Nie dokarmiaj raka!

Nie dokarmiaj raka

W roku 1931 wybitny biochemik Doktor Otto Heinrich Warburg odkrył główną przyczynę chorób nowotworowych i otrzymał za to nagrodę Nobla. Skoro od tak dawna wiemy skąd bierze się rak i jak zabobiegać chorobie, to czemu nie mówią nam o tym lekarze? Otóż wszystko za sprawą koncernów farmaceutycznych, które niestety z naszej choroby robią wielki biznes! W rzeczywistości, aby skutecznie chronić się przed rakiem wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad!

Zdaniem naukowców z Akademii Medycznej John Hopkins każdy z nas nosi w sobie pewną ilość komórek nowotworowych, które w większości przypadków w ogóle nie dają o sobie znać. Żadne obecnie dostępne testy nie są w stanie wykryć tych komórek, dopóki ich liczba znacznie nie wzrośnie. Pomimo, iż w okresie całego ludzkiego życia ilość komórek nowotworowych może wzrosnąć nawet 10 krotnie - a okazuje się to być całkiem normalne - to sprawny układ odpornościowy skutecznie je eliminuje z obiegu, dzięki czemu na ogół nie powinny powstawać niebezpieczne guzki. Niestety nie zawsze obrona przed rakiem okazuje się być wystarczająco skuteczna, szczególnie w przypadku obciążeń genetycznych, niezdrowego trybu życia i negatywnego wpływu skażonego środowiska na nasze zdrowie.

Nie dokarmiaj raka!

Czy wiesz, że nadmierne spożywanie niektórych produktów może przyczyniać się do zbyt szybkiego namnażania się komórek nowotworowych w Twoim organizmie, co niestety może skutkować powstawaniem guzków? Jak się bowiem okazuje, niektóre produkty spożywcze, o wiele bardziej niż inne, prosto mówiąc "dokarmiają" raka!

Nie dokarmiaj raka!

Niemiecki biochemik Otto Heinrich Wartburg, laureat nagrody Nobla za swoje naukowe osiągnięcia, odkrył, że komórki naszego ciała zachowują zdrowie tylko w bogatym w tlen środowisku zasadowym. Tylko takie środowisko pozwala im normalnie funkcjonować. Odpowiednie odżywianie, któremu towarzyszy zdrowy i nie siedzący tryb życia, jest podstawą dobrej kondycji wszystkich komórek naszego organizmu. Ściślej rzecz ujmując, komórki te, aby prawidłowo funkcjonować i zachować zdrowie, powinny znajdować się w lekko zasadowym środowisku, którego wkażnik PH powinien wynosić nieco więcej niż 7. Komórki nowotworowe natomiast powstają i szybko się namnażają w kwaśnym i ubogim w tlen środowisku, jako odpowiedź obronna na fakt, że w takich warunkach zdrowym komórkom nie udało by się długo przetrwać.

Doktor Otto Heinrich Warburg w roku 1931 otrzymał nagrodę Nobla, za to, że odkrył, iż komórki rakowe nie mogą przetrwać w środowisku zasadowym i bogatym w tlen! Tak więc, zdaniem Warburga, kwasica komórkowa powoduje wydalanie z nich tlenu, a - z drugiej strony - niedobór tlenu w komórkach skutecznie je zakwasza. Naukowiec stwierdził, że "brak tlenu i zakwaszenie są dwiema stronami tej samej monety: jeśli dana osoba ma jedną, to zapewne ma też drugą". Oznacza to, że jeśli ktoś ma nadmiar kwasowości w organizmie, automatycznie w komórkach jego ciała będzie panował niedostatek tlenu. Warburg zawsze utrzymywał, że "kwaśne substancje odpychają tlen, w przeciwieństwie do alkaliów, które przyciągają tlen". Kwasowe środowisko jest zatem ubogie w tlen, a takie warunki sprzyjaja szybkiemu namnażaniu się komórek rakowych.

W swojej pracy naukowej dotyczącej metabolizmu komórek nowotworowych Warburg wykazał, że wszystkie formy raka charakteryzują się dwoma podstawowymi cechami fizjologicznymi: kwasicą krwi i niedotlenieniem (niedoborem tlenu).

Czy w tym zakresie, to co jemy ma jakieś znaczenie? Otóż jak najbardziej! Po zakończeniu procesu ich trawienia, pokarmy - w zależności od jakości zawartych w nich białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów - wyznaczają stan kwasowości lub zasadowości naszego organizmu.

Produkty spożywcze, które najbardziej zakwaszają nasz organizm, pozbawiając komórek tlenu i narażając nas na choroby nowotworowe to:

  • cukier rafinowany i jego produkty pochodne;
  • słodycze i ciastka, napoje słodzone i sztuczne słodziki;
  • jajka;
  • mięso (każdy rodzaj mięsa;
  • ryby i owoce morza;
  • mleko i produkty mleczne;
  • ryże i makarony;
  • sól rafinowana;
  • mąka rafinowana i wszystkie jej pochodne (makarony, ciasta, herbatniki itp.);
  • owies;
  • margaryna;
  • na ogół białe pieczywo (gdyż często zawiera tłuszcze nasycone, margarynę, sól, cukier i konserwanty);
  • kawa;
  • orzechy włoskie i arachidowe;
  • alkohol;
  • żywność przetworzona termicznie (gotowanie eliminuje tlen co zwiększa kwasowość produktów);
  • generalnie wszelkie przemysłowo przetworzone produkty spożywcze, puszkowane i/lub zawierające konserwanty, barwniki, środki aromatyzujące i/lub stabilizatory.

Jesteśmy tego świadomi, że niestety bardzo trudno jest długoterminowo stosować dietę nie zawierającą jakichkolwiek z wyżej wymienionych produktów. Prawda jest jednak taka, że zarówno Polacy, jak i mieszkańcy wszelkich innych wysoko uprzemysłowionych krajów, konsumują zbyt wiele kwaśnych pokarmów, a ze statystyk wynika, że takie produkty zjadamy przeciętnie 3 razy dziennie! To zbyt wiele zakwaszającej organizm żywności, która stwarza ryzyko nadmiernego rozwoju niebezpiecznych komórek rakowych!

Podsumowanie Aby chronić się przed rakiem warto unikać tych produktów spożywczych, które bardziej niż inne, przyczyniają się do silnego zakwaszania organizmu, co pozbawia jego komórek tlenu i stwarza idealne warunki fizjologiczne do szybkiego namnażania się w ciele komórek rakowych.

Skuteczna obrona przed rakiem

Ludzka krew reguluje się nieustannie, aby nie popaść w kwasicę metaboliczną i zagwarantować prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu komórkowego. Aby wspomóc ją w tym trudnym zadaniu, powinniśmy do naszej codziennej diety włączyć następujące wysoko-zasadowe produktyi regularnie je spożywać:

Spożywcze produkty zasadotwórcze

  • świeże warzywa i owoce, a przede wszystkim dużo zielonych warzyw (brokuły, seler, szpinak, ogórek, sałata, rabarbar), czosnek, cebula, czerwona papryka i cytryna;
  • generalnie wszelkie zioła i przyprawy;
  • orzechy pekan, migdały;
  • fasolki i wszelkie rośliny strączkowe
  • pełnoziarniste produkty zbożowe;
  • naturalny miód niepasteryzowany.

Oczywiście, aby przyniosła pozytywne efekty zdrowotne, dieta bogata w powyżej wymienione produkty musi być przestrzegana długoterminowo i powinna stać się naszym głównym nawykiem. Dodatkowo, regularny wysiłek fizyczny zapewni jeszcze lepsze dotlenienie każdej komórki naszego ciała. Jedno, połączone z drugim, to najlepsza ochrona przed rakiem i chorobami wynikającymi z ogólnej degeneracji komórek naszego ciała.

Wnioski

Zdrowa dieta, bogata w nieprzetworzone produkty, w połączeniu z nie sedentarnym i aktywnym trybem życia, powinny zagwarantować nam idealne zdrowie przez całe życie. W świetle odkryć Warburga, dotyczących metabolizmu komórek rakowych, zasadowe środowisko organizmu to najskuteczniejsza obrona nie tylko przed chorobami nowotworowymi, ale ogólnie przed każdą dolegliwością wynikającą ze stopniowej degeneracji ciała. Co dla większości czytelników może zabrzmieć zaskakująco, Dr George W. Crile z Cleveland, jeden z najbardziej wybitnych chirurgów na świecie, oświadczył publicznie, że "wszystkie zgony zwane naturalnymi są niczym innym jak końcowym punktem nasycenia kwasowości w ciele".