Toksyczny łosoś z dyskontów, który zrujnuje Twoje zdrowie!
Łosoś uchodzi za jedną z najzdrowszych ryb na świecie. Ale, czy to prawda? Panuje przekonanie, że ryba ta jest bogata w cenne dla zdrowia kwasy Omega-3, witaminy z grup A, B (B1, B2, B6, B12), D, E oraz minerały takie jak jod, selen, cynk i potas. Rzeczywiście, dziko żyjący łosoś zawiera sporo białka i generalnie, nie dostarcza nam zbyt wielu kalorii, choć definitywnie zależne jest to od sposobu jego przyrządzania. Na bazie tej ryby można spokojnie przygotowywać dania idealne dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.
![Uwaga na łososia! Może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie](/sites/default/files/private/losos-zdrowie-uwaga.webp)
Łosoś Atlantycki z polskich sklepów nigdy nie widział Atlantyku!
Polacy cierpiący na niedobór witaminy D, a stanowią oni 90 procent populacji naszego kraju, są święcie przekonani, że częste spożywanie łososia może być pomocne w leczeniu tej dolegliwości. O czym jednak nie wszyscy wiedzą, powyżej wymienione superlatywy dotyczą tylko i wyłącznie łososia dzikiego, czyli takiego, który spędza całe swoje życie na wolności. W polskich sklepach niestety dominuje łosoś hodowlany, gdyż ta odmiana jest o wiele tańsza. Czy jednak warto spożywać łososia, którego oferują nam rybni farmerzy? O tym opowiemy w dalszej części artykułu.
![Panuje przekonanie, że łososia powinno się często jadać](/sites/default/files/private/losos-hodowlany-n-7.webp)
Łosoś hodowlany jest jednym z najbardziej toksycznych pokarmów na świecie!
W ciągu ostatnich dwóch dekad roczna produkcja łososia hodowlanego wzrosła ponad 40-krotnie! Łosoś z farm usytuowanych w północnej Europie, Ameryce Północnej i Chile jest obecnie dostępny w sklepach przez cały rok w stosunkowo niskich cenach. Łosoś hodowlany jest przetrzymywany w klatkach zanurzonych w norweskich fiordach, gdzie jest sztucznie tuczony i faszerowany toksyczną chemią. Ta ryba jest o wiele bardziej tłusta niż jej dzika odmiana, a ponadto jej tłuszcz jest dla nas szkodliwy, gdyż praktycznie nie zawiera on cennych kwasów Omega-3, zaś jest bardzo bogaty w wywołujące stany zapalne kwasy Omega-6, które obfitują w wysoce przetworzonym pożywieniu oraz w produktach typu fast food.
![Dlaczego łosoś hodowlany może szkodzić zdrowiu?](/sites/default/files/private/losos-hodowlany-n-8.webp)
Łosoś hodowlany pływa we własnych ekskrementach!
Podczas gdy łososie wolno żyjące odżywiają się zooplanktonem, rybami, krewetkami czy kałamarnicami, to ich hodowlani kuzyni karmieni są najgorszej jakości paszą, zawierającą pestycydy i odpady zwierzęce, w tym nie tylko rybie, lecz także drobiowe i wieprzowe!
![Łosoś w polskich sklepach pochodzi z norweskich farm rybnych!](/sites/default/files/private/losos-hodowlany-n-6.webp)
Zniewolonym łososiom podaje się także silne antybiotyki, gdyż miejsca hodowlane nigdy nie są czyszczone, a na ich dnach zalegają tony rybich ekskrementów, groźne pasożyty, a także martwe i genetycznie zmutowane organizmy, które w takim środowisku niestety z łatwością powstają i szybko się rozmnażają.
Farmy rybne niszczą środowisko naturalne
Naukowcy głośno alarmują, że hodowle ryb przyczyniają się do bardzo groźnych zmian ekologicznych w ziemskim ekosystemie oraz, że są istnymi wylęgarniami niebezpiecznych dla ludzi bakterii. Umieszczone poniżej zdjęcie przedstawia fragment obszaru dedykowanego hodowli łososia. Widać ogromne klatki, zanurzone w wodzie, w których więzione są i męczone bezbronne ryby.
![Uwaga na łososia! W Polsce kupimy tylko łososia hodowlanego, a nie dzikiego!](/sites/default/files/private/hodowle_lososia.webp)
Łosoś - Zdrowy, czy niezdrowy?
Wielkim problemem w hodowlach łososi są tak zwane wszy łososiowe, pasożytniczy gatunek skorupiaków, które bardzo chętnie żerują na tych rybach. Pasożyty te żywią się skórą i łuskami łososi. Efekt ich działania wokół głowy ofiary może być tak ekstremalny, że często kości czaszki żywej ryby bywają całkowicie odsłonięte - to masakryczny stan zwany "koroną śmierci". Dziki łosoś pozbywa się tych pasożytów w naturalny sposób, ponieważ odczepiają się one od ciała gdy ryby migrują do słodkiej wody. Dojrzałe dzikie łososie mają również powłokę śluzu, który skutecznie odpycha wszy.
![Łosoś - Czy warto regularnie go jadać?](/sites/default/files/private/losos-hodowlany-n-5.webp)
W ciasnych klatkach, w których więzione są tysiące ryb, łososiowe wszy bardzo szybko się rozmnażają, a ofiary nie mają jak się ich pozbyć, wobec czego hodowcy stosują bardzo toksyczne pestycydy. Te niebezpieczne chemikalia kumulują się w rybach, po czym zatruwają ludzi.
![Uwaga na łososia z supermarketów!](/sites/default/files/private/salmon_slices.webp)
Pomimo, iż po połowach ryby są intensywnie obmywane słodką wodą, w celu oczyszczenia ich ciał z ewentualnych pasożytów, to wiele z nich tam pozostaje i nierzadko trafia na nasze stoły! Na poniższym zdjęciu można podziwiać wesz łososiową w różnych stadiach rozwoju.
![Wszy łososiowe](/sites/default/files/private/wesz_lososiowa.webp)
Łosoś kupowany w polskich sklepach może zawierać niebezpieczne stężenia dioksyn!
Szacuje się, że regularnie ponad pół miliona ryb hoduje się w „zupie” silnie nasyconej śluzem i ekskrementami, chemią i groźnymi drobnoustrojami, które w końcu trafiają do supermarketów i na nasze stoły. Hodowlane łososie coraz to częściej rodzą się zmutowane i z groźnymi chorobami – w tym także z nowotworami i zniekształconymi głowami – co nie stanowi żadnej przeszkody dla producentów – wycina się ewentualnie zmutowane części ciała i ryba trafia do sklepów. Liczne analizy wykazały, że mięso hodowlanego łososia zawiera bardzo niebezpieczne stężenia toksycznych dioksyn, które już same w sobie stanowią duże zagrożenie dla naszego zdrowia.
![Łosoś - Czy warto go jadać?](/sites/default/files/private/losos-hodowlany-n-1.webp)
Ryby hodowlane, w tym łosoś, mogą zawierać niebezpieczne chemikalia!
Chciwe koncerny rybne nieustannie domagają się aby Unia Europejska zwiększyła dziesięciokrotnie dozwolone stężenie pestycydu Endosulfan, obfitującego w paszach rybnych, którymi karmione są łososie hodowlane. Stosowanie tego kontrowersyjnego produktu jest w niektórych krajach całkowicie zakazane, gdyż jest on bardzo niebezpieczny dla ludzi i dla środowiska naturalnego.
![Łosoś z polskich sklepów to zazwyczaj ryba hodowlana](/sites/default/files/private/losos-hodowlany-n-4.webp)
Zabójczy Endosulfan!
Endosulfan może u ludzi powodować nadpobudliwość, drgawki, konwulsje, brak koordynacji, oszołomienie, trudności w oddychaniu, nudności i wymioty, biegunkę, a w ciężkich przypadkach nawet utratę przytomności. Substancja ta wykazała działanie kancerogenne w eksperymentach in vitro. Endosulfan silnie zaburza ludzką gospodarkę hormonalną, co oficjalnie potwierdzają organizacje takie jak EPA oraz Agency for Toxic Substances and Disease Registry.
![Ryby hodowlane są faszerowane groźną dla zdrowia chemią](/sites/default/files/private/losos-hodowlany-n-9.webp)
Wyniki wielu eksperymentów wykazują, iż substancja ta może u ludzi poważnie zakłócać procesy związane z dojrzewaniem i z reprodukcją, stąd też lekarze odradzają spożywania hodowlanego łososia kobietom ciężarnym. Łososie hodowlane cechują się o wiele bledszym zabarwieniem mięsa niż żyjące na wolności egzemplarze tego gatunku. Skoro łosoś ma wyglądać jak łosoś, sprytni i chciwi zysków farmerzy rybni mają na to pewne rozwiązanie: ryby otrzymują specjalną mączkę z astaksantyną –barwnikiem, który pogłębia łososiowy kolor mięsa!
![Czy łosoś jest zdrowy?](/sites/default/files/private/losos-hodowlany-n-2.webp)
Po przeanalizowaniu ponad dwóch ton łososia hodowlanego i dzikiego z całego świata pod kątem obecności niebezpiecznych zanieczyszczeń, naukowcom udało się jednoznacznie udowodnić, że stężenia tych zanieczyszczeń są znacząco wyższe w przypadku łososia hodowlanego niż u dzikich ryb. Ponadto, okazało się, iż hodowlany łosoś europejski ma znacznie większe ilości zanieczyszczeń niż ryby hodowane np. w Ameryce Północnej i Południowej.
Wyniki analizy ryzyka jasno wskazują, że spożycie hodowlanego łososia atlantyckiego może stanowić bardzo poważne zagrożenie dla zdrowia! W popularnym filmie dokumentalnym pod tytułem "Fillet Oh Fish", naukowiec Nicolas Daniel wypowiada się następująco:
Przez intensywne rolnictwo i globalne zanieczyszczenie, ryby które spożywamy zamieniły się w śmiercionośny koktajl chemiczny.
Łosoś jednym z najbardziej szkodliwych dla zdrowia pokarmów?
Wiele testów żywności wykazuje, iż łosoś hodowlany jest jednym z najbardziej toksycznych pokarmów na świecie. Norwescy lekarze potwierdzają, że szkodliwe związki zawarte w mięsie łososia hodowlanego negatywnie wpływają na rozwój ludzkiego mózgu.
![Łosoś hodowlany różni się wartościami odżywczymi od swojego dziko żyjącego kuzyna](/sites/default/files/private/losos-hodowlany-n-10.webp)
Z badań naukowców wynika jasno, iż wysokie stężenia tych toksyn w organizmie ciężarnej kobiety mogą być przyczyną niskiej masy urodzeniowej dziecka, a także są w stanie poważnie zakłócić jego prawidłowy rozwój. Pamiętajmy o tym, że jeśli decydujemy się na zakup łososia hodowlanego, to nie tylko szkodzimy własnemu zdrowiu, lecz także i ewidentnie zapewniamy egzystencję nieetycznym i groźnym dla środowiska naturalnego hodowlom, dla właścicieli których liczą się jedynie zyski!
![Łosoś - Co o nim wiemy?](/sites/default/files/private/losos-hodowlany-n-3.webp)
Czy łosoś jest zdrowy?
Łosoś dostępny w polskich sklepach nie jest rybą, której spożywanie pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie. Pomimo swojej nazwy, łosoś atlantycki z polskich sklepów jest rybą hodowlaną,, której regularne jedzenie może być bardzo szkodliwe dla zdrowia.
Kilka powodów, dla których nie warto jadać łososia hodowlanego:
- łosoś hodowlany jest przetrzymywany w klatkach zanurzonych w wodzie, gdzie jest sztucznie tuczony i faszerowany toksyczną chemią;
- łosoś hodowlany pływa we własnych ekskrementach, przez co hodowcy muszą podawać rybom silne antybiotyki;
- wraz z łososiem hodowlanym niekiedy spożywamy toksyczny Endosulfan;
- łosoś pochodzący z hodowli nie zawiera tych samych składników odżywczych, co jego wolno żyjąca odmiana;
- łosoś hodowlany może być zainfekowany różnego rodzaju pasożytami.