Przejdź do treści

Lody z tymi składnikami mogą doszczętnie zniszczyć Twoje zdrowie!

Polacy uwielbiają lody. Pomimo, iż w naszym kraju sezon upalnych temperatur trwa względnie bardzo krótko, to statystyczny Polak zjada około 4 litrów lodów rocznie!
Teaser Media
Image
Lody

Polacy uwielbiają lody. Pomimo, iż w naszym kraju sezon upalnych temperatur trwa względnie bardzo krótko, to statystyczny Polak zjada około 4 litrów lodów rocznie! Wydaje się to być spora ilość lodów, lecz wcale tak nie jest. Dla porównania, statystyczny Niemiec konsumuje rocznie dwa razy tyle lodów. Ponad 8 Kg lodów rocznie zjada statystyczny Włoch, choć to prawda, że w słonecznej Italii panują całkiem inne warunki pogodowe niż u nas, więc ochota na lody daje się Włochom we znaki przez większą część roku.

Czy lody dobrze wpływają na nasze zdrowie?

Dawniej lody były produkowane wyłącznie w sposób rzemieślniczy i zawierały tylko naturalne składniki, takie jak - w zależności od ich smaku - mleko, śmietanka, masło, jajka całe lub ich żółtka, cukier, miód, całe owoce lub pulpy owoców, bakalie, odpowiednia woda. Czy lody są korzystne dla naszego zdrowia? Prawdę mówiąc, już sama obecność mleka w niektórych rodzajach lodów, czyni z nich produkt raczej ciężkostrawny dla człowieka. Jednak mleko to dopiero początek długiej listy szkodliwych dla zdrowia składników, na jakie można się napotkać w lodach. Jest w nich cały szereg substancji, które mogą bardzo niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie!

W sporej ilości lodów, a szczególnie w tych najbardziej "naturalnych" znajduje się cukier rafinowany. Jak powszechnie wiadomo, wyniki wielu badań naukowych jasno sugerują, że powinniśmy spożywać go z bardzo dużym umiarem, gdyż jego nadmierna konsumpcja może nas doprowadzić do poważnych chorób. Co jeszcze można znaleźć w popularnych lodach, dostępnych w sklepach spożywczych, supermarketach i niektórych lodziarniach? Oto przykładowa lista niezdrowych dodatków, które mogą być obecne w większości popularnych wyrobów lodziarskich: syrop glukozowy lub glukozowo fruktozowy - są to tańsze zamienniki białego cukru; guma guar (E412); barwniki (E 141, E 160a, E 162); mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471); guma celulozowa; rakotwórczy karagen (E407); tłuszcze utwardzone (np. utwardzony olej palmowy); glicerol (E 422); przetworzony wodorost morski Eucheuma (E 407a). Przyjrzyjmy się bliżej niektórym z tych substancji! Syrop glukozowy sprzyja otyłości i zaburza gospodarkę węglowodanową organizmu. Wywołuje gwałtowne zmiany stężenia insuliny i glukozy we krwi, co prowadzi do rozwoju insulinooporności komórek i cukrzycy typu II. Ponadto podnosi on stężenie trójglicerydów we krwi, co przyczynia się do rozwoju poważnych chorób układu krążeniowego z zawałem serca łącznie.

Karagen w lodach
Najbardziej niebezpieczną pozycją z powyższej listy jest rakotwórczy karagen, który - pomimo wielokrotnie potwierdzonej szkodliwości dla ludzkiego zdrowia - może być legalnie stosowany jako dodatek do żywności! Karagen, to pozyskiwana z czerwonych alg morskich substancja polisacharydowa. Według Międzynarodowej Agencji Badania Raka (IARC), karagen (E 407) powoduje owrzodzenia i złośliwe nowotwory. Według wielu naukowców, do grona których można zaliczyć Dr Joanne Tobacman, profesor medycyny klinicznej na Uniwersytecie Iowy, istnieje wystarczająca ilość dowodów łączących karagen ze znaczącymi uszkodzeniami żołądkowo-jelitowymi, w tym z nowotworami złośliwymi, aby definitywnie zaprzestać jego dalszego stosowania.

Karagen w lodach
Bardzo szkodliwe są także obecne w lodach tłuszcze utwardzone, gdyż cechują się one silnym działaniem miażdżycorodnym i podnoszą ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych. Obecne w nich tłuszcze trans zwiększają stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, a jednocześnie obniżają w niej poziom dobrego cholesterolu HDL! Na dodatek znacznie podnoszą poziom trójglicerydów. To wszystko przyczynia się do diametralnego zwiększenia ryzyka choroby wieńcowej u ludzi. Kolejny dodatek z listy, glicerol, powszechnie uważany jest za „bezpieczny”, choć w rzeczywistości u ludzi może powodować spadek koncentracji i negatywnie wpływać na jasność umysłu. Długotrwale spożywany w nadmiarze, może doprowadzić do poważnych zaburzeń płodności i pracy serca. Glicerol wpływa także na wahania poziomu cukru we krwi - z tego względu absolutnie powinni go unikać diabetycy.Guma celulozowa jest nieco mniej dla nas niebezpieczna, lecz może powodować bóle brzucha i biegunki.

Lody „naturalne”. Ile w tym prawdy?

Zgodnie z konsumenckimi trendami w naszym kraju z roku na rok przybywa lodziarni z szyldem dumnie oznajmiającym, że produkuje się w nich lody „naturalne” lub „tradycyjne”, bowiem zdaniem współczesnego – rzekomo o wiele bardziej świadomego niż w przeszłości – polskiego konsumenta, podobnie jak inne produkty spożywcze, tak też lody, oprócz orzeźwienia i kuszącego, słodkiego smaku, powinny nam dostarczać cennych składników odżywczych, takich jak witaminy i mikroelementy. Nowy trend lodziarski, obserwowany w Polsce od kilku ładnych lat, budzi nie tylko wielkie zainteresowanie wśród konsumentów, lecz także wiele kontrowersji w branży lodziarskiej. Producenci dobrze wiedzą, czego oczekuje od nich współczesny konsument i starają się przyciągnąć jego uwagę, jednak nie zawsze w całkiem uczciwy sposób. Jak się bowiem okazuje, nie zawsze slogan producenta, czy kojarząca się z „naturalnością” nazwa wyrobu, przekłada się to na jego rzeczywisty skład. Producent, zanim przystąpi do oznakowania swojego wyrobu jako „naturalny”, bądź „tradycyjny”, musi wziąć pod uwagę jego dokładny skład i sposób wytwarzania. Zgodnie z wytycznymi Food Standards Agency, nie wolno określać jako naturalne, czy tradycyjne, lodów wyprodukowanych z gotowej mieszanki, do której dodaje się tylko wodę! Niezgodne z przepisami prawnymi jest podawanie informacji sugerujących konsumentom, iż lody produkowane są w sposób tradycyjny – np. „tradycyjna receptura”, nie posiadając odpowiedniej dokumentacji tego faktu. W znaczniej większości przypadków producenci lodów wykorzystują naiwność i niewiedzę współczesnego konsumenta, który pragnie żyć i odżywiać się „zdrowo”. Producenci często opisują swoje wyroby w całkiem bajkowy i niezgodny z prawdą sposób. Na co samo określenie jasno wskazuje, lody naturalne nie powinny zawierać składników, które nie występują w naturze! W tego typu wyrobach absolutnie nie powinno się stosować tłuszczów utwardzanych, syntetycznych konserwantów, emulgatorów, sztucznych aromatów i barwników. Niestety producenci tak zwanych lodów „naturalnych”, jak i „tradycyjnych”, dodają do swoich wyrobów różne składniki, które zarówno z naturą jak i z „tradycją” naprawdę mało mają wspólnego. Wielu chciwych zysków producentów tak zwanych „naturalnych” lodów dodaje do swoich wyrobów syrop glukozowo-fruktozowy, gdyż stanowi on o wiele tańszy i gorszy jakościowo zamiennik cukru. Poza tym standardem są mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. W uproszczeniu można powiedzieć, że to tańsza i jakościowo o wiele gorsza śmietana. Do produkcji zarówno rzekomo naturalnych, jak i „tradycyjnych” lodów dość często stosuje się mleko w proszku, a także gotowe mieszanki, w składzie których znajdują się kontrowersyjne stabilizatory i emulgatory, takie jak E471 , E472b i E472e. Ludzie są święcie przekonani, że lodziarnie produkują naturalne lody na miejscu. W rzeczywistości, w dużej części przypadków takie lody kupowane są w hurtowniach, po czym w lodziarni masowo przekładane są do „markowych” pojemników. Wiele lodziarni „wytwarza” naturalne lody z gotowych mieszanek, do których dodaje się wody! Modne hasła w stylu „naturalne” przyciągają klientów. Pomimo, iż w większości przypadków jest to jawne wprowadzanie konsumenta w błąd, to lodziarze wykorzystują lukę prawną w tej materii, gdyż brakuje tutaj jednoznacznych przepisów, co oznacza, że producenci mogą sobie nazywać swoje wyroby jak tylko im się podoba. Jako konsument powinieneś jednak wiedzieć o tym, że – w świetle obowiązującego prawa - lodziarnia ma obowiązek poinformować Cie o dokładnym składzie własnych produktów, tak abyś mógł podjąć najwłaściwszą dla siebie decyzję. Jeśli wolisz mieć pewność, że lody są naprawdę naturalne, zażądaj informacji o ich składzie!

Naturalne lody – Jak je rozpoznać?

Jaskrawe kolory lodów, np. lody „smerfowe”, jasno wskazują na obecną w nich szkodliwą chemię. W wiarygodnej lodziarni, która oferuje wyłącznie lody z naturalnymi składnikami, nie znajdziesz takich barw. Podobnie, nie poczujesz tam intensywnych aromatów unoszących się w powietrzu! Naturalne lody stanowią wyrób rzemieślniczy i absolutnie nie sią tanie. Ich produkcja zawsze była i będzie droższa. Tu bowiem dochodzi czynnik ludzki – ciężka praca rąk, czyjaś wiedza i umiejętność. Poza tym, aby lody były naprawdę naturalne, a zarazem smaczne, trzeba w nie włożyć sporo składników. Nie może być tak, że – na przykład - lody orzechowe są tylko degustacyjnie posypywane orzechami. Podobnie lody czekoladowe muszą mieć w swoim składzie prawdziwą czekoladę.

Wnioski

Choć lody nie należą do najzdrowszych produktów spożywczych, to osoby cieszące się zdrowiem nie mają powodów by całkowicie odmawiać sobie przyjemności ich jedzenia. Jednak, jak ze wszystkim, także i z lodami warto zachować umiar. Na pewno 1-2 porcje lodów tygodniowo nikomu jeszcze nie zaszkodziły, a samo odmawianie sobie takiej rozkoszy może okazać się bardziej szkodliwe niż mleko w proszku, cukier i wszelkie obecne w lodach sztuczne dodatki razem wzięte!
Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!