9 najbardziej rakotwórczych produktów spożywczych

Informacje o autorze:

Obrazek użytkownika redakcja
Zespół zdrowepasje.pl
Najbardziej rakotwórcze produkty spożywcze

Dane statystyczne dotyczące zachorowalności na różnego rodzaju nowotwory są przerażające! Od kilku ładnych dekad coroczna ilość rozpoznawanych przypadków raka nieustannie wzrasta. Równocześnie ogólnodostępna żywność jest coraz to gorszej jakości. Większość przemysłowo przetworzonych produktów spożywczych zawiera w swoim składzie rakotwórczą chemię. Zdaniem American Cancer Society obecnie jedną z głównych przyczyn tak dużej ilości diagnozowanych chorób nowotworowych są niewłaściwe nawyki żywieniowe.

Z roku na rok coraz to więcej Polaków choruje na raka. W porównaniu z danymi statystycznymi z lat osiemdziesiątych ubiegłego stulecia, liczba osób, u których obecnie co roku rozpoznawana jest choroba nowotworowa jest niemalże podwojona! Historie medyczne z ostatnich dziesięcioleci wprowadzają w prawdziwe osłupienie i spontanicznie nasuwa się pytanie: skąd wynika taka tendencja, dlaczego coraz częściej chorujemy na raka pomimo postępów medycyny i dostępności nowych metod zapobiegawczych opartych na zdobytej w ostatnich latach wiedzy?

Najbardziej rakotwórcze produkty spożywcze

Dlaczego chorujemy coraz częściej? Warto zauważyć, że równolegle do tej tendencji, z roku na rok jakość ogólnodostępnej żywności jest coraz niższa i tu właśnie należy szukać odpowiedzi na to pytanie! Zdaniem American Cancer Society obecnie jedną z głównych przyczyn chorób nowotworowych okazują się być niewłaściwe nawyki żywieniowe (źródło 1).

W efekcie masowej tendencji do sięgania po coraz to mniej wartościową żywność, robimy zakupy w dużym pośpiechu, jemy zbyt szybko i zbyt dużo, a na dodatek w wyborze produktów spożywczych stawiamy głównie na czerwone i przetworzone mięso, cukier, szkodliwe kwasy tłuszczowe, toksyczne polepszacze smaku i rakotwórcze konserwanty. Do tego spożywamy zbyt mało warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, na korzyść pieczywa, płatków zbożowych i makaronu z rafinowanych ziaren, pozbawionych cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych.

PodsumowanieW ostatnich dekadach zachorowalność na raka drastycznie wzrasta. Naukowcy są przekonani, że jedną z głównych przyczyn takiej tendencji jest coraz to niższa jakość ogólnodostępnej żywności.

Przetwory mięsne i czerwone mięso

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zaklasyfikowała przetworzone mięso jako czynnik silnie rakotwórczy, czyli coś, co ewidentnie powoduje raka u ludzi (źródło 2).

Pod kątem ich ewidentnej rakotwórczości, przetwory mięsne zostały umieszczone w tej samej grupie ryzyka, co tytoń i azbest!

Najbardziej rakotwórcze produkty spożywcze (1)

Przetworzone mięso obejmuje produkty takie jak szynka, bekon, kiełbasa i niektóre wędliny. Jest to na ogół mięso, które zostało w jakiś sposób przemysłowo zmienione w celu umożliwienia jego dłuższej konserwacji, poprawy wyglądu, bądź wzmocnienia walorów smakowych. Procesy te obejmują takie czynności jak solenie, peklowanie, fermentację i palenie.

Analiza wyników 10 badań przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia wykazała, że spożywanie zaledwie 50 gram przetworzonego mięsa dziennie wystarczy, by zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o aż 18 procent. Jeśli więc codziennie jadasz wędliny, lub inne przetwory mięsne, dla własnego dobra powinieneś pilnie rozważyć zmianę nawyków żywieniowych!

Czy czerwone mięso jest mniej szkodliwe od przetworzonego? Niekoniecznie! Według wyników badań przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia, osoby regularnie spożywające przynajmniej 100 g czerwonego mięsa dziennie zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego o 17 procent (źródło 3).

PodsumowanieZdaniem naukowców z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), regularne spożywanie zarówno przetworów mięsnych, jak i czerwonego nieprzetworzonego mięsa, zwiększa ryzyko zachorowania na raka!

Przypalone mięso

Badania jednoznacznie wykazały, że spożywanie dobrze spieczonych i zwęglonych mięs sporządzanych w wysokich temperaturach może zwiększać ryzyko zachorowania na raka.

Najbardziej rakotwórcze produkty spożywcze (2)

Dzieje się tak dlatego, że w wyniku grillowania, pieczenia, bądź smażenia mięsa, drobiu i ryb w wysokich temperaturach, powstają substancje chemiczne, które mogą być potencjalnie rakotwórcze dla ludzi (źródło 4).

PodsumowanieSpożywanie dobrze spieczonego, długo smażonego i intensywnie grillowanego mięsa może zwiększać ryzyko chorób nowotworowych.

Gorące napoje

Zdaniem Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), bardzo gorące napoje - o temperaturze powyżej 65 ° C - zwiększają ponad dwukrotnie ryzyko rozwoju raka przełyku (źródło 5).

Badacze są przekonani, że zagrożenie nie wynika ze struktury chemicznej samych napojów, takich jak kawa, czy herbata, lecz z ich wysokiej temperatury, która działa drażniąco na tkanki naszego organizmu.

Najbardziej rakotwórcze produkty spożywcze (3)

Dr Christopher Wild, dyrektor IARC, wypowiada się następująco:

"Wyniki badań sugerują, że picie bardzo gorących napojów jest jedną z prawdopodobnych przyczyn raka przełyku i że to właśnie podwyższona temperatura wydaje się być za to odpowiedzialna, a nie same napoje."

PodsumowanieCzęste picie gorących napojów, takich jak przykładowo kawa, czy herbata, znacznie zwiększa ryzyko rozwoju raka przełyku.

Popularne napoje gazowane

Na temat fatalnych skutków regularnego sięgania po słodzone napoje gazowane pisaliśmy już niejednokrotnie. Produkty te - między innymi - zwiększają ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca, cukrzycy, a także nowotworów.

Najbardziej rakotwórcze produkty spożywcze (4)

Badanie prowadzone przez szwedzkich naukowców, którego wyniki opublikowano na łamach prestiżowego American Journal of Clinical Nutrition, śledziło przez ponad 15 lat codzienne nawyki i stan zdrowia ponad 8000 mężczyzn z Malmö, w południowej Szwecji.

Przez cały okres trwania eksperymentu mężczyźni, którzy wówczas byli w wieku od 45 do 73 lat, poddawali się regularnym kontrolom lekarskim, a także prowadzili dzienniki spożywanych pokarmów i napojów. Naukowcy doszli do jednoznacznego wniosku: mężczyzna pijący zaledwie jedną puszkę słodzonego napoju gazowanego dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka prostaty aż o 40% (źródło 6).

PodsumowaniePopularne napoje gazowane to prawdziwi zabójcy naszego zdrowia! Przyczyniają się do takich problemów ze zdrowiem jak cukrzyca, choroby układu krążeniowego i nowotwory!

Łosoś hodowlany

Powszechnie wiadomo, że nasz jadłospis powinien uwzględniać ryby i owoce morza przynajmniej raz w tygodniu. Polacy w ostatnim czasie przepadają za łososiem, a większość z nas jest święcie przekonana o dobroczynnym wpływie tego gatunku na nasze zdrowie. Niepowtarzalny smak i bogactwo kwasów tłuszczowych Omega-3 to rzekomo jeden z głównych atutów tej cieszącej się w Polsce popularnością ryby. Czy zatem w trosce o nasze podniebienie i zdrowie powinniśmy regularnie sięgać po łososia? Owszem, ale nie po takiego, jakiego oferują nam polskie supermarkety i sklepy rybne.

Gdy sprzedawca przekonuje Cię, że właśnie kupujesz łososia atlantyckiego, dobrze wiedz, że ten łosoś hodowlany nigdy na własne oczy nie widział Atlantyku!

Najbardziej rakotwórcze produkty spożywcze (5)

Sprzedawany w polskich sklepach łosoś hodowlany naraża Cię na utratę zdrowia (źródło 7) i znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka (źródło 8)

PodsumowanieDziko żyjący łosoś może bardzo korzystnie wpływać na nasze zdrowie. W polskich sklepach jednak nie kupisz takiej ryby, a jedynie hodowlanego Łososia Atlantyckiego, którego spożywania dla własnego dobra lepiej unikać!

Produkty wysoko węglowodanowe

Większość osób przepada za produktami bogatymi w węglowodany, takimi jak makarony, pieczywo, płatki kukurydziane, różne ryże i ziemniaki.

Najbardziej rakotwórcze produkty spożywcze (6)

Dla wielbicieli tego typu żywności mamy niestety bardzo przykre wieści. Okazuje się bowiem, że dieta obfitująca w węglowodany może znacznie zwiększać ryzyko rozwoju raka! Jak to możliwe?

Otóż naukowcy doszli do wniosku, że ryzyko raka płuc wrasta o 49 procent u osób, które jedzą dużo żywności o wysokim indeksie glikemicznym. Badania naukowe dowiodły, że osoby spożywające pokarmy o najwyższych IG były o 92% bardziej narażone na rozwój raka płaskonabłonkowego - niekontrolowanego wzrostu nieprawidłowych komórek powstających w górnych warstwach skóry - niż grupa odżywiająca się w bardziej racjonalny sposób (źródło 9).

PodsumowanieDieta bogata w produkty zawierające obfite ilości węglowodanów, cechujące się wysokim indeksem glikemicznym, może znacznie zwiększać ryzyko zachorowania na raka.

Żywność w puszcze

Z wygody, lenistwa, lub braku czasu Polacy coraz częściej sięgają po żywność w puszkach. Bywamy mocno zapracowani i przemęczeni, a wielu z nas narzeka na brak twórczości kulinarnej. Depresja? Z puszki jadamy kukurydzę, groszek, fasolę, tuńczyka, a często nawet różnego rodzaju przetwory mięsne!

Najbardziej rakotwórcze produkty spożywcze (7)

Producenci konserw dbają o to, aby starannie zabezpieczyć żywność przed rdzą i innymi niebezpiecznymi reakcjami chemicznymi ze strony metali, z których wykonane są pojemniki. Z tego względu wewnętrzna część puszek jest powszechnie zabezpieczana polimerową warstwą, w skład której wchodzi toksyczna i rakotwórcza substancja: bisfenol-A. Jest to związek chemiczny wyraźnie zaburzający ludzką gospodarkę hormonalną, co może prowadzić do rozwoju cukrzycy i nowotworów.

Coraz to więcej Państw oficjalnie uznaje bisfenol-A za substancję silnie rakotwórczą i zakazuje jej stosowania w przemyśle spożywczym (źródło 10, źródło 11).

PodsumowanieCzęste sięganie po żywność w puszkach może znacznie zwiększać ryzyko rozwoju zaburzeń hormonalnych i chorób nowotworowych.

Krowie mleko

Wydaje się to być może paradoksalne, ale powszechnie panujące przekonanie, że krowie mleko sprzyja naszemu zdrowiu, jest dziś całkowicie nie na miejscu. Liczne badania naukowe jednoznacznie potwierdzają, że krowie mleko zawiera optymalny skład odżywczy dla cieląt, lecz nie dla ludzi! Krowie mleko może ewentualnie sprzyjać zdrowiu i prawidłowemu rozwojowi małych dzieci, ale osobom dorosłym przeważnie szkodzi. Im stajemy się starsi, tym bardziej niekorzystnie mleko wpływa na nasze zdrowie.

Najbardziej rakotwórcze produkty spożywcze (8)

Czemu mleko miałoby nam szkodzić? Aby to zrozumieć, warto przyjrzeć się procesowi trawienia obecnej w mleku laktozy. Laktoza jest dwucukrem znajdującym się w mleku wszystkich ssaków, natomiast laktaza to enzym trawienny umożliwiający optymalny rozkład laktozy w przewodzie pokarmowym.
Największa produkcja i aktywność laktazy występuje u ludzi w wieku niemowlęcym. Następnie laktaza jest produkowana przez ludzki organizm w coraz to mniejszych ilościach. Podczas gdy u niektórych osób produkcja tego enzymu zatrzymuje się całkowicie w wieku około 11-13 lat, to organizm większości osób dorosłych produkuje go w minimalnych ilościach, sięgających około 10% początkowych wartości. Tylko u nielicznych osób dorosłych produkcja laktazy nigdy się nie zmniejsza, a jest to związane ze specyficznymi uwarunkowaniami genetycznymi.

Czy wiesz, że mleko może być potencjalnie rakotwórcze dla ludzi? Badania wykazały, że mężczyźni pijący duże ilości mleka znacznie zwiększają ryzyko zachorowania na raka prostaty (źródło 12)! Jeśli nie pijesz więcej niż dwie szklanki dziennie, jesteś pod tym względem bardziej bezpieczny, ale nie oznacza to, że mleko nie obciąża Twojego układu pokarmowego i całego organizmu.

PodsumowanieKrowie mleko można ewentualnie podawać dzieciom, ale jego spożywanie przez osoby dorosłe jest przeważnie szkodliwe dla zdrowia. Okazuje się ponadto, że mleko może być rakotwórcze!

Syrop glukozowo-fruktozowy

Producenci żywności od zawsze wykorzystują naszą słabość do słodkiego! Lecimy na ten smak, jak muchy na lepik! Z tego właśnie powodu syrop glukozowo-fruktozowy jest obecny w sporej ilości wysoko przetworzonej żywności, a głównie w popularnych napojach słodzonych.

Najbardziej rakotwórcze produkty spożywcze (9)

Syrop glukozowo-fruktozowy to istna trucizna, a regularne sięganie po zawierające go produkty spożywcze może w ostateczności doprowadzić nas do ciężkich i nieuleczalnych chorób. Niekorzystne efekty dla zdrowia występują przy większych zawartościach fruktozy w diecie (35–65% wartości energetycznej diety). Jest to ilość, którą niestety bardzo łatwo jest osiągnąć, sięgając po zaledwie 1 szklankę dowolnego napoju słodzonego.

Wysokie stężenia insuliny we krwi, wynikające z nadmiernego dostarczania do organizmu cukrów prostych – takie jak syrop glukozowo-fruktozowy, zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Kilka długoterminowych badań naukowych jednoznacznie wykazało związek między nadmiernym przyjmowaniem syropu glukozowo-fruktozowego, a zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka (źródło 13, źródło 14).

PodsumowanieDodawany obecnie do sporej części przetworzonej żywności syrop glukozowo-fruktozowy to istna trucizna, która może być również przyczyną zachorowania na raka!

Bibliografia:

1 – American Cancer Society – Diet and Physical Activity: What’s the Cancer Connection?
2 – American Cancer Society – World Health Organization Says Processed Meat Causes Cancer;
3 – World Health Organization – Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat;
4 – Canadian Cancer Society – Reduce your risk of developing cancer by limiting barbecuing, broiling and frying meats;
5 – The Telegraph – Hot drinks probably cause cancer, warns World Health Organisation;
6 – The Local – Drinking soda raises risk of prostate cancer: study;
7 – zdrowepasje.pl – Toksyczny łosoś, który zrujnuje Twoje zdrowie!;
8 – Nature – Farmed salmon harbour pollutants;
9 – CEBP – Glycemic Index, Glycemic Load, and Lung Cancer Risk in Non-Hispanic Whites;
10 – US National Library of Medicine – Health risk of exposure to Bisphenol A (BPA);
11 – US Food & Drug – Questions & Answers on Bisphenol A (BPA) Use in Food Contact Applications;
12 – US National Library of Medicine – Milk consumption is a risk factor for prostate cancer: meta-analysis of case-control studies;
13 – US National Library of Medicine – Insulin and cancer;
14 – US National Library of Medicine – Sugar, meat, and fat intake, and non-dietary risk factors for colon cancer incidence in Iowa women (United States).