Liczi
Choć liczi oryginalnie pochodzi z Chin, to Madagaskar, gdzie sezon na te owoce trwa od października do kwietnia, jest największym ich dostawcą do Europy. W naszym kraju owoc ten nie należy do najbardziej popularnych, choć w ostatnim czasie bardzo stopniowo zyskuje coraz to większe grona zwolenników, nie tylko ze względu na ciekawy smak i nietypowy, atrakcyjny wygląd, ale także dzięki swoim wartością odżywczym i właściwościom leczniczym. Owoc, o którym mowa, jest także zwany chińską śliwką. Rośnie na drzewach, których wysokość sięga do 9 metrów. Owoce dojrzewają w kiściach zawierających od kilku do kilkunastu różowawych i smakowicie prezentujących się kulek.
W Polsce najbardziej popularne są liczi puszkowane, w słodkim zalewie, ale niektóre supermarkety sprowadzają świeże owoce (są dostępne najczęściej od listopada do marca). Niekiedy, w sklepach ze zdrową żywnością można zdobyć suszone owoce.
Czy liczi jest zdrowe?
Regularne spożywanie owoców liczi może przynosić wiele korzyści zdrowotnych.
Liczi cechuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi i antyoksydacyjnymi. Oprócz potwierdzonego działania antyrakowego (źródło 1, źródło 2) owoc ten zapewnia nam wysoką ochronę przed chorobami serca, okazuje się pomocny w problemach z nadciśnieniem tętniczym i wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Jednak to nie wszystko! Chińska śliwka zawiera bardzo dużą ilość rutyny, która zwiększa wytrzymałość naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu zarówno żylaków jak i zmniejszając podatność na siniaki.
Wyniki najnowszych badań wskazują na to, że chińska śliwka zasługuje na uznanie jako przydatny środek leczniczy w przypadku licznych zaburzeń zdrowotnych. Opublikowane w Journal of Ethnopharmacology wyniki studium jasno potwierdzają lecznicze właściwości tych owoców. Przeprowadzone w tym kierunku badania fitochemiczne wykazały, że podstawowymi składnikami chemicznymi wspomnianych owoców są flawonoidy, sterole, triterpeny, związki fenolowe i inne związki bioaktywne.
Surowe ekstrakty i czyste związki wyizolowane z chińskiej śliwki wykazywały znaczącą aktywność przeciwutleniającą, przeciwnowotworową, przeciwzapalną, przeciwdrobnoustrojową, przeciwwirusową, przeciwcukrzycową, przeciw otyłości, chroniącą wątrobę oraz immunomodulującą.
Naukowcy z West China Hospital i Sichuan University, których badania dotyczące właściwości antyrakowych liczi opublikowano na łamach prestiżowego periodyku "Toxicology and Applied Pharmacology", doszli do wniosku, iż wspomniany owoc może mieć działanie antynowotworowe. Chodzi jednak bardziej o możliwości terapeutyczne ekstraktu z chińskiej śliwki, niż o sam owoc w swojej naturalnej postaci. Badacze dowiedli bowiem, iż wyciąg z tego owocu cechuje się potężnym działaniem antyoksydacyjnym, dzięki czemu może okazać się pomocny w walce z niektórymi chorobami nowotworowymi, takimi jak rak piersi i rak wątroby.
Dzięki zawartości dużych ilości witaminy C, liczi skutecznie wspomaga budowanie odporności, która umożliwia nam ochronę przed infekcjami i innymi chorobami. Jeśli jesteś podatny na częsty kaszel i przeziębienia, włączenie tego owocu do jadłospisu może okazać się dla Ciebie świetnym pomysłem.
Zdrowie skóry
Liczi mogą wspierać zdrowie i piękny wygląd skóry. Owoce te są bowiem cennym źródłem silnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać oznaki starzenia się całego organizmu, w tym zmarszczki i rozmaite niedoskonałości skóry. Dodatkowo, wysoka zawartość witaminy C w owocach wspomaga naturalne procesy detoksykacyjne zachodzące w organizmie, co umożliwia uzyskanie promiennego, witalnego wyglądu skóry!.
Regulacja ciśnienia krwi
Owoce liczi zawierają spore ilości potasu, który okazuje się pomocny w regulowaniu ciśnienia tętniczego. Ponieważ wspomniane owoce jednocześnie zawierają o wiele mniej sodu, niż potasu, są w szczególności polecane pacjentom z nadciśnieniem. W 100 gramach owoców znajduje się około 171 mg potasu, co pomaga dopełniać zalecane dzienne spożycie tego pierwiastka.
Wartości odżywcze
Liczi są doskonałym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. 100 g owoców posiada następujące wartości odżywcze:
- Kalorie (kcal): 66;
- Białko: 0,8 grama;
- Węglowodany: 16,5 grama;
- Błonnik: 1,3 grama;
- Tłuszcz: 0,4 grama;
- Cukry proste: 15,2 grama.;
Wartości odżywcze liczi: uwaga na cukry proste!
100 gram chińskiej śliwki to wartość energetyczna równa mniej więcej 66 kcal. Okazuje się zatem, że chińska śliwka jest owocem niskokalorycznym. Pomimo tej zalety, nie powinno się go często spożywać będąc na diecie odchudzającej, a powodem jest zawartość dużej ilości cukrów prostych. W rzeczywistości, we wspomnianym owocu jest przeciętnie ponad 15 proc. cukrów prostych, a to naprawdę spora ilość – odpowiada mniej więcej trzem łyżeczkom cukru. Dlatego chińskiej śliwki nie powinni spożywać nie tylko ci, którym zależy na osiągnięciu lub utrzymaniu smukłej sylwetki, ale także osoby z zaburzeniami gospodarki cukrowej, a przede wszystkim cukrzycy.
Nigdy nie spożywaj tych owoców na pusty żołądek!
Wiele owoców tropikalnych, a w szczególności liczi, zawiera w swoim składzie substancję hamującą wytwarzanie glukozy, tak zwaną hipoglicynę. Z tego powodu spożycie niektórych ich gatunków okazać się niekiedy śmiertelne, szczególnie u dzieci, na pusty żołądek i u osób z niektórymi zaburzeniami. Ta przestroga dotyczy jak najbardziej chińskiej śliwki! Dlaczego hipoglicyna może być niebezpieczna, jeśli dostarczona na pusty żołądek? Otóż będąc wiele godzin na czczo poziom glukozy we krwi jest fizjologicznie niski, a dodatkowe obniżenie go hipoglicyną może mieć drastyczny efekt! Wówczas występują typowe objawy hipoglikemii, takie jak drgawki, zaburzenia rytmu serca, obrzęk mózgu.
W takich przypadkach należy niezwłocznie wezwać pogotowie, aby jak najszybciej uzupełnić glukozę drogą dożylną i uniknąć najgorszego!
W krajach, w których liczi jest popularne zdarzają się niestety dość często przypadki groźnych następstw spożywania tych owoców na czczo, szczególnie wśród dzieci. W najlepszym przypadku dzieci trafiały do szpitali, gdzie w ostatniej chwili ratowano im życie. Największe stężenie aminokwasu zaburzającego produkcję glukozy w wątrobie znajduje się w niedojrzałych owocach. A więc jadać można je owszem, ale bardzo ostrożnie. Dzieciom tych owoców lepiej w ogóle nie dawać!