Kiedy warto suplementować spirulinę?

Spirulina to alga należąca do grupy tzw. superfoods. Spożywana regularnie ma bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm. Wyjaśniamy, jakie są właściwości i zastosowanie spiruliny.
Spirulina
Spirulina

Spirulina - najważniejsze informacje

Spirulina to spiralnie skręcana alga przyjmująca zielono-niebieską barwę. Można ją spotkać w czystych i ciepłych wodach jezior Afryki, Azji oraz obu Ameryk. Jest zaliczana to grupy żywności, która wywiera pozytywny wpływ na ludzki organizm oraz samopoczucie. Zawiera duże ilości białka i witaminy z grupy B oraz A, C i E. Ponadto stanowi cenne źródło wielu minerałów, takich jak magnez, sód, fosfor, jod, żelazo, cynk i wapń.

W składzie spiruliny można znaleźć luteinę oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Co ważne, wyżej wymienione składniki opisywanej algi są bardzo łatwo przyswajalne przez ludzki organizm i dlatego wywierają nań istotny wpływ. Skuteczność spiruliny nie jest wymysłem zwolenników zdrowej żywności, lecz znajduje potwierdzenia w analizach i badaniach naukowych.

Spirulina - właściwości

Istnieje szereg powodów, dla których warto zdecydować się na regularne spożywanie spiruliny. Jednym z nich jest obniżanie poziomu cukru we krwi. Regulacja poziomu glukozy daje możliwość efektywnej walki z cukrzycą typu 2. Kolejna kwestia to działanie przeciwzapalne spiruliny. Opisywana alga jest bogata w beta-karoten oraz fikocyjaninę, które zwalczają wolne rodniki. Dzięki temu sprawdzają się podczas leczenia różnego rodzaju stanów zapalnych.

Inne prozdrowotne właściwości spiruliny to oczyszczanie organizmu i wzmacnianie odporności. Składniki algi umożliwiają wychwytywanie metali ciężkich takich jak kadm, rtęć, arszenik lub ołów. Jak wiadomo ich zbyt duże nagromadzenie może prowadzić do wielu poważnych schorzeń. Warto dodać, że spirulina wykazuje działanie antynowotworowe, jest w stanie ograniczyć rozwój choroby oraz zmniejszyć wielkość guza. Ponadto omawiana alga ma wpływ na układ nerwowy. Pomaga w walce z bezsennością, stresem, stanami lękowymi i depresją.

Zastosowanie i dawkowanie spiruliny

W większości przypadków spirulina jest spotykana w formie tabletek lub proszku. Ta pierwsza opcja stanowi najszybszy sposób jej spożywania. Wystarczy połknąć tabletkę i popić ją wodą. Spirulina w formie proszku odnajdzie się jako bezcenny dodatek do wielu potraw. Można ją stosować w towarzystwie jogurtów, koktajli, musli lub owsianek. Warto zaznaczyć, że składniki zawarte w spirulinie w proszku wchłaniają się nieco szybciej niż przypadku jej alternatywy w tabletkach.

W większości przypadków dzienna dawka omawianej algi słodkowodnej nie powinna przekraczać 4 gram. W sytuacji gdy organizm znajduje się w stanie skrajnego wyczerpania lub przechodzi ciężkie leczenie dawka może zostać podniesiona do 10 gram na dobę. Należy dodać, że spirulina jest całkowicie bezpieczna jednak nie powinno się jej spożywać w nadmiarze. Takie postępowanie grozi występowaniem problemów z funkcjonowaniem układu trawiennego w postaci nudności lub biegunek. Więcej: Spirulina – właściwości, zastosowanie i dawkowanie.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!