GIS ostrzega: popularne chipsy wycofane ze sprzedaży





śr., 25/03/2020 - 11:07
O tym, że chipsy źle wpływają na zdrowie, wiedzą prawie wszyscy. Przyczyniają się do przyrostu tkanki tłuszczowej i zaburzają prawidłowe funkcjonowanie układu krążeniowego.

Podstawowym składnikiem chipsów są ziemniaki, które same w sobie nie są groźne. Przeciętna porcja gotowanych ziemniaków (150 g) dostarcza ok. 130 kcal, dużą dawkę potasu i 50 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Przeważnie jednak do produkcji popularnych chipsów nie wykorzystuje się krojonych w plasterki ziemniaków, lecz pulpę, lub płatki ziemniaczane. W rzeczywistości ma to niekorzystny wpływ na jakość wyrobu. Im więcej przetwarzania, tym mniej wartości odżywczych pozostaje w produkcie końcowym.

GIS: chipsy wycofane ze sprzedaży

Wydawałoby się, że w składzie chipsów znajdziemy tylko poczciwe ziemniaki. Niestety, znajduje się w nich przeważnie o wiele więcej. Często są to spore ilości soli, cukier, olej palmowy, olej sojowy, glutaminian sodu, mleko w proszku i nie tylko.

Niezbyt duża paczka chipsów dostarcza podobną ilość kalorii, co porządny obiad. Tłuszcze stosowane w produkcji chipsów to tanie utwardzone oleje roślinne, takie jak olej palmowy. Proces utwardzenia (uwodornienia) sprawia, że w olejach tworzą się bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia tłuszcze trans. Ich spożywanie przyczynia się do powstawania blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych i zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Oprócz tego, że tłuszcze trans negatywnie wpływają na nasz lipidogram, to są one odpowiedzialne za podtrzymywanie przewlekłych procesów zapalnych w organizmie i obniżanie naszej naturalnej odporności na choroby.

Całkiem niedawno - odwołując się do najnowszych badań naukowych - informowaliśmy o tym, że chipsy powodują raka. Okazuje się bowiem, że nieokiełznana słabość do tego produktu może skutkować niebezpiecznymi mutacjami genomowymi. Najnowsze badania naukowe, których wyniki opublikowano w 2019 r. na łamach prestiżowego periodyku „Genome Research” (źródło 1), jasno wykazują, iż chipsy są silnie rakotwórcze dla ludzi.

Popularne chipsy wycofane ze sprzedaży



Jakie konkretnie chipsy wycofano? Odpowiedź na to pytanie dostarcza komunikat opublikowany w witrynie internetowej GIS (źródło 2):

Główny Inspektor Sanitarny informuje, że firma Lidl sp. z o.o. sp. k., ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na siarczyny, samodzielnie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku produktu »Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g« z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 oraz 19.10.2020 i poinformowała organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej o podjętych działaniach.


Przedstawiciele Lidla poinformowali, że ostatnie badanie wspomnianego produktu wykazało obecność dwutlenku siarki – substancji alergennej, której nie uwzględniono w opisie produktu. Zdaniem GIS:

Klienci z alergią na siarczyny nie powinni spożywać wycofywanego produktu ze względu na możliwe wystąpienie reakcji alergicznej. Dla pozostałych osób (bez alergii na siarczyny) artykuł nie stwarza ryzyka.


GIS: chipsy paprykowe wycofane ze sprzedaży

Firma Lidl niezwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku przedmiotowego artykułu. Informacja dla klientów została zamieszczona na stronie internetowej (źródło 3) oraz w sklepach, w których sprzedawano artykuł, tj. w województwach: wielkopolskim, zachodniopomorskim, lubuskim, dolnośląskim, opolskim i śląskim.

Lidl informuje o możliwości zwrotu produktu (również napoczętego) w każdym sklepie - bez konieczności okazywania paragonu.

Bibliografia:

1 – Genome Research – Experimental and pan-cancer genome analyses reveal widespread contribution of acrylamide exposure to carcinogenesis in humans;
2 – Główny Inspektorat Sanitarny – Wycofanie produktu pn. „Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g” z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 oraz 19.10.2020;
3 – Lidl Wycofanie produktu z rynku.