Kawa
Czy kawa jest zdrowa? Co na temat właściwości prozdrowotnych najpopularniejszego trunku świata mówią badania?
Na podstawie wyników najnowszych badań, przeprowadzonych w kierunku właściwości pro-zdrowotnych kawy, można śmiało stwierdzić, że regularne picie tego napoju może się przyczynić bezpośrednio do poprawy i utrzymania idealnej kondycji i sprawności ciała i umysłu. Kawa przyciąga coraz to większe ilości zwolenników, nie tylko swoim smakiem i niepowtarzalnym aromatem, ale także swoimi pro-zdrowotnymi właściwościami.
Więcej energii dzięki kofeinie
Z przeprowadzonych eksperymentów naukowych na dużej ilości ochotników wynika jasno, iż kawa wpływa pozytywnie na poprawę sprawności psychicznej i fizycznej człowieka. Zaobserwowano, że osoby spożywające regularnie kawę są bardziej wydajne i o wiele mniej odczuwają zmęczenie, niż osoby spożywające wyłącznie inne napoje. Stwierdzono również, że picie kawy nocą może znacznie poprawić czujność umysłu podnosząc ją do poziomu, który zazwyczaj występuje za dnia u osób nie pijących kawy. Z wielu przeprowadzonych na ludziach badań naukowych wynika, iż regularne spożywanie kawy znacznie poprawia pamięć, ułatwia myślenie, skraca czas reakcji umysłu i ciała na bodźce zewnętrzne, daje więcej energii i poprawia ogólne samopoczucie. Dzieje się tak, ponieważ kawa zawiera kofeinę, najbardziej powszechnie spożywaną naturalną substancję psychoaktywną na świecie. Wielu przeciwników kofeiny regularnie sięga po kawę, która rzekomo jest jej pozbawiona, nie mając pojęcia o tym, że kawa bezkofeinowa poważnie szkodzi zdrowiu!Jak działa kofeina?
Po wypiciu kawy, zawarta w niej kofeina dostaje się do krwiobiegu, a obecna w krwi kofeina dostaje się szybko do mózgu. Gdy kofeina dociera do ośrodkowego układu nerwowego, czyli mózgu, wywołuje ona działanie hamujące na pewien rodzaj neuroprzekaźnika, który nazywany jest Adenozyna. Ponieważ Adenozyna działa jako neuroprzekaźnik hamujący w ośrodkowym układzie nerwowym, to przyhamowanie Adenozynu pod wpływem obecności w mózgu kofeiny, powoduje ogólne zwiększenie aktywności neuronalnej, co z kolei znacznie poprawia czujność umysłu, ułatwia jasne myślenie i pozytywnie wpływa na nastrój.Kawa a odchudzanie
Czy zastanawialiście się kiedyś czemu kofeina wchodzi w skład niemal każdego preparatu odchudzającego? Dzieje się tak ponieważ kofeina jest jedną z niewielu substancji, które posiadają naukowo potwierdzone właściwości odchudzające. Kofeina to prawdziwy naturalny spalacz tkanki tłuszczowej. U ludzi regularnie sięgających po napoje zawierające kofeinę, spalanie tkanki tłuszczowej może przebiegać od 10% do 29% szybciej, niże u tych, którzy w ogóle nie sięgają po kawę, czy inne napoje lub preparaty zawierające kofeinę. Z naukowych badań, przeprowadzonych na ludziach, wynika jasno iż kofeina przyśpiesza ludzki metabolizm. Pod wpływem kofeiny ludzki metabolizm może zostać przyśpieszony od 3% do aż 11% !Kawa a ćwiczenia fizyczne
Na podstawie wyników naprawdę sporej ilości badań przeprowadzonych w kierunku efektów spożywania kofeiny na wydolność fizyczną ludzkiego organizmu, można śmiało stwierdzić iż osoby regularnie spożywające kawę i uprawiające sport mogą mieć spore powody do radości. Otóż okazuje się, że wypicie nawet jednej filiżanki dobrej kawy, na około pół godziny przed rozpoczęciem ćwiczeń sportowych, może mieć pozytywny wpływ na kondycję ciała w trakcie intensywnych ćwiczeń. Kofeina bowiem podnosi poziom Adrenaliny we krwi, co swoją drogą sprzyja większej gotowości ciała do ćwiczeń fizycznych. Pod wpływem kawy ludzki organizm o wiele lepiej spala nadmiar tłuszczu, szczególnie podczas intensywnej aktywności fizycznej. Dzięki kofeinie, zawartość komórek tkanki tłuszczowej jest o wiele sprawniej uwalniana i dostarczana do krwi jako paliwo energetyczne w postaci kwasów tłuszczowych oraz skuteczniej spalana podczas ćwiczeń.Właściwości odżywcze kawy
Ciekawą rzeczą może być to, że kawa zawiera dobroczynne kwasy Omega-6. W jednej filiżance kawy, która dostarcza średnio około 94.8 mg czystej kofeiny, mamy około 2.4 mg kwasów tłuszczowych Omega-6. Ponadto, jedna filiżanka kawy zawiera, między innymi, następujące średnie ilości minerałów oraz witamin: witamina K 0.2 mcg, Ryboflawina 0.2 mg, Niacyna 0.5 mg, Folan 4.7 mcg, kwas Pantotenowy 0.6 mg, Cholina 6.2 mg, Wapń 4.7 mg, Magnez 7.1 mg, Fosfor 7.1 mg, Potas 116 mg, Sód 4.7 mg. Źródłem przedstawionych tutaj ilości jest portal nutritiondata.self.com.Kawa a zmniejszone ryzyko cukrzycy typu 2, Parkinsona oraz Alzheimera
Z wyników wielu przeprowadzonych badań naukowych, a przykładowo według badań opublikowanych przez „The American Journal of Clinical Nutrition” jasno wynika, iż regularne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, na którą zachorowalność w ostatnich latach znacznie wzrosła, wraz ze wzrostem problemu otyłości w krajach wysoko rozwiniętych. W kierunku ustalenia związku pomiędzy spożywaniem kawy a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 zostało przeprowadzone bardzo wiele badań, których wyniki są bardzo zbieżne i nawzajem się potwierdzają. Liczne badania naukowe przeprowadzone na ludziach, wskazują na to, iż regularne sięganie po kawę, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera aż o 65%. Choroba Alzheimera stanowi dziś poważny problem, a jak dotąd nie zostało wynalezione jej skuteczne leczenie. Jeżeli natomiast chodzi o chorobę Parkinsona, to regularne spożywanie kawy może przyczynić się do obniżenia szans jej wystąpienia aż o 60%. Przykładowe badania dotyczące związku pomiędzy kawą a chorobą Parkinsona zostały opublikowane tutaj.Kawa a zmniejszone ryzyko marskości wątroby
To, że o wątrobę należy dbać, wie zapewne każdy kto czyta niniejszy artykuł. Może nie każdy jednak wie, czym dokładnie jest marskość wątroby i że może ona wystąpić jako następstwo wielu różnych chorób mających związek z wątrobą. Marskość wątroby to postępujące włóknienie miąższu wątroby, niszczące strukturę narządu. Jak dotąd, nie ma skutecznego leczenia tej choroby, lecz można jedynie spowolnić jej postępowanie. Jeżeli natomiast chodzi o związek pomiędzy kawą, a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia marskości wątroby, to niesamowicie zbawienne efekty może mieć regularne wypijanie co najmniej 4 filiżanek kawy dziennie, co potwierdzają liczne badania naukowe przeprowadzone w tym kierunku.Wysokie ciśnienie, serce a kawa
Bardzo powszechne jest przekonanie, iż osoby cierpiące na nadciśnienie nie powinny pić kawy, ponieważ zawarta w niej kofeina przyczynia się do podwyższania ciśnienia krwi. Prawda jest taka, że filiżanka kawy podnosi ciśnienie tętnicze krwi w bardzo małym stopniu, zwykle o około 3-4mm/Hg. Jednak osoby cierpiące na nadciśnienie powinny mieć ten fakt na uwadze. Przeprowadzone badania naukowe nie potwierdzają jednak związku pomiędzy spożywaniem kawy a wystąpieniem zawału serca, a według wyników niektórych badań, regularne spożywanie kawy może nawet obniżyć ryzyko wystąpienia zawału serca u kobiet.Kawa to bogate źródło antyoksydantów
W skład kawy wchodzi ogromna ilość antyoksydantów, które przyczyniają się do utrzymania ludzkiego organizmu w dobrej kondycji. Antyoksydanty są związkami usuwającymi z ludzkiego organizmu nadmiar wolnych rodników, spowalniają procesy związane ze starzeniem się oraz zapobiegają rozwojowi tak zwanych chorób cywilizacyjnych. Lekarze oraz specjaliści zajmujący się zdrowym odżywianiem coraz częściej zalecają spożywanie dużej ilości produktów bogatych w antyoksydanty, a do takich produktów, jak się okazuje, należy także kawa.Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!