Liczi - Ten owoc uzdrawia, ale może również być trujący!

Informacje o autorze:

Obrazek użytkownika redakcja
Zespół zdrowepasje.pl
Liczi

Coraz bardziej popularny w Polsce liczi to nie tylko bardzo smaczny owoc, ale także lekarstwo na wiele dolegliwości zdrowotnych. Wyniki najnowszych badań naukowych jasno potwierdzają skuteczność liczi w walce z nowotworami, z otyłością, cukrzycą, chorobami układu krążeniowego i nie tylko! Ale niestety ten egzotyczny owoc ma też swoją ciemną, mniej popularną, stronę. Jego spożycie może się okazać bardzo niebezpieczne, szczególnie na pusty żołądek.

Choć owoc liczi oryginalnie pochodzi z Chin, to Madagaskar, gdzie sezon na liczi trwa od października do kwietnia, jest największym dostawcą tych owoców do Europy. Liczi jest w Polsce coraz bardziej popularnym owocem, nie tylko ze względu na ciekawy smak i nietypowy, atrakcyjny wygląd, ale także dzięki swoim wartością odżywczym i właściwościom leczniczym. Liczi, zwany także chińską śliwką, rośnie na drzewach, których wysokość sięga do 9 metrów, a owoce dojrzewają w kiściach po kilka do kilkunastu różowawych kulek.

Owoc liczi

W Polsce popularne są liczi puszkowane, w słodkim syropie, ale niektóre supermarkety sprowadzają świeże owoce (są dostępne najczęściej od listopada do marca). Niekiedy, w sklepach ze zdrową żywnością można zdobyć suszone liczi.

PodsumowanieNajwiększym dostawcom owoców liczy do Europy jest Madagaskar, gdzie sezon na liczy trwa od października do kwietnia.

Czy liczi jest zdrowe?

Regularne spożywanie owoców liczi może przynosić wiele korzyści zdrowotnych.

Liczi cechuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi i antyoksydacyjnymi. Oprócz potwierdzonego działania antyrakowego, owoc ten zapewnia nam wysoką ochronę przed chorobami serca, okazuje się pomocny w problemach z nadciśnieniem i wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Ale to nie wszystko! Liczi zawiera bardzo dużą ilość rutyny, która zwiększa wytrzymałość naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu zarówno żylaków jak i zmniejszając podatność na siniaki.

Owoc liczi - Dlaczego warto jadać owoce liczy?

Wyniki najnowszych badań wskazują na to, że owoc liczi zasługuje na uznanie jako przydatny środek leczniczy wielu zaburzeń zdrowotnych u ludzi. Opublikowane w Journal of Ethnopharmacology wyniki studium jasno potwierdzają lecznicze właściwości tych owoców. Przeprowadzone w tym kierunku badania fitochemiczne wykazały, że podstawowymi składnikami chemicznymi liczi są flawonoidy, sterole, triterpeny, związki fenolowe i inne związki bioaktywne.

Surowe ekstrakty i czyste związki wyizolowane z liczi wykazywały znaczącą aktywność przeciwutleniającą, przeciwnowotworową, przeciwzapalną, przeciwdrobnoustrojową, przeciwwirusową, przeciwcukrzycową, przeciw otyłości, chroniącą wątrobę oraz immunomodulującą. Warto jeszcze dodać, że naukowcom z West China Hospital udało się definitywnie potwierdzić, że owoc liczi może dosłownie zniszczyć komórki raka piersi i wątroby.

PodsumowanieNajnowsze badania naukowe potwierdzają właściwości lecznicze owoców liczy. Osoby, którym zależy na zdrowiu, powinny regularnie spożywać owoce liczi.

Nie wolno jadać liczi na pusty żołądek!

Wiele owoców tropikalnych, a w szczególności liczi, zawiera w swoim składzie substancje hamującą wytwarzanie glukozy, tak zwaną hipoglicynę. Z tego powodu spożycie owoców liczi może okazać się niekiedy śmiertelne, szczególnie u dzieci, na pusty żołądek i u osób z niektórymi zaburzeniami. Dlaczego hipoglicyna może być niebezpieczna jeśli dostarczona na pusty żołądek? Otóż będąc wiele godzin na czczo poziom glukozy we krwi jest fizjologicznie niski, a dodatkowe obniżenie go hipoglicyną może mieć drastyczny efekt! Wówczas występują typowe objawy hipoglikemii, takie jak drgawki, zaburzenia rytmu serca, obrzęk mózgu.

W takich przypadkach należy niezwłocznie wezwać pogotowie, aby jak najszybciej uzupełnić glukozę drogą dożylną i uniknąć najgorszego!

Liczi jest zdrowy, ale może powodować hipoglikemię - Jadać liczi, ale ostrożnie i nigdy na pusty żołądek!

W krajach, w których liczi jest popularne zdarzają się niestety dość często przypadki groźnych następstw spożywania tych owoców na czczo, szczególnie wśród dzieci. W najlepszym przypadku dzieci trafiały do szpitali, gdzie w ostatniej chwili ratowano im życie. Największe stężenie aminokwasu zaburzającego produkcję glukozy w wątrobie znajduje się w niedojrzałych owocach liczi. A więc liczi owszem, ale bardzo ostrożnie, a dzieciom lepiej w ogóle nie dawać.

PodsumowanieW związku z faktem, iż owoce liczi zawierają w swoim składzie hipoglicynę, substancje hamującą wytwarzanie glukozy w organizmie, spożywanie owoców liczy na czczo może wywołać hipoglikemię.

Bibliografia:

1 – The Lancet – Association of acute toxic encephalopathy with litchi consumption in an outbreak in Muzaffarpur, India, 2014: a case-control study;
2 – Dr Mercola – 10 Amazing Health Benefits of Lychee Fruit;
3 – NDTV Food – The Poisonous Litchi: Here's How Toxins in the Fruit Killed Children in Bihar.