Herbata z cytryną - Czy może poważnie szkodzić zdrowiu?

pon., 09/12/2019 - 10:48
Herbata z cytryną jest powszechnie stosowana w okresach przeziębień i grypy, gdy mamy zamiar wzmocnić organizm i wspomagać go w walce z infekcją. Ta metoda domowej kuracji jest w Polsce bardzo popularna i uznawana za skuteczną.

Cytryna posiada wiele naukowo potwierdzonych właściwości leczniczych. Czy jednak picie herbaty z cytryną to naprawdę dobry pomysł?

Herbata z cytryną - Zdrowa, czy niezdrowa?


Choć herbata w niektórych okolicznościach może rzeczywiście działać leczniczo, to coraz częściej pojawiają się pogłoski, że dodawanie cytryny do herbaty nie tylko w niczym nie pomaga, ale na dodatek może nam poważnie szkodzić. Czy to prawda? Jaką podstawę ma ten pogląd i czy rzeczywiście lepiej unikać herbaty z dodatkiem cytryny?



Właściwości lecznicze cytryny



Cytryna to prawdziwy dar natury! Średniej wielkości owoc dostarcza nam około 30 mg witaminy C, co w połowie zaspakaja średnie dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na tą substancję.

Badania jasno potwierdzają, że regularne spożywanie owoców i warzyw obfitujących w witaminę C może znacznie ograniczać ryzyko chorób serca i udarów. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni nasze komórki przed niekontrolowanym namnażaniem się reaktywnych form tlenu. Udowodniono naukowo, iż witamina C stymuluje zarówno produkcję, jak i funkcję leukocytów (białych krwinek), szczególnie neutrofili, limfocytów i fagocytów.

Czy herbata z cytryną jest niezdrowa?


Cytryna to niesamowity owoc, który nie tylko wzmacnia nasz organizm i zapobiega rozwojowi groźnych chorób, ale rzekomo może nas również leczyć Liczne badania laboratoryjne wykazały, że cytryna skutecznie niszczy złośliwe komórki w 12 odmianach raka, w tym w okrężnicy, piersi, prostaty, płuc i trzustki, oraz, że związki z drzewa cytrynowego są o 10 000 razy skuteczniejsze niż adriamycyna, która jest lekiem powszechnie stosowanym w chemioterapii!


Podsumowanie
Cytryna to prawdziwy dar natury, którego regularne spożywanie może chronić nasz organizm przed chorobami.


Czy herbata może działać lecznico i zapobiegawczo?



Zarówno czarna, jak i zielona herbata zawierają w swoim składzie silne antyoksydanty, które sprawiają, że o wiele rzadziej chorujemy (źródło 1). Te cenne dla naszego zdrowia substancje ograniczają ryzyko rozwoju wielu ciężkich chorób, takich jak przykładowo nowotwory.

Czy herbata z cytryną jest szkodliwa?





Herbaciany napar może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, jednak tylko pod warunkiem, że susz jest dobrej jakości.

Popularne, masowo sprzedawane w supermarketach herbaty - jeśli w ogóle można ten produkt tak nazwać, to nic innego, jak tanie odpady z produkcji dobrej jakości herbat, których oczywiście nie kupisz w supermarkecie, lecz wyłącznie w specjalistycznym sklepie. Ten najniższej jakości susz jest nie tylko ubogi w polifenole, lecz na dodatek bywa nafaszerowany największą ilością toksycznej chemii.


Podsumowanie
Herbaciany napar może na nas działać leczniczo, lecz tylko pod warunkiem korzystania z dobrej jakości suszu.


Susz herbaciany zawiera w swoim składzie glin!



Herbata rośnie w glebie bogatej w aluminium, czyli glin, który - podobnie jak wiele innych znajdujących się w niej pierwiastków - przenika do krzewów i odkłada się w nich, przez co znikome ilości aluminium znajdują się również w suszu, z którego
sporządzamy herbaciany napar.

Generalnie glin w tej postaci jest nierozpuszczalny w wodzie, więc podczas zaparzania herbaty w zasadzie do niej nie przenika. Pozostaje w fusach, które i tak wyrzucamy. Jednak, w przypadku herbaty z cytryną, lub wyciśniętym z niej sokiem, należy zachować szczególną ostrożność!


Podsumowanie
W składzie suszu herbacianego znajduje się glin, który w sposób całkiem naturalny przedostaje się do niego z gleby.


Glin w herbacie w połączeniu z cytryną może zagrażać zdrowiu!



Wchodzący w skład herbacianego suszu glin, połączony z sokiem z cytryny przekształca się w dobrze przyswajalny przez nasz organizm cytrynian glinu. Kwas cytrynowy wypłukuje z herbacianych fusów aluminium, które w ten sposób uwalnia się do naparu. Podobna reakcja zachodzi również wówczas, gdy gotujemy kwaśne potrawy w aluminiowym garnku. Zdaniem naukowców cytrynian glinu jest dla nas toksyczny, gdyż może osadzać się w tkankach i oddziaływać negatywnie na nasze zdrowie. Potwierdzonych naukowo zagrożeń związanych z wchłanianiem się aluminium do naszego organizmu jest bardzo wiele.

Aluminium działa na nas toksycznie. Spożywanie tego pierwiastka może prowadzić do encefalopatii, osteomalacji, lub aplastycznej choroby kości, miopatii, zwiększonego ryzyka infekcji, zwiększonej masy lewej komory i obniżonej funkcji mięśnia sercowego, oraz niedokrwistości mikrocytowej z bardzo wysokimi poziomami, a nawet do nagłej śmierci (źrodło 2).


Podsumowanie
Herbata z dodatkiem cytryny może szkodzić zdrowiu, gdyż zawarty w fusach glin przechodzi w cytrynian glinu i uwalnia się do naparu!


Co zrobić, aby herbata z cytryną nam nie szkodziła?



Trzeba pamiętać, że szkodliwy związek aluminium powstaje w herbacie wyłącznie wówczas, gdy sok z cytryny dodamy do naczynia, w którym znajdują się herbaciane fusy. Mając to na uwadze, w trosce o własne zdrowie, zawsze przed dodaniem cytryny do herbacianego naparu wyciągnij z niego fusy! Trzymając się tej reguły, herbatę z cytryną możesz pić bez obaw, a jeśli zależy Ci na tym, aby napój był bogaty w witaminę C, cytrynę – lub pozyskany z niej sok - dodaj dopiero wówczas, gdy napar ostygnie, ponieważ podwyższona temperatura napoju ogranicza ilość dostępnej w nim witaminy C.


Podsumowanie
Przed dodaniem cytryny do herbaty, wyciągnij z naparu fusy!


Bibliografia:

1 – National Cancer Institute – Tea and Cancer Prevention;
2 – Stylecraze – 10 Unexpected Side Effects Of Lemon Tea.