Zamiast cukru, dodaj do kawy sól. Efekt zaskakuje!

Mało który polski kawosz kiedykolwiek słyszał o tym, iż jego ulubiony trunek można pijać z solą. Ale po co dodawać do kawy sól? Jak smakuje kawa z solą i skąd się wziął taki pomysł? Czy wiesz o tym, że dodawanie soli do kawy może mieć korzystny wpływ na zdrowie, a kawa z solą ma naprawdę zaskakujący i niepowtarzalny smak?

Sól często dodajemy do słodkich potraw i generalnie nie ma w tym nic dziwnego. W ostatnim czasie smak słonego karmelu budzi duże zainteresowanie wśród wielbicieli lodów, ciast i wielu innych deserów. Nie jest tajemnicą fakt, iż sól podkreśla smak czekolady, ale też np. świeżych truskawek. Pomimo, iż obecność soli w deserach nie budzi większego zaskoczenia, sól w porannej kawie może się wydawać dość kontrowersyjnym pomysłem.

Skąd się wziął pomysł dodawania soli do kawy, którą zazwyczaj pija się z cukrem? Powodów jest kilka, a zapoznanie się z nimi można traktować jako ciekawostkę, ale – przede wszystkim - zamiast cukru, warto samemu na próbę dodać do kawy sól, aby przekonać się jak smakuje taki napój!

Jak smakuje kawa z solą?

Po co w ogóle dodawać do kawy sól?

Czytając o dodawaniu soli do kawy, zapewne niejedna osoba zada sobie pytanie – po co to w ogóle robić? Otóż, jest ku temu niejeden powód!

W Skandynawii, Turcji, Serbii i niektórych innych rejonach świata, kawa ze szczyptą soli nie jest niczym nadzwyczajnym. W rzeczywistości, jeśli przepadasz za kawą, ale dokucza Ci jej goryczkowaty posmak, kawa z solą może Cię bardzo pozytywnie zaskoczyć. Dlaczego? Otóż, okazuje się, iż niewielka ilość soli w kawie jest w stanie idealnie podkreślić smak samej kawy, likwidując jej goryczkę. Ale to nie wszystko! Sól w kawie może pozytywnie wpłynąć na jej ogólny smak, np. wówczas, gdy napój sporządzimy z dodatkiem niskiej jakości wody. Cukier niezbyt by w tym pomógł, ale sól już tak!

Są dwie szkoły dodawania soli do kawy - jedni przekonują, że sól powinno się dodawać przed zaparzeniem napoju, inni solą kawę gdy jest ona już w filiżance – tak, jak zazwyczaj robi się to z cukrem.

Czy kawa z solą jest zdrowa?

W jaki sposób kawa z solą wpływa na nasze zdrowie? Otóż, prawda jest taka, że szczypta soli w filiżance kawy nikomu jeszcze nie zaszkodziła, ale nie wolno przesadzać z ogólną ilością spożywanej soli. Już samo picie kawy w dużych ilościach działa moczopędnie, odwadniająco i sprawia, że organizm traci duże ilości sodu. Z drugiej strony, sól może w pewnym stopniu skompensować te skutki uboczne kawy, ograniczając utratę wody i uzupełniając niedobory sodu w organizmie. A więc w sumie, sól w kawie może okazać się niezłym pomysłem, nie tylko ze względu na walory smakowe takiej kombinacji, ale również z przyczyn zdrowotnych. W sumie, zastąpienie wszechobecnego dziś cukru i tłustej śmietanki szczyptą soli, z pewnością wyjdzie nam na dobre. Zresztą, już sama kawa pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, poprawia przemianę materii i jest źródłem cennych mikroelementów.

Ile soli należy dodawać do kawy?

Z ilością spożywanej soli nie powinno się nigdy przesadzać. Nie tylko ze względów smakowych, ale także w trosce o zdrowie. Ile zatem soli powinno się dodawać do kawy? Szczypta na filiżankę w zupełności wystarczy. Tak naprawdę, idealną dla siebie ilość soli w kawie możesz określić jedynie metodą prób i błędów. A więc… sięgając po kolejną kawę zrezygnuj z cukru i koniecznie sprawdź jak smakuje z solą!

Kawa z cukrem i z solą?

Czy sól do kawy dodaje się zamiast cukru? Niekoniecznie! Jeśli trudno Ci jest zrezygnować z cukru w kawie, lub zwyczajnie nie masz zamiaru zmieniać swoich kawowych preferencji, to możesz spróbować dodać odrobinę soli do swojej posłodzonej kawy! Smak na pewno Cię zaskoczy!

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!