Ile kalorii ma banan?
Banan jest znany ludzkości przynajmniej od 7000 lat! Od dawien dawna owoc ten jest szczególnie ceniony ze względu na swoje walory smakowe, a także wartości odżywcze i pozytywny wpływ na zdrowie.
Przystępna cena, słodki smak i łatwość przygotowania do spożycia, przyczyniają się obecnie do tak dużej popularności bananów niemalże na całym świecie. Te owoce uwielbiamy raczej wszyscy, choć nie każdy jada je codziennie. A może pora zacząć to robić? To wcale nie taki głupi pomysł! Okazuje się bowiem, że włączając do swojej diety wspomniane owoce, a wystarczą 2-3 sztuki dziennie, możesz znacznie poprawić kondycję całego swojego organizmu. Niemożliwe? Przeczytaj dalszą część artykułu, a przekonasz się, że to jednak prawda, a na dodatek potwierdzona badaniami naukowymi! Ale chwila.... no bo... Ile kalorii ma banan? Czy jedząc banany można łatwo przytyć?
Statystyczny Polak zjada zaledwie 7 Kg bananów rocznie. To zaledwie 5 sztuk miesięcznie! Dla porównania, mieszkańcy Skandynawii spożywają rocznie średnio 18 Kg tych owoców. Naprawdę wielka szkoda, że wspomniane owoce nie są w Polsce aż tak popularne jak w wielu innych krajach.
Wartości odżywcze - No to ile kalorii ma banan?
Czy banan jest odżywczy? Ile dostarcza kalorii? Owoc ten zawiera naturalne cukry, które nadają mu charakterystyczny smak. Dlatego też, jest on jednym z najbardziej tuczących owoców na świecie. Zaledwie 100 g miąższu (czyli jeden średniej wielkości owoc) to około 89 kcal. Dlatego też owoc ten nie jest najlepszym przysmakiem dla osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. W swoim składzie zawiera jednak wszystkie najbardziej istotne dla nas witaminy, czyli A (64 IU/100 g), C (8.7 mg/100 g), E (0.10 mg/100 g), K (0.5 µg/100 g) oraz te z grupy B:
- Witamina B2 (ryboflawina) – 0.073 mg/100 g;
- Witamina B3 (niacyna) - 0.665 mg/100 g;
- Witamina B6 - 0.367 mg/100 g;
- Witamina B9 (kwas foliowy) - 20 µg/100 g.
Banan zawiera cenny błonnik!
Banan obfituje w cenny dla zdrowia błonnik pokarmowy i zawiera ważne dla naszego organizmu minerały, takie jak przykładowo potas (aż 358 mg w 100 g !), magnez, fosfor i wapń, a przy tym znikome ilości sodu (źródło 1). Warto jeszcze dodać, że owoc ten jest uznawany za prawdziwe skarbnice antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i niszczącymi procesami oksydacyjnymi.
Banan jest prawdziwą skarbnicą potasu, błonnika pokarmowego i cennych dla naszego zdrowia antyoksydantów. Poza tym zawiera w swoim składzie wszelkie istotne dla nas witaminy.
Unormowane ciśnienie krwi i ochrona serca
Banany figurują w czołówce produktów spożywczych, w których znajduje się najwięcej potasu. Nawet słynące z obfitości tego pierwiastka pomidory mają go znacznie mniej (237 mg/100 g). Występujący w owocu potas skutecznie reguluje ciśnienie krwi, naturalnie wspomagając leczenie nadciśnienia, a także zapobiegając jego występowaniu. Może to znacznie redukować ryzyko pojawienia się groźnych dla życia incydentów sercowo-naczyniowych.
Pomimo, iż potas w warzywach i owocach występuje głównie w postaci mieszanki fosforanu, siarczanu i cytrynianu tego pierwiastka, to badania naukowe jasno potwierdzają, że dostarczanie do organizmu naturalnie występującego w żywności potasu może tak samo skutecznie redukować ciśnienie krwi, jak przyjmowanie preparatów leczniczych zawierający chlorek potasu (źródło 2)!
Banany chronią układ krwionośny i serce również dlatego, że zawierają znaczne ilości kwasów Omega-3, fitosteroli i luteiny.
Działanie antynowotworowe
Powszechnie wiadomo, że wartości odżywcze owoców przeważnie zmieniają się wraz z ich dojrzewaniem. W konkretnym przypadków bananów, japońscy naukowcy wykazali, że te najbardziej dojrzałe – żółte z ciemnymi zabarwieniami na skórce – zapewniają nam najlepszą ochronę przed nowotworami (źródło 3).
Jak się okazuje, w dojrzałych owocach znajdują się największe stężenia TNF (Tumor Necrosis Factor), cytokiny, która zwalcza zmutowane komórki nowotworowe poprzez stymulowanie produkcji białych krwinek i wspomaganie ich komunikacji.
Ochrona przed zakażeniem wirusem HIV
Naukowcy z University of Michigan Medical School dowiedli, iż omawiany tutaj podłużny owoc w skórce może chronić przed zarażeniem się wirusem HIV (źródło 4). Wszystko dzięki BanLec – specyficznej lektynie (białko roślinne), która wiąże się z charakterystycznym dla wirusa HIV białkiem gp120, skutecznie hamując jego działanie. W efekcie tego procesu, mechanizmy związane z zakażeniem wirusem HIV są powstrzymywane. Naukowcy są przekonani, że substancja znajdująca się w bananach jest tak samo skuteczna w tym zakresie, jak leki stosowane w leczeniu zakażenia wirusem HIV: T-20 i maraviroc. Badacze przekonują, że BanLec może być z powodzeniem używana jako czynny składnik preparatów do stosowania miejscowego, np. żeli, których zadaniem jest ochrona przed wirusem HIV.
Pozostałe korzyści zdrowotne
Owoce, o których mowa, naprawdę warto regularnie jadać. Posiadają one cały szereg korzyści zdrowotnych. Oto niektóre z nich:
- Zdrowe kości! Banan obfituje w potas, który pomaga utrzymywać zdrowe kości, redukując ilość wapnia wydalanego z organizmu wraz z moczem;
- Zdrowy żołądek! Jako owoc silnie alkaliczny, banan potrafi skutecznie neutralizować nadmiar kwasu żołądkowego i zapewnić natychmiastową ulgę w przypadkach kwaśnego, dokuczliwego refluksu, a także zgagi. Jego spożycia powoduje rozrost komórek błony śluzowej żołądka i pobudza wydzielanie śluzu tworzącego jego warstwę ochronną! Ponadto w swoim składzie owoc ten zawiera inhibitory proteazy, a te eliminują z żołądka szkodliwe bakterie, które są powiązane z powstawaniem wrzodów;
- Więcej siły na treningach! Żółty podłużny owoc to idealna przekąska dla sportowców. Obfitość potasu chroni mięśnie przed dokuczliwymi skurczami w trakcie wysiłku fizycznego, podczas gdy z zawartych w owocu węglowodanów energia uwalnia się stopniowo, co zapewnia siłę i wytrwałość podczas długich treningów;
- Dobry nastrój! Wspomagając dotlenienie komórek mózgu, zawarty w tych smakowitych owocach potas poprawia funkcje poznawcze, natomiast witaminy z grupy B wzmacniają cały układ nerwowy. Ale to jeszcze nie wszystko! Wspomniane owoce zawierają duże stężenia tryptofanu, który w naszym organizmie bierze udział w syntezie serotoniny! To wszystko razem wzięte sprawia, że regularne spożywanie może naprawdę poprawić Twój nastrój;
- Większa wrażliwość na insulinę! Zawartość skrobi opornej (szczególnie gdy owoce są jeszcze zielone), zwiększa wrażliwość komórek organizmu na insulinę;
- Te pyszne owoce zapobiegają anemii! Są bogate w żelazo, które jest istotne w leczeniu i zapobieganiu anemii. Żelazo jest główną częścią czerwonych krwinek.
Podsumowanie - Kalorie w bananach
Ile kalorii ma banan? A więc, podsumowując, jeden banan to przeciętnie niecałe 100 kalorii na 100 gramów produktu, choć należy pamiętać o tym, że ciemniejsze, bardziej dojrzałe i słodkie owoce są zazwyczaj bardziej kaloryczne, gdyż znajduje się w nich względnie więcej cukru.
Statystycznie jadamy zbyt mało bananów, a szkoda, bo – jak wynika z powyższych informacji – ten owoc może dobroczynnie wpływać na nasze zdrowie. Tak jak zresztą ze wszystkim, również i z bananami nie wolno przesadzać, gdyż jeden banan to około 400 mg potasu! Zbyt dużo tego pierwiastka może być dla nasz bardzo szkodliwe, a nawet mieć fatalne konsekwencje. Idealnie byłoby spożywać od 2 do 3 bananów dziennie. Nie mniej, nie więcej!
Jeśli uważasz, że człowiek to nie małpa i nie powinien jadać aż tyle bananów, to włącz te owoce do swojej codziennej diety już dziś, a bardzo prawdopodobnie już w ciągu zaledwie miesiąca, Twoje zdrowie i samopoczucie znacznie się poprawią!