Przejdź do treści

Brzoskwinia nie tylko świetnie smakuje, ale może zapobiegać ciężkim chorobom

Brzoskwinia należy do owoców, które powinno się jadać często i przez cały rok, a nie tylko latem. Poza sezonem warto sięgać po suszone owoce. Dlaczego jest to takie ważne? Otóż, brzoskwinia jest nie tylko bardzo smaczna, ale również pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i może chronić nasz organizm przed zachorowaniem
Teaser Media
Image
Brzoskwinia świetnie smakuje i jest bardzo zdrowa

Brzoskwinia (Persica Mill) to jeden z wielu gatunków rodzaju Prunus. Uprawiana jest zarówno jako roślina jadalna jak i ozdobna, ponieważ nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie kwitnie. Wśród wielu gatunków brzoskwiń mamy odmiany mniej i bardziej słodkie, o różnych odcieniach miąższu, od żółci do czerwieni, zarówno pokryte delikatnym meszkiem, jak i o gładkiej skórce. Popularna i uwielbiana nektarynka, której miąższ jest dość zbity i soczysty, a skórka gładka i cienka, jest jedną z wielu odmian brzoskwini. Do rodziny brzoskwini należą również morele. Brzoskwinia od stuleci niezwykle doceniana jest w swojej ojczyźnie – w Chinach, gdzie występowała już tysiące lat temu. W starożytności Chińczycy uznawali brzoskwinie za najbardziej witalne ze wszystkich drzew, ponieważ jej kwiaty pojawiają się wcześniej niż liście. Z drzewa brzoskwini wykonywano magiczne przedmioty, takie jak różdżki i amulety ochronne.

 

Z Chin brzoskwinia dotarła do Grecji około 300 r. p.n.e. , zaś do Europy północnej w XVI w. Od tamtego czasu stopniowo zyskiwała na popularności w pozostałych zakątkach świata.

Brzoskwinie – wartości odżywcze

Owoce brzoskwini są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, a przy tym są niskokaloryczne, gdyż jeden owoc to średnio 35 kalorii. Brzoskwinie są źródłem witamin A, C , E , D i witaminy K. Zawierają także witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6, B9 i B12) oraz duże ilości beta-karotenu. Brzoskwinie to doskonałe źródło cennych dla naszego zdrowia minerałów, takich jak żelazo, selen, cynk, fosfor, potas, sód, magnez, miedź i wapń.

Właściwości zdrowotne brzoskwini

Brzoskwinia należy do owoców, które powinno się jadać często i przez cały rok, a nie tylko latem. Poza sezonem warto sięgać po suszone owoce. Dlaczego jest to takie ważne? Otóż, brzoskwinia jest nie tylko bardzo smaczna, ale również pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i może chronić nasz organizm przed zachorowaniem. Brzoskwinie cechują się działaniem antynowotworowym, chronią serce, wspomagają pracę nerek, pomagają w walce z anemią i zaparciami. Ale to tylko niektóre z właściwości prozdrowotnych brzoskwiń.

Brzoskwinie – właściwości przeciwnowotworowe

Podobnie jak większość owoców, brzoskwinie zawierają cenne dla naszego zdrowia związki roślinne, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych rodzajów nowotworów. Bogate w karotenoidy i kwas kawowy są w szczególności skóra brzoskwini i jej miąższ. Chodzi o dwa rodzaje przeciwutleniaczy, które wedle badań naukowych posiadają właściwości przeciwnowotworowe (źródło 1, źródło 2). Testy laboratoryjne i badania na zwierzętach wykazały, że związki zawarte w pestkach brzoskwini mogą ograniczać wzrost niezłośliwych nowotworów skóry i zapobiegać im przybieraniu złośliwej formy choroby (źródło 3). Brzoskwinie są prawdziwą skarbnicą polifenoli - kategorii przeciwutleniaczy, która, jak wykazano w badaniach naukowych in vitro, hamuje wzrost i ogranicza rozprzestrzenianie się komórek rakowych. Brzoskwiniowe polifenole mogą również zabijać komórki rakowe, nie powodując przy tym żadnych negatywnych efektów ubocznych. W badaniu na zwierzętach obecne w brzoskwiniach polifenole okazały się szczególnie skuteczne w zapobieganiu rozwojowi i rozprzestrzenianiu się specyficznego rodzaju raka piersi (źródło 4). Badacze dowiedli, iż u kobiet po menopauzie, które spożywały co najmniej 2 brzoskwinie lub nektarynki dziennie, ryzyko zachorowania na raka piersi w ciągu 24 lat było o 41 proc. niższe niż u pań z tej samej grupy ryzyka, które jednak nie jadały owoców bogatych w tego rodzaju polifenole (źródło 5).

Czy cukrzycy mogą jadać brzoskwinie?

Świeże brzoskwinie mają niski indeks glikemiczny (IG=35), w związku z czym osoby chorujące na cukrzycę mogą się nimi zajadać ze spokojnym sumieniem. Ponadto są lekkostrawne, gdyż zawierają duże ilości wody i błonnika pokarmowego. Ponieważ jedna brzoskwinia to zaledwie 40-50 kcal, po owoce te mogą sięgać osoby pragnące pozbyć się zbędnych kilogramów. Suszone owoce brzoskwini mają całkiem inne właściwości, niż ich świeża postać. W ich składzie znajdują się spore ilości cukru, przez co są wysokokaloryczne. Zarówno osoby odchudzające się, jak i chorujące na cukrzycę, nie powinny jadać suszonych brzoskwiń.

Brzoskwinie dla zdrowia serca

Badania potwierdzają, że regularne spożywanie niemalże wszelkiego rodzaju owoców, w tym brzoskwiń, może wspomagać pracę układu krążeniowego. Okazuje się, że brzoskwinie mogą korzystnie wpływać zarówno na ciśnienie tętnicze, jak i na nasz lipidogram. Jak powszechnie wiadomo, zarówno wysokie ciśnienie krwi, jak i nadmierna ilość niekorzystnych dla nas lipidów, mogą przyczyniać się do rozwoju poważnych zaburzeń pracy układu krążeniowego, z zawałem serca i udarem mózgu łącznie. Badania wykazują, że brzoskwinie mogą wiązać się z kwasami żółciowymi - związkami wytwarzanymi przez wątrobę z cholesterolu. Związane kwasy żółciowe - wraz z zawartym w nich cholesterolem - są ostatecznie wydalane z kałem, co może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi (źródło 6). Badania na szczurach wykazały, że sok brzoskwiniowy może redukować stężenie angiotensyny II, która podnosi ciśnienie krwi (źródło 7).

Brzoskwinie wspomagają układ moczowy i nerki

Brzoskwinie składają się w 90 proc. z wody, dzięki czemu cechują się działaniem moczopędnym i wspomagają organizm w pozbywaniu się produktów ubocznych przemiany materii. Ich częste spożywanie może wywierać pozytywny wpływ na cały układ moczowy.

Brzoskwinie na zaparcia

W swoim składzie brzoskwinie zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, który - jak dobrze wiadomo - przyspiesza perystaltykę jelit, co znacznie zmniejsza ryzyko zaparć.

Bibliografia: 1 - US National Library of Medicine - CAROTENOIDS OF THE PEACH; 2 - US National Library of Medicine - Lutein, lycopene, and their oxidative metabolites in chemoprevention of cancer; 3 - US National Library of Medicine - Anti-tumor promoting effect of glycosides from Prunus persica seeds; 4 - US National Library of Medicine - Polyphenolics from peach (Prunus persica var. Rich Lady) inhibit tumor growth and metastasis of MDA-MB-435 breast cancer cells in vivo; 5 - US National Library of Medicine - Intake of specific fruits and vegetables in relation to risk of estrogen receptor-negative breast cancer among postmenopausal women; 6 – Science Direct - In vitro binding of bile acids by bananas, peaches, pineapple, grapes, pears, apricots and nectarines ; 7 - US National Library of Medicine - Consumption of polyphenol-rich peach and plum juice prevents risk factors for obesity-related metabolic disorders and cardiovascular disease in Zucker rats.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!