Odżywianie

Czy warto jest się zdrowo odżywiać i na czym miałoby to polegać? Przyjmowanie świeżych i pełnowartościowych produktów spożywczych jest podstawą zdrowego sposobu odżywiania się. Czytając artykuły dostępne w tej sekcji działu Zdrowie, dowiesz się jakich pokarmów powinno się unikać za wszelką cenę, a na co należałoby stawiać w doborze codziennych posiłków.
  • Pyszne kanapki do pracy – polecane produkty marki Konspol Holding

    Śniadanie to bardzo ważny posiłek, którego zadaniem jest dostarczenie energii na cały dzień. Często jednak nie mamy czasu, aby spożyć je przed wyjściem z domu. I dlatego tak istotne jest, żeby do pracy zabrać ze sobą pyszne kanapki, które nie tylko spowodują uczucie sytości, ale też będą źródłem cennych składników odżywczych. W ofercie marki Konspol Holding znajduje się bogaty wybór gotowych kanapek, które są smaczne i zdrowe.
  • Aspartam - co należy o nim wiedzieć?

    Aspartam to najbardziej znany słodzik. Spotkać go możemy w napojach gazowanych i przekąskach bez cukru, a także w żywności dla sportowców. Posiada on wiele zalet - nadaje słodki smak żywności, nie dostarcza kalorii i nie przyczynia się do rozwoju próchnicy. Jednakże, włączając ten słodzik do diety, warto dowiedzieć się o nim nieco więcej! Na co warto zwrócić uwagę?
  • Kapsaicyna

    Kapsaicyna nie tylko nadaje papryczkom chili ostry smak, ale ceniona jest na całym świecie ze względu na swoje walory prozdrowotne. Jak się bowiem okazuje, związek ten może wspomagać odchudzanie i w dużej mierze chronić organizm przed chorobami!
  • Awokado

    Ze względu na swoje walory smakowe, wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne, awokado uchodzi za bardzo niezwykły owoc. Co ciekawe, nie tylko sam miąższ pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale także ogromna pestka tego owocu!
  • Depresja - 5 składników odżywczych, których niedobór może powodować depresję i stany lękowe!

    Czy sposób w jaki się odżywiamy może mieć wpływ na nasz nastrój? Wbrew panującym powszechnie domniemaniom, okazuje się, że jak najbardziej! Jeśli odżywiamy się niezdrowo, a w naszej codziennej diecie brakuje niektórych ważnych składników odżywczych, wówczas możemy czuć się naprawdę kiepsko. Nie tylko fizycznie, ale również psychicznie.
  • Pieczywo bezglutenowe, czyli jak jeść smacznie i zdrowo!

    Obecnie na rynku można znaleźć różne, urozmaicone pieczywo, chleby bezglutenowe oraz inne produkty bez glutenu z dodatkiem np. skrobi pszennej. Wiele osób uważa, że żywność bez zawartości glutenu smakuje gorzej lub nawet wcale nie ma smaku, co oczywiście jest tylko mitem. Żywność bez glutenu jest równie smaczna jak ta, która zawiera ten składnik, a niektórzy twierdzą, że nawet smaczniejsza, co zachęcamy do wypróbowania na własnych kubkach smakowych
  • Szybkie i wartościowe posiłki - jak sobie poradzić, gdy nie ma czasu na gotowanie?

    Gotowanie może być czasochłonne, a zarazem męczące. Wiadomym jest, że nie każdy posiada talent kulinarny, co utrudnia przygotowywanie pełnowartościowych posiłków. Zastanawiasz się, jak można sobie poradzić w takiej sytuacji? Jest to łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać! Poniżej zamieszczono kilka wskazówek, dzięki którym nie będziesz musiał sięgać po niezdrowe fast foody z najtańszych sieciówek.
  • Czy żołędzie są jadalne? Kilka mało znanych faktów o tych niezwykłych orzechach

    Czy żołędzie są jadalne? Choć obecnie z żołędzi produkuje się mąki i nalewki, w rzeczywistości ludzie bezpiecznie spożywają ten rodzaj orzechów od tysięcy lat. Okazuje się bowiem, że żołędzie są jak najbardziej jadalne, a na dodatek zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Dawniej, spożywanie żołędzi było czymś zupełnie powszechnym
  • Czy można się zatruć jadalnymi grzybami? Eksperci biją na alarm!

    W pełni sezonu, na sklepowych półkach pojawiają się obfite ilości smakowitych gatunków grzybów. Z łatwością znajdziemy tam kurki, podgrzybki czy też prawdziwki. Ale… czy to wszystko jest dla nas bezpieczne? Czy możemy mieć pewność, że spożywając grzyby uchodzące za jadalne, nie dojdzie do zatrucia? Niestety, zatruć można się nawet tymi gatunkami grzybów, które uznawane są za jadalne!
  • Zdrowe zamienniki mięsa - 8 wartościowych produktów

    W obecnych czasach coraz więcej ludzi decyduje się przejść na weganizm. Ta metoda żywienia polega na całkowitym wyeliminowaniu z diety mięsa i ryb oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym przetworów mlecznych, jajek i miodu. Choć mogłoby się wydawać, że dieta bezmięsna nie jest w stanie dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, wcale tak nie jest. Mięso w diecie wegańskiej sukcesywnie zastępują produkty roślinne. Przy ich użyciu możemy przyrządzić pyszne, różnorodne dania, które zachwycą nie tylko wegan, ale i mięsożerców. Czym zastąpić mięso w diecie wegańskiej? Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się więcej!
  • Znaczenie Biotyny dla zdrowia i urody

    Biotyna, znana również jako witaminy H i B7, jest często nazywana witaminą piękna. Ma ona dla naszego zdrowia o wiele większe znaczenie, niż mogłoby się wydawać. Oprócz tego, że wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, biotyna odpowiada również za procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Bierze ona udział w trawieniu węglowodanów i tłuszczów. Biotyna powstaje w przewodzie pokarmowym, a dokładniej w jelicie grubym. To tu odbywa się wchłanianie biotyny z pożywienia.