Probiotyki to preparaty zawierające specyficzne szczepy żywych mikroorganizmów, które wywierają dobroczynne działanie na ludzki organizm. Stosowanie preparatów probiotycznych ma na celu poprawę jakości jelitowej flory bakteryjnej, zmniejszając obecną w niej ilość szkodliwych dla naszego zdrowia mikroorganizmów, a jednocześnie zwiększając liczebność bakterii pożytecznych. Nie wszystkie mikroorganizmy probiotyczne to bakterie mlekowe, choć te ostatnie są najbardziej popularne. Na dodatek nie wszystkie bakterie fermentacji mlekowej są probiotykami, bowiem nie wszystkie szczepy wywołują w ludzkim organizmie jednakowy efekt prozdrowotny. Aby mógł być oficjalnie uznany za probiotyczny, dany szczep bakterii musi wykazywać szereg klinicznie udokumentowanych korzyści prozdrowotnych, potwierdzonych odpowiednimi badaniami. Niektóre badania tego rodzaju mogą trwać bardzo długo, nawet kilka lat. Ewentualnie potwierdzone obserwacjami naukowymi działanie probiotyczne musi być ściśle sprecyzowane, a więc może odnosić się ono tylko do konkretnego szczepu, a nie do gatunku, rodzaju lub do ogółu bakterii mlekowych. Producenci zarówno z branży farmaceutycznej jak i spożywczej wymyślają coraz to sprytniejsze chwyty reklamowe aby przykuć naszą uwagę, lecz nie dajmy się wciągać w bajeczne obietnice. Prawdziwy preparat probiotyczny jest wysokiej jakości produktem leczniczym i musi spełniać określone wymagania.