sposób może nam szkodzić? Niestety tak! Najnowsze badania wykazują, że niektóre jej odmiany mogą zwiększać ryzyko wystąpienia reumatoidalnego zapalenia stawów, a wiąże się to z obecnością resztek rozpuszczalników w ziarnach kawy. Niektórzy wspominają także o możliwym wzroście poziomu złego cholesterolu w organizmie, co może skutkować poważnymi schorzeniami układu krążeniowego. Warto również pamiętać o tym, że kawa bezkofeinowa nie jest tak naturalnym produktem, jak jej tradycyjny odpowiednik. Kawa bezkofeinowa jest efektem obróbki przemysłowej naturalnej kawy, z zastosowaniem sporej ilości groźnej dla naszego zdrowia chemii!

Podsumowanie Regularnie pita, kawa bezkofeinowa może być szkodliwa dla zdrowia! Jest ona efektem ciężkiej obróbki przemysłowej z zastosowaniem trujących rozpuszczalników, których resztki pozostają w ziarnach końcowego produktu.

Po co pozbywać się kofeiny?

Jak dobrze wiadomo, ziarna kawy naturalnie zawierają kofeinę, alkaloid o działaniu psychoaktywnym. Jest on zaliczany do grupy tak zwanych stymulantów.

Jedna porcja kawy może zawierać od 50 do 75 mg kofeiny, przy czym rzeczywisty poziom stężenia kofeiny w filiżance kawy jest zależny od jej rodzaju, stopnia palenia ziaren, sposobu parzenia i podawania napoju. Dla przykładu odmiana kawy "Robusta" zawiera przeciętnie dwa razy więcej kofeiny niż "Arabica". Ilość kofeiny we włoskim espresso to średnio około 60 mg na porcję, podczas gdy w szklance parzonej kawy - czyli zmielonej kawy zalanej gorącą wodą - mamy średnio już 90 mg kofeiny! Jak widać różnice stężenia kofeiny w jednej "porcji" kawy mogą być spore. Pomimo, iż większość osób radzi sobie z nią dobrze, kofeina nie każdemu służy. Osoby bardzo wrażliwe na działanie kofeiny mogą odczuwać dyskomfort nawet po spożyciu około 10 mg tej substancji. Z tego właśnie powodu w roku 1905 Ludwig Roselius opracował pierwszą na świecie metodę ekstrahowania kofeiny z ziaren kawy. Roselius używał w tym celu mocno trującego benzenu. Na szczęście metoda ta nie jest już stosowana od dawna.

Podsumowanie Kofeina jest generalnie dobrze tolerowana przez ludzki organizm, ale są też osoby bardzo wrażliwe na jej działanie. Kawa bezkofeinowa powstała właśnie z myślą o tych osobach.

Kawa bezkofeinowa dwuznacznie

Uważamy, że przede wszystkim bardzo ważne jest zrozumienie faktu, że tak zwana "kawa bezkofeinowa" wcale nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny. Porcja bezkofeinowego włoskiego espresso może zawierać od 3 do ponad 15 mg czystej kofeiny, natomiast w szklance parzonego trunku może być jej nawet około 13 mg!

Podsumowanie Żadna kawa bezkofeinowa nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny!

Kawa bezkofeinowa zawiera szkodliwe dla zdrowia rozpuszczalniki

W celu uzyskania kawy bezkofeinowej, obecnie na całym świece powszechne są co najmniej cztery odmienne metody oczyszczania ziarenek. Niektóre z tych metod stwarzają mniejsze zagrożenie dla konsumenta produktu końcowego, inne natomiast są o wiele mniej bezpieczne. Najbardziej bezpieczne dla zdrowia są metody, w których nie stosowane są toksyczne rozpuszczalniki, takie jak opatentowana procedura Swiss Water, w której wykorzystuje się tylko i wyłącznie wodę. Minusem tej metody jest jedynie to, że produkt końcowy jest bardzo drogi, a i tak zawiera względnie spore ilości kofeiny!

W Europie kawa bezkofeinowa jest najczęściej produkowana z zastosowaniem przemysłowych rozpuszczalników na bazie chlorku metylenu, lub octanu metylu, ponieważ przyśpieszają one całą procedurę, znacznie obniżając koszty. Prawdę mówiąc nie jest łatwo pozbyć się kofeiny z ziaren kawy, nie naruszając pozostałych cennych składników, które mają ogromny wpływ na smak i aromat napoju.

Podsumowanie Kawa bezkofeinowa jest najczęściej produkowana z zastosowaniem toksycznych chemikaliów na bazie chlorku metylenu, lub octanu metylu, ponieważ przyśpieszają one całą procedurę, znacznie obniżając koszty.

Jak powstaje kawa bezkofeinowa?

W jaki sposób rozpuszczalniki usuwają kofeinę z kawy? Otóż rozpuszczalnik krąży przez złoża wilgotnych, zielonych ziaren kawy, częściowo usuwając z nich tą substancje. W kolejnym etapie rozpuszczalnik jest oddzielany od ziaren kawy metodą ewaporyzacji, a ziarna są przemywane wodą w celu usunięcia z nich pozostałości niebezpiecznej dla zdrowia substancji. Proces ten często wykorzystuje przetwarzanie wsadowe - co oznacza, że procedura ta jest wielokrotnie powtarzana, od 8 do 12 razy, aż do uzyskania odpowiedniego efektu. Bardzo często ziarna kawy są moczone w rozpuszczalnikach nawet przez 10 godzin. Pomimo, iż tego typu działanie umożliwia usunięcie nawet 97% kofeiny z produktu końcowego, to kilka procent tego alkaloidu zawsze w nim pozostaje, a co najgorsze, do kawy przedostają się śladowe ilości groźnych dla zdrowia rozpuszczalników. Pomimo iż oficjalne urzędy kontroli żywności dopuszczają obecność śladowych ilości tych substancji w bezkofeinowej kawie, to regularne konsumowanie trunku może być przyczyną wielu groźnych chorób.

Podsumowanie Kawa bezkofeinowa zawiera toksyczną chemię, która może doszczętnie zrujnować zdrowie niejednemu wielbicielowi tego napoju!

Kawa bezkofeinowa zawiera chlorek metylenu

Zawarty w kawie bezkofeinowej dichlorometan, zwany także chlorkiem metylenu to chlorowa pochodna metanu. Substancja ta działa drażniąco na skórę i oczy, a na dodatek wdychanie jej oparów powoduje narkozę i utratę przytomności. Chlorek metylenu cechuje się przypuszczalnym działaniem rakotwórczym i jest toksyczny dla ludzkiego organizmu, nie tylko w przypadku narażenia na jego działanie poprzez drogi oddechowe, lecz także w efekcie spożycia. Może powodować nieświadomość, kaszel, zmętnienie rogówki, zawroty głowy, nudności, wymioty, senność, odurzenie.

Octan metylu, często spotykany w kawie pozbawionej kofeiny, to wysoce łatwopalna, drażniąca ciecz. Jego opary tworzą mieszaniny wybuchowe z powietrzem. Jest to substancja toksyczna dla ludzkiego organizmu, a jej spożycie grozi uszkodzeniem wątroby i nerek.

Podsumowanie Kawa bezkofeinowa zawiera toksyczną i rakotwórczą chemię!

Kawa bezkofeinowa szkodzi sercu

Wyniki badań naukowych przeprowadzonych przez American Heart Association jasno dokumentują szkodliwość regularnego spożywania kawy bezkofeinowej. Trwające 3 miesiące eksperymenty wykazały, iż u ochotników, którzy przez ten okres czasu codziennie spożywali bezkofeinowy trunek, zaobserwowano większe stężenie białka ApoB we krwi, co oznacza większe ryzyko wystąpienia chorób serca. Białko ApoB jest ściśle związane z cholesterolem LDL, lecz jego stężenie w surowicy jest o wiele lepszym wskaźnikiem ryzyka niż poziom LDL.

Podsumowanie Badania naukowe jednoznacznie potwierdzają, że kawa bezkofeinowa może negatywnie wpływać na zdrowie serca.

Kawa bezkofeinowa niszczy kości

Do produkcji bezkofeinowego trunku stosowane są ziarna gatunku Robusta, które cechują się o wiele wyższą kwasowością niż Arabica. Regularne picie kawy bezkofeinowej zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu przyczyniając się do jego zakwaszenia. W zakwaszonym organizmie powstaje problem z przyswajaniem wapnia, co z kolei negatywnie wpływa na gęstość kości. Ponadto kwaśne środowisko zwiększa ryzyko powstania i rozwoju chorób, takich jak - między innymi - wrzody, stany zapalne dróg moczowych, stany reumatoidalne, grzybica.

Podsumowanie Kawa bezkofeinowa obniża gęstość kości, co może prowadzić do poważnych chorób układu kostnego!

Bibliografia 1 – Scientific American – How is caffeine removed to produce decaffeinated coffee? 2 – Positivehealthwellness.com – Negative Effects of Decaf Coffee (All You Need to Know); 3 – Wikipedia – Octan metylu; 4 – Wikipedia – Chlorek metylenu.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!