Przejdź do treści

Bisfenol-A może szkodzić zdrowiu - Czy gotowanie ryżu i kaszy w foliowych woreczkach to dobry pomysł?

Czy Bisfenol-A zawarty w niektórych foliowych woreczkach z ryżem, przeznaczonych do gotowania, może przenikać do żywności i powodować problemy ze zdrowiem? Jeśli należysz do grona osób, które mają zwyczaj gotować ryż i kaszę w woreczkach foliowych, warto abyś dokładnie zapoznał się z treścią tego artykułu
Teaser Media
Image
Toksyczny bisfenol

Jeśli należysz do grona osób, które mają zwyczaj gotować ryż i kaszę w woreczkach foliowych, warto abyś dokładnie zapoznał się z treścią tego artykułu.

W związku z nieustannie narastającym tempem życia codziennego, producenci żywności coraz to częściej oferują konsumentom produkty, których przygotowanie jest szybkie i wygodne, a swoją drogą wiele konsumentów bardzo chętnie korzysta z takiej możliwości. Przykładem tego trendu są rozmaite ryże i kasze, pakowane w specjalne woreczki foliowe, w których można je wygodnie i szybko ugotować. Jest to niby świetne rozwiązanie dla osób zapracowanych, które nie chcą poświęcać dużo czasu na zakupy i na gotowanie. Ale czy to rozwiązanie jest dobre dla zdrowia konsumentów? Otóż warto wiedzieć, że spożywanie produktów gotowanych w foliowych woreczkach może być przyczyną poważnych kłopotów ze zdrowiem. Jak się bowiem okazuje, woreczki przeznaczone do gotowania żywności przeważnie zawierają tak zwany Bisfenol A (BPA), który jest fenolem powszechnie stosowanym, między innymi, jako plastyfikator i półprodukt w syntezie żywic epoksydowych i tworzyw sztucznych poliwęglanowych.

Bisfenol A

Bisfenol A jest substancją chemiczną, fenolem, często obecnym w produktach takich jak jednorazowe naczynia, butelki z wodą, artykuły dla dzieci i niemowląt, przybory kuchenne, lakierowe powłoki wnętrza metalowych puszek z żywnością, materiały dentystyczne, sprzęt medyczny, a nawet paragony z kas fiskalnych. Droga pokarmowa to nie jedyny sposób, w jaki Bisfenol może się przedostać do ludzkiego organizmu. Narażenie na BPA może zachodzić także drogą wziewną lub poprzez kontakt ze skórą. Jednak w przypadku ryżów i kasz gotowanych w woreczkach zawierających ten fenol, problem polega na tym, że pod wpływem wysokiej temperatury gotującej się wody, Bisfenol A jest masowo uwalniany z woreczka i trafia do żywności w dużych ilościach.

Kontrowersyjne teorie

Oddziaływanie Bisfenolu na ludzki organizm pozostaje, pomimo wielu badań naukowych przeprowadzonych w tym kierunku, kwestią nieco kontrowersyjną. Z jednej strony Amerykańska Agencja Żywności i Leków zapewnia, że BPA jest bezpieczny dla człowieka. Z drugiej zaś strony, szerokie grono naukowców - w tym uczeni z Polski - alarmuje społeczeństwo, że jest wręcz przeciwnie, a Bisfenol jest dla człowieka bardzo niebezpieczny. Do końca nie wiadomo czemu z jednej strony jesteśmy zapewniani o bezpieczeństwie Bisfenolu, skoro istnieją pewne podejrzenia co do jego szkodliwości. Aby dowiedzieć się całkowitej prawdy należałoby przeprowadzić konkretne i długoterminowe eksperymenty na ludziach, a nie jak dotąd, na zwierzętach. Czemu więc nie przeprowadzono do tej pory takich eksperymentów? Prawdopodobnie dlatego, że Bisfenol jest dla człowieka trucizną. Wszelkie domniemania związane z Bisfenolem są oparte na eksperymentach przeprowadzanych na zwierzętach i na modelach matematycznych. Z tego powodu warto zachować w tym temacie sporą ostrożność i zdrowy rozsądek.

Ryż gotowany w foliowych woreczkach - Czy to zdrowe?

 alt="Gotowanie ryżu w foliowych woreczkach - Czy to zdrowe?">

Czy Bisfenol szkodzi zdrowiu?

Przeciwnicy stosowania bisfenolu w żywności, zapewniają, że w pewnych okolicznościach jest on bardzo groźny dla zdrowia. Naukowcy alarmują, że gdy poprzez spożycie Bisfenol A trafia do ludzkiego organizmu, może doszczętnie niszczyć zdrowie. Fenol ten cechuje się wówczas przede wszystkim działaniem rakotwórczym, a oprócz tego może drastycznie wpłynąć na ludzką gospodarkę hormonalną. Zaburzana może być praca tarczycy, ale nie tylko! Bisfenol A w ludzkim organizmie działa także jak żeński hormon Estrogen, przez co może on przyśpieszać dojrzewanie płciowe dziewczynek, lub zaburzać wydzielanie męskich hormonów u mężczyzn.

Polscy naukowcy: Bisfenol jest szkodliwy dla zdrowia

Z dokumentu autorstwa Aleksandra Konieczna, Aleksandra Rutkowska, Dominik Rachoń - Uniwersytet Gdański (2015), możemy się dowiedzieć, że BPA może działać jako agonista lub antagonista w interakcji z receptorami estrogenowymi poprzez estrogenowe szlaki sygnalizacyjne, w skutek czego BPA odgrywa rolę w patogenezie zaburzeń endokrynnych, w tym także w zaburzeniach płodności u kobiet i mężczyzn, w przedwczesnym dojrzewaniu, w przypadku nowotworów hormonozależnych, takich jak rak piersi oraz rak prostaty, oraz w przypadku schorzeń metabolicznych włączając zespół wielotorbielowatych jajników (PCOS).

USA wycofuje Bisfenol z opakowań do żywności

Ze względu na problemy zdrowotne związane z Bisfenolem, w Stanach Zjednoczonych zaprzestaje się jego stosowania w produkcji opakowań do żywności do czasu wyjaśnienia krążących na jego temat domniemań i kontrowersyjnych teorii. W Polsce stopniowo pojawiają się na półkach sklepowych produkty oznaczone jako "BPA Free", które nie zawierają Bisfenolu, na co warto zwrócić uwagę, szczególnie w przypadku żywności przeznaczonej do gotowania w woreczkach.

Bibliografia:

1 - Wikipedia - Bisfenol A;

2 - US National Library of Medicine - Health risk of exposure to Bisphenol A;

3 - US Food and Drug Administration - Bisphenol;

4 - HEALTH RISK OF EXPOSURE TO BISPHENOL A (BPA) - Aleksandra Konieczna, Aleksandra Rutkowska, Dominik Rachoń - Department of Clinical and Experimental Endocrinology, Medical University of Gdańsk, Gdynia, Poland.

Komentarze
Udziel odpowiedzi na proste pytanie
Ten mechanizm ma sprawdzić, czy przypadkiem nie jesteś botem
Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!